Cum a ratat caviarul "româno-german" Bursa din Frankfurt

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 mai 2010

Brokerii din Frankfurt nu pot avea ocazia să tranzacţioneze acţiuni ale companiilor noastre.

Brokerii din Frankfurt nu pot avea ocazia să tranzacţioneze acţiuni ale companiilor noastre.

Planurile unui acţionar majoritar de pe Rasdaq să-şi vadă compania listată la Bursa din Frankfurt s-au năruit, după ce autorităţile germane i-au comunicat sec că demersul său nu poate fi îndeplinit dintr-un motiv tehnic, dar temeinic: Depozitarul Central din Germania nu are deschisă o legătură cu Depozitarul Central din România.

Legăturile dintre Depozitarii externi cu al nostru erau, până astăzi, doar o problemă de principiu; acum, ele au efecte practice prin acest caz pe care îl relatăm.

Deliciosul caviar nu e singurul care nu trece graniţa până la nemţi, căci şi o bancă importantă de la noi ar putea fi în aceeaşi situaţie.

Ba chiar şi alte companii de la noi au anunţat că vor să se listeze la bursele străine, precum Viena sau Londra, în condiţiile în care niciun Depozitar Central din afară nu a fost interesat să-şi deschidă un cont la Depozitarul Central din ţara noastră...

Compania "International Caviar Corporation" din Călan n-a putut ajunge pe piaţa de capital germană din cauză că Depozitarul nemţesc nu are conexiunea făcută cu cel de la noi

Alte mari societăţi de la noi pot avea soarta caviarului: niciun depozitar european nu şi-a deschis legături cu al nostru

O companie din Călan ratează listarea la Bursa din Frankfurt, din motive tehnice, independente de voinţa acţionarilor.

Cazul este emblematic pentru alte companii autohtone care îşi doresc să treacă graniţa şi să se coteