Cu motoarele turate la maxim, "Azomureş" face spectacol pe Bursă

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iulie 2009

Brokerii estimează că titlurile AZO vor aduce randamente sub media indicilor bursieri, în perioada următoare.

Brokerii estimează că titlurile AZO vor aduce randamente sub media indicilor bursieri, în perioada următoare.

Conducerea combinatului "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO), cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din ţara noastră, a anunţat că îşi va relua activitatea la producţie maximă, după ce aceasta fusese sistată în ultima perioadă.

"Restrângerea temporară a activităţii de producţie, cauzată funcţionării societăţii cu o singură instalaţie de amoniac şi cu secţia de îngrăşăminte complexe oprită, a încetat, toţi salariaţii fiind rechemaţi la locurile de muncă în vederea efectuării manevrelor de repunere în parametrii a instalaţiilor oprite temporar", se arată într-un comunicat transmis de "Azomureş".

În urma anunţului, speculatorii au ridicat cotaţia acţiunilor AZO cu până la 12,7% în şedinţa de tranzacţionare de ieri a Bursei de Valori Bucureşti.

Luna trecută, titlurile AZO s-au clasat pe locul cincisprezece în topul valorilor tranzacţionate la BVB, cu o lichiditate totală de 9,02 milioane lei.

"Evoluţia viitoare a titlurilor AZO va depinde foarte mult de rezultatele financiare, însă cel mai probabil aces­tea nu vor mai fi la fel de spectaculoase ca în anii trecuţi, ba chiar mă aştept la rezultate foarte slabe, pentru că nici piaţa în care activează emitentul nu s-a mai bucurat de acelaşi context favorabil", ne-a spus Andreea Gheorghe, şeful departamentului de analiză din cadrul casei de brokeraj "Intercapital Invest".

Potrivit brokerilor, randamente peste evoluţia principalilor indici de la Bursa de Valori Bucureşti s-au obţinut pe această acţiune în perioade de instabilitate sau incertitudine la bursă, tocmai din cauza caracterului său speculativ, "Azomureş" putând genera performanţe bune în portofolii şi în perioade de scădere a Bursei de valori.

"În mod normal, acţiunea AZO ar trebui să aducă performanţe sub media indicilor în următoarea perioadă", a conchis doamna Gheorghe.

Compania "Azomureş" are un capital social de 52,6 milioane de lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. Titlurile AZO sunt lis­tate la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti, de la data de 16 ianuarie 1996.

Anul trecut, combinatul chimic a raportat un profit net de 50,54 milioa­ne de lei, uşor mai scăzut decât câştigul realizat în 2007, care s-a cifrat la 55,6 milioane de lei.

Pentru următorii şase ani, compania a anunţat investiţii de 32 milioane de euro, urmând să fie finanţate în mare parte din surse proprii, compania păstrându-şi în acest sens profitul net obţinut anul trecut.

Producătorul de îngrăşăminte şi-a bugetat pentru acest an un profit net de numai 7,4 milioane de lei, cu 85% mai mic decât cel obţinut anul trecut, şi venituri totale de 839,5 milioane de lei, în scădere cu 30%.

Acţionarii principali ai societăţii "Azomureş" sunt "Eurofert Invest­ments LLC New Castel USA", cu o participaţie de 55,97% din capitalul social şi "Azomureş Holdings LLC", care controlează 19,05% din acţiuni, restul din titluri fiind tranzacţionate liber pe Bursă de către alţi acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb