Cubul din iarna vrajbei noastre

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 26 octombrie 2016

Cubul din iarna vrajbei noastre
CORNEL CODIŢĂ

Dacă este să ne luăm după aparenţe, România trebuie să se pregătească pentru prima şi poate ultima criză a mandatului prezidenţial care poartă semnătura Klaus Iohannis. Afacerea Black Cube a scos la iveală documentul cu depoziţia de martor a celui care a primit comanda pentru operaţiunea "Tornado". Din el rezultă că intermediarul Bucureştiului s-a străduit să înlăture orice îndoială asupra faptului că operaţiunea este una instituţională, iar nu aventura particulară a cuiva; că ea se face în beneficiul Preşedintelui României, şeful SRI-ului fiind "organul executiv" al voinţei prezidenţiale. Esenţial de notat, traseul organizării şi al deciziilor îl ocolea pe Nr. 2 din SRI, generalul Coldea. La baza acţiunii nu era voinţa arbitrară a cuiva ci, aparent, preocuparea îndreptăţită a Preşedintelui României pentru integritatea personală a candidatului (unic) la şefia DNA, Laura Codruţa Koveşi.

Acreditarea drept oficială a misiunii comandate celor de la Black Cube avea să fie întărită atît direct, prin crearea aşa zisei "celule oficiale de lucru", în cadrul SRI, pentru această operaţiune, cît şi indirect, prin verificările independente făcute de cei de la Black Cube, la Bucureşti şi în alte capitale care ştiu ce se întîmplă nu doar pe străzile noastre, ci şi în subsolurile serviciilor de informaţii ale României. Aşadar, clientul dă asigurări că operaţiunea este legitimă şi chiar legală, iar furnizorul de servicii, după propriile verificări, ajunge la concluzia că lucrurile stau aşa cum au fost prezentate de intermediarul clientului!

Şi acum, lecturile paralele ale acestor întîmplări. Prima dintre ele, în stil clasic Jupîn Dumitrache, a fost făcută chiar de doamna Koveşi care, cu ajutorul vigilent al SRI-ului a pus mîna pe cei care încercaseră să-i cotrobăie prin e-mail. Iaca, nişte papugii, nişte scîrţa-scîrţa pe hîrtie, trag lumea pe sfoară cu pişicherlîcuri, nişte bagabonţi, fără chioară în pungă care se ţin după nevestele negustorilor, să le spargă casele, domnule! Cuvîntul de ordine: batista pe ţambal! Probabil că scandalul ar fi fost îngropat dacă nu ar fi urmat demisia furtunoasă de la SIE a lui MRU şi dacă un inocent din presă nu ar fi pus întrebarea: bine, bine, bagabonţi, înţelegem noi, dar cine a pus în scenă "comedia" şi cine urma să primească informaţiile?!!

A doua lectură, în aceeaşi cheie laconică şi minimalizatoare, a venit de la cele două instituţii vizate de declaraţiile inculpaţilor şi ale furnizorului de servicii, obligat să se apere de acuzaţia gravă de a fi desfăşurat operaţiuni de spionaj neautorizate pe teritoriul unui alt stat şi anume împotriva unuia dintre cele mai importante personaje ale puterii judiciare din România.

Atît SRI, cît şi Preşedinţia şi-au auto-proclamat sec "inocenţa": nici nu i-au văzut la faţă vreodată pe cei doi şurubărari de e-mailuri şi reţele de comunicaţii. Ca şi cînd ar fi crezut cineva că înainte să se apuce de treabă, era musai să treacă prin cabinetul de la Cotroceni al Preşedintelui, ori prin cel de la SRI al domnului Helvig, ca să fie văzuţi la faţă! Cum intermediarul de la Bucureşti, la data demersurilor pe lîngă Black Cube, oficial, nu mai era angajat al SRI, susţinerea celor două instituţii are o bază sigură. Oficială, da, de credibilitate, ceva mai puţin!

Lectura naiv-binevoitoare a întîmplărilor este cea care susţine că Preşedintele chiar a vrut să o verifice pe Koveşi. De ce nu? Avea dreptul, ba chiar şi obligaţia să o facă. Nu a putut să acţioneze pe căile oficiale drepte şi directe, din cauza conivenţei Coldea-Koveşi. Aşa că, s-a pus la cale o operaţiune încîlcită, prost asigurată, care a eşuat, fie pentru că SRI-ul oficial nu s-a corelat cu cel neoficial, fie pentru că SRI nu s-a corelat cu SIE, fie că cineva care avea interes ca operaţiunea să eşueze a ridicat capacul de pe oală şi i-a lăsat descoperiţi pe organizatorii "verificării" şi, implicit, pe comanditarii şi beneficiarii ei.

Lectura în cheie conspiraţionistă "soft" susţine că bătăliile din jurul operaţiunii Black Cube nu sunt decît etape ale procesului prin care actualul Preşedinte şi echipa care l-a susţinut să ajungă la Cotroceni încearcă să scoată din poziţiile cheie oamenii de forţă, din justiţie şi servicii, ai echipei predecesorului cotrocenean, Traian Băsescu. O operaţiune care implică, desigur, jucători interni, dar mult mai puternici decît ei, pe cei din exterior.

Lectura în cheie conspiraţionistă "hard" mută accentul de pe "pionul" Koveşi, pe "turnul" Coldea. Nu este deloc exclus ca operaţiunea să fi fost pusă la cale pentru a-l verifica şi scoate din joc pe actualul nr.1 operativ şi nr.2 instituţional din SRI. Ţinta de rezervă Koveşi era doar una de acoperire. În cîteva rînduri ale declaraţiei dată pentru uzul justiţiei din România de Dan Zorella se strecoară clar ideea că beneficiarul indirect al operaţiunii, dacă ea ar fi fost încununată de succes, ar fi putut fi chiar Daniel Dragomir, cel ce i-ar fi putut lua locul lui Coldea, după scoaterea acestuia în decor.

În sfîrşit, lectura conspiraţionistă "profesionistă" ar putea să deceleze, aici, o operaţiune de compromitere a Preşedintelui României, angajat mai de bună voie, mai de nevoie, pe un drum al acţiunii instituţionale aflat mult dincolo de normele Constituţiei, chiar dacă formal nu încalcă neapărat o lege anume. Un caz tipic de comportament instituţional flagrant neadecvat care îl descalifică pentru funcţia publică cea mai înaltă, din România, şi care se poate solda cu suspendarea şi chiar îndepărtarea din funcţie a titularului de la Cotroceni. Un Watergate de Dîmboviţa, cu taraf, trădări şi strigături neaoşe, pentru culoare locală!

Care dintre aceste lecturi va fi developată de realitate, în zilele şi săptămînile care urmează.... mister! În curînd, însă, vom şti din ce direcţie va fi expediat şi cine ne va servi pe tavă deznodămîntul!!!

Iarna bate la uşă. Vrajbă este, slavă Domnului. Cubul, ba încă unul negru, ne căzu pe cap, din cer, pe nepusă masă. Toate condiţiile noii drame a puterii, în stil shakespearian, sunt întrunite, iar realitatea nu mai are altceva de făcut, decît să se conformeze, cuminte, indicaţiilor din scenariu.

Opinia Cititorului ( 35 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Asa ca pentru prostii care nu inteleg?

    Un mea culpa ceva??? 

    1. Traim intr-o lume imprevizila si impredictibila,. una globalizata!

    Un adevarat Watergate de Dîmboviţa,

    1. Totusi de ce se fac unele afirmatii? Fara acoperire si acestea. Pentru ca sa ne induca in eroare. Totusi adevarul este altul.

      Nu ne lăsa în întunericul neștiinței maestre! Te rog, dezvăluie adevărul și, dacă nu a fost cumva revelat de un vis divin, spune-ne și cum l-ai aflat.

      Mesajul 2.1 nu aparține cititorului Cristi C.

    Nu prea conteaza care dintre "lecturile" prezentate mai sus este cea reală. Implicațiile sunt unele comune, iar altele asemănătoare. Cea mai deranjantă dintre ele este sugestia existenței unor rețele de putere statală alternative, în competiție și subordonate unor interese personale și nu naționale. Ele vor deveni evidente prin rezultatele finale ale scandalului. Dar indiferent de rezultat sunt necesare reparații capitale ale rețelelor de putere.

    1. Pentru aceasta (finalul propus) ne-ar fi trbuit la pupitru pe Basescu nu pe Iohannis. 

      Sugestia nu trimite la o realitate indubitabila?

      Nu traim in acest "deranj", de secole, cu o intrerupere de vreo douazeci de ani, la inceputul comunismului? 

    Ar putea fi o idee mult mai simpla sa tratam declaratia lui Zorella - nesustinuta de nimic material - ca un sprijin, singurul posibil, pentru ca cei doi baieti sa iasa cu suspendare, in varianta recunoasterii?

    Cum ar putea sa scape decat spunand ''Noi asta am stiut de la seful - Zorella - ca lucram oficial, cu acceptul autoritatilor''.

    Ah, ar fi interesant daca s-ar extinde cercetarea penala asupra lui Zorella sa il intrebe procurorii de aprobarile alea, insa in cazul asta,... 

    Flotari logice: 1) cam slab pregatiti astia de la Mossad daca i-a prins SRI-ul ! Deci, cu ce scop s-au lasat prinsi ? 2) Lucrurile astea nu se spala in public de obicei; deci, cine da in gat pe cine cu detalii in presa ? 3) Scenariul gen A ii face farse lui B pentru ca C sa-l demita este la fel de credibil precum papusa Barbie, pentru ca aici nu te duci cu "paratul la shefu'"; competitia se elimina altfel ; 4) uite cu ce imi pierd eu timpul in loc sa citesc o carte !

    1. Totusi, altfel se pune corect intrebarea. De ce? Raspunsul totusi se lasa asteptat. Daca spionii au fost prinsi cine raspunde. Cand lucram la MI asta nu se intampla.

      Mesajul 5.1 nu aparține cititorului Cristi C.

      Nu e pierdere de timp, este un exercitiu de analiza care te incita la prorpia analiza, ceea ce ati si incercat sa faceti.

      Treaba cu analiza cred ca suna cam asa: depinde cat din 100% informatii detii, ca sa ai ce analiza corect. Exemplu: firma de soft ORACLE are un semn luminos mare pe cladirea (din Bucuresti) unde isi are sediu. Intr-o seara am observat ca se arsese lumina la litera C si nu mai functiona. Ca atare, pe ce se vedea seara un mare ORA. LE ! Cam asa este si cu analiza.

      ok

      Avea si punct ORA. LE! Puteti face si analize orale!

      Totusi nu se intelege ce a vrut sa spuna comentatorul pentru ca literele arse nu sunt din mesajul firmei. Oare sa fie un mesaj?

      Mesajul 5.7 nu aparține cititorului Cristi C.

      nu e doar un joc de cuvinte.

    Pana acum s-a crezut ca Mark Felt a actionat in numele justitiei si a interesului public atunci cand a mers la redactia The Washington Post. Insa, se pare ca omul de la care a pornit celebrul scandal Watergate a actionat in interes propriu.

    In anii ’70, Mark Felt ocupa a doua functie ca importanta in cadrul FBI. Insa voia sa devina seful organizatiei. Cum nu a reusit, a mers la presa

    On the evening of August 15, 1971, Nixon addressed the nation on a new economic policy that not only was intended to correct the balance of payments but also stave off inflation and lower the unemployment rate. 

