"Cultura" instituţională introdusă de Sobolewski: dispreţul regulilor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2014

"Cultura" instituţională introdusă de Sobolewski: dispreţul regulilor

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a decis, ieri, să îi susţină pe toţi cei nouă candidaţi pe care i-a înscris la alegerile pentru conducerea Depozitarului Central, chiar dacă patru dintre ei sunt incompatibili, şi, mai mult, să îl voteze pe directorul general Ludwik Sobolewski pentru funcţia de preşedinte al DC.

Astfel, BVB, acţionarul majoritar al Depozitarului, urmează să îi voteze în Adunarea Generală din 20-21 octombrie, şi pe cei patru candidaţi neeligibili, pe care, cu bună ştiinţă, i-a înscris în cursă: Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei, şi administratorii Stere Farmache, Robert Pană şi Adrian Lupşan.

Cumulul de funcţii între conducerea Depozitarului Central şi cea a BVB nu este permis prin regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Atunci când a făcut propunerile incompatibile, BVB spera că ASF va schimba regulamentul, însă, până acum, nu a făcut-o, iar conducerea Bursei pune instituţia fanion a pieţei de capital în situaţia jenantă să calce în picioare regulamentele ASF, statutul Depozitarului Central, normele de guvernanţă corporativă şi orice urmă de bun simţ.

Pe principiul "merge şi aşa", conducerea Bursei îşi asumă riscul ca Depozitarul să trimită la avizat, la ASF, administratori incompatibili.

Poate că BVB mai spera încă la o modificare a regulamentului care interzice cumulul de funcţii. Însă o schimbare a regulilor în timpul jocului ar putea ridica suspiciuni asupra ASF, mai ales în condiţiile în care conducerea BVB face presiuni în acest sens.

Consiliul Bursei ar fi decis, ieri, să facă lobby la Autoritatea de Supraveghere pentru modificarea regulamentului, la acest punct, singurul vot împotrivă venind de la vicepreşedintele Dan Paul.

În şedinţa de ieri, s-au opus deciziei ca BVB să voteze candidaţi incompatibili la Depozitar Dan Paul, Narcisa Oprea şi Octavian Molnar.

Dintre neeligibili, Stere Farmache şi-a exprimat intenţia să demisioneze din Consiliul Bursei dacă ar fi ales la Depozitar.

Printre candidaţi sunt şi unii oneşti care realizează că grosolănia este fără precedent, dar se pare că nu se retrag ca să nu facă "notă discordantă" de la nesimţirea generală înstăpânită de polonez.

Candidaturile pentru conducerea Depozitarului au fost verificate de o comisie din cadrul instituţiei, care a stabilit că cinci candidaţi nu respectă criteriile de compatibilitate şi că, în plus, Ludwik Sobolewski şi Robert Pană nu au depus dosarele complete, dar nicio candidatură nu a fost respinsă.

Comisia notează în raportul efectuat că documentele pentru validarea individuală în calitate de membru al Consiliului de Administraţie sunt prevăzute în legislaţie. Cu alte cuvinte, nedepunerea lor reprezintă o încălcare a legii.

Unele voci din piaţă susţin că juriştii din Comisia de verificare au făcut abuz în serviciu: "La orice concurs, dacă nu îndeplineşti condiţiile de participare, atunci dosarul este respins. În plus, statutul Depozitarului nu permite înscrierea la alegeri a unor candidaţi incompatibili".

Potrivit surselor, unii administratori ai Bursei ar fi cerut, ieri, sancţionarea conducerii executive pentru că nu a informat corect boardul BVB privind condiţiile de eligibilitate pentru Depozitarul Central, punând astfel Bursa în situaţia să rişte să nu aibă reprezentanţi în conducerea acestei instituţii.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Curge nectar la Depozitarul asta de se duc batalii asa de crancene? Tara piere si baba se piaptana.

    Circ ieftin si paine mucezita. 

    Atac la baioneta. 

    Un show pacatos.

    Lasati conducerea de acum, nu o schimbati. Vrem sa avem in continoare circ ieftin in piata asta mica si plina de moralitate.  

    Aveți ceva cu omul acesta care are capacitatea sa schimbe radical piață de capital românească ?

    Daca este vrea încălcare de lege sau regulament cred ca sunt instituții abilitate sa constate asta. 

    Ii tot căutați nod îi in papura de când a venit la bvb. Oare chiar nu va doriți sa avem o bursa dezvoltata ?

    1. asa este..are capacitatea sa schimbe in nestire. dar cu ce rezultate? lichiditatea e ca intr-o barcuta desi corifeii promiteau in 2011 ca o transforma in crucisator. si asta dupa ce au venit listarile snn, sng si el. care intre noi fie vorba erau stabilite pe vremea cand sobo se ocup de industria cinematografica poloneza.

      Iar postati pe banii Bursei???....

      o sa schimbe sosetele din 2 in 2 zile. asta o sa schimbe sobo

      postac platit de sobolewski

      Intradevar, institutiile trebuie sa constate incalcarea de lege, presa trebuie sa taca, daca legea este incalcata.

      Presa trebuie sa scrie ca a avut loc o incalcare a regulilor, numai daca institutiile abilitate o constata.

      Ba, chiar, presa ar trebui desfiintata, ca sa nu mai semnaleze ca institutiile abilitate refuza sa constate incalcarea de reguli, cind regulile sint incalcate. 

    Scandalul Harinvest tot cu Sobolewski a început și fără el poate nu se spărgea buboiul. ASF a menținut și un cumul de funcții ilegal în așa zisă conducere a Harinvest tocmai pentru a permite apariția prăduirii investitorilor ! Pe cine a protejat ASF în cazul Harinvest ? De ce ii ascunfe pe infractori ? Adică investitorii au fost furați intro piata cică reglementată și totul merge înainte de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat ? Uite ce matrapazlâcuri se încearcă acum și la DC !

    Se intampla la fel ca la SIF1. O minoritate a preluat conducerea BVB si acum impune oamenii la DC unde nu exista transparenta nefiind listat.

    La SIF1 la fel o minoritate a preluat conducerea si a capusat dividendele si activele sifului divizand o parte in Cipru sa se piarda urma banilor si transparenta. 

    ASF este depasit demult de devalizarea sifurilor si cooperativa de la BVB. 

    1. ASF e complice cu grupul infractional din jurul sif-urilor. vezi decizia lui ursache la solicitarea devalizatorilor de ai lasa sa se protejeze prin cumparari incrucisate. vezi protectia acordate pentru tranzactia deal cu peste 6% din SIF1 in sept 2013. deci nu e depasita ASF e acolo in grup si protejeaza cu atentie devalizarea. Misu e depasit si folosita imaginea lui de ASF.

      DICOT ar trebui sa ridice documente de la ASF inclusiv studiu de impact si deciziile luate la sugestia infractorilor.

    Ce bursa. Un talcioc ieftin si mucegait

    Cum pot cei 3, Lupsan, Farmache si Pana sa voteze in consiliu intr-o chestiune ce ii priveste direct? Asta nu e conflict de interese? Cum poti decide obiectiv pe un subiect care te vizeaza direct? Din punctul meu de vedere ar fi trebuit sa se abtina. Dar de unde atata profesionalism sau moralitate in CA ul BVB?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb