Acţiunile Ropharma Braşov (RPH), compania ce operează lanţul de farmacii cu acelaşi nume, au avut un parcurs preponderent descendent în ultimii doi ani, cotaţia titlului RPH înregistrând un declin de circa 23%, în intervalul 27 decembrie 2017 - 6 decembrie 2019, comportament în contrast cu cel al indicelui BET Plus, din care face parte emitentul, ce a marcat un avans de aproape 28%, pentru acelaşi interval de raportare.
Este o scădere ce apare cu toate că, între finalul lunii iunie 2018 şi jumătatea lunii mai a anului curent, compania a derulat un program de răscumpărare de acţiuni, demers de natură să ofere sprijin pentru preţuri în piaţă.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, a subliniat că, din punctul său de vedere, există mai multe motive pentru care cotaţia acţiunii RPH s-a depreciat, în ultimii doi ani.
Brokerul ne-a spus: "Cu toate că obţine profit, în ultimii trei ani rezultatul net al companiei situându-se în jurul a şapte milioane de lei, Ropharma nu a acordat dividende. De fapt, emitentul nu a mai alocat dividende de mulţi ani, iar ultima dată când societatea şi-a răsplătit investitorii a fost în 2013, dar cu acţiuni gratuite. Or, investitorii nu prea agreează acest lucru, mai ales în condiţiile în care nu se observă o creştere constantă a companiei".
În plus, directorul de la Estinvest a punctat că, titlurile RPH au o lichiditate redusă în comparaţie cu rulajul avut de acţiunile companiilor mai mari de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), element ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.
Practic, de la începutul acestui an şi până la finele săptămânii trecute, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor realizate cu acţiunile RPH este de numai 4.870 de lei, sub cea titlurilor Turbomecanica (TBM), cu un rulaj mediu zilnic de 98.370 de lei, Vrancart - 12.690 lei (cele două companii având ponderi asemănătoare cu Ropharma în indicele BET Plus) sau MedLife (M) ce cumulează transferuri medii zilnice de circa 225.000 lei.
"Or, fară alte elemente care să susţină cotaţia, lipsa dividendelor şi lichiditatea scăzută sunt factori ce au potenţialul de a imprima un trend descendent al preţului acţiunii", a subliniat Marcel Murgoci.
Directorul de la Estinvest a adăugat: "Pe de altă parte, Ropharma a derulat un program de răscumpărări de acţiuni şi probabil nu este o coincidenţă că, la scurt timp după încheierea operaţiunii în luna mai, adică odată ce a dispărut acest furnizor de lichiditate pentru acţiune, cotaţia RPH a scăzut vertiginos".
Este o afirmaţie ce vine în condiţiile în care, după ce programul de răscumpărări realizat de Ropharma s-a încheiat în data de 17 mai, când preţul acţiunii companiei se situa la 0,344 lei, cotaţia RPH a cunoscut un declin de circa 18%, încheind şedinţa de tranzacţionare de la finele săptămânii trecute la preţul de 0,282 lei.
În cadrul operaţiunii, ce a durat circa un an, Ropharma şi-a răscumpărat 641.893 de acţiuni (echivalentul a 0,1255% din capitalul social), achiziţiile fiind făcute la cotaţiile din piaţă, preţul mediu de tranzacţionare pentru întregul program fiind de 0,287544 lei.
Legat de situaţia din prezent a acţiunii, Marcel Murgoci a punctat că Ropharma prezintă un raport Price to Book Value de 0,93, aproape de unu, ceea ce înseamnă că preţul din piaţă este foarte apropiat de valoarea contabilă a titlului.
"Astfel, privit strict din acest punct de vedere, putem spune că titlul RPH este corect evaluat. Totuşi, trebuie subliniat că indicatorul Price to Book Value oferă doar o informaţie, care nu este neapărat şi suficientă pentru o evaluare corectă a societăţii. Este doar un element dintr-un ansamblu", a conchis Marcel Murgoci.
Omul de afaceri Mihai Miron deţine indirect 31,69% din acţiunile Ropharma, prin ADD Pharmaceuticals (17,62%) şi RIMIA Investments (14,08%), societăţi înregistrate în Cipru, un alt acţionar important al emitentului fiind Arrow Pharmaceuticals din Statele Unite ale Americii.
Notă
Indicatorul Price to Book Value prezintă raportul dintre cotaţia din piaţă a acţiunii şi valoarea contabilă a titlului, sau capitalizarea societăţii raportată la activele nete şi poate fi interpretat ca suma pe care ar primi-o acţionarii după plata tuturor datoriilor, în cazul în care compania s-ar închide.