    The first order was for the gold window to be closed. Foreign governments could no longer exchange their dollars for gold; in effect, the international monetary system turned into a fiat one. A few months later the Smithsonian agreement attempted to maintain pegged exchange... 

    1. The old form of money, i.e., backed by gold reserves, had to be earned. The gold had to be mined and refined, which required labor and capital. To get the gold to back the currency, governments had to tax, which meant seeking permission from the taxpayers (voters) to levy the necessary taxes. And the taxpayers (voters) had to earn dollars by working and investing. At the same time, banks had to maintain substantial deposits with the Federal Reserve against their loan portfolios. 

      The... 

      Richard Nixon knew well the importance of economic conditions, especially

      unemployment, in affecting presidential election outcomes and blamed his narrow defeat 

      in the 1960 presidential election on a weak economy. After winning the presidency in 

      1968, he became dissatisfied with secretarial minute-taking and secretly substituted tape 

      recording devices in the White House. The tapes provide witness to the views and

      opinions of decision-makers that often conflicted with their public... 

      The tapes reveal that Burns was strongly opposed to closing the gold

      window. Nixon who had long opposed price controls as unworkable was swayed by the 

      political need to show something “symbolic” that he was fighting inflation and by the 

      argument that the tariff on imports would adversely affect the inflation numbers. 

      Importantly, the balance of payment and gold outflow problems were used by Burns to

      argue against Nixon’s urgings to pursue a more expansionary monetary... 

      The new evidence from the Nixon tapes presented provides support

      for the hypothesis that the excessively expansionary monetary policy conducted during 

      the Burns-Nixon era was not the result of a simple policy miscalculation, but rather a 

      politically motivated objective to reduce unemployment in the run-up to the 1972 

      election. The tapes reveal that Arthur Burns resisted accommodating Nixon’s policy

      recommendations for many months, but suddenly acquiesced in November, 1971, after... 

      The FED basically works like this: The government granted its power to create money to the FED banks. They create money, then loan it back to the government charging interest. The government levies income taxes to pay the interest on the debt. On this point, it's interesting to note that the Federal Reserve Act and the sixteenth amendment, which gave congress the power to collect income taxes, were both passed in 1913. The incredible power of the FED over the economy is universally...

      In a comment made to a Columbia University class on Nov. 12, 1963,

      Ten days before his assassination, President John Fitzgerald Kennedy allegedly said: 

      "The high office of the President has been used to foment a plot to destroy the American's freedom and before I leave office, I must inform the citizen of this plight." 

      In this matter, John Fitzgerald Kennedy appears to be the subject of his own book... a true Profile of Courage. 

    Private central banks, including our FED, operate not in the interest of the public good but for profit.

    1. President Kennedy was assassinated on November 22, 1963 and the United States Notes he had issued were immediately taken out of circulation. Federal Reserve Notes continued to serve as the legal currency of the nation. According to the United States Secret Service, 99% of all U.S. paper "currency" circulating in 1999 are Federal Reserve Notes.

    Nu optez pentru scenarii.

    Suntem martori cu totii la cum, pe drept sau nu, parca s-a napustit din partea media urgia cereasca asupra Presedintelui, Guvernului, in special a lui Ciolos, a Justitiei, in special a Lulutei. Sper ca Presedintele nostru falnic va reusi sa tina ferm cirma vasului.

    Este grav ca DNA, in ultima perioada, pare a incetini motorul. Ba mai mult, motorul pare a da din ce in ce mai multe rateuri. Fapt deosebit de grav, care prevesteste ceav de rau: DNA nu mai ofera... 

    1. Corect...toate remarcele facute....

      De acord insa totusi lipseste ceva pentru ca nu rezulta scopul. Care este scopul? Totusi nu se intelege si ar fi trebuit.

      Mesajul 9.2 nu apartine cititorului Cristi C.

      Faci circ din nou. Esti penibil.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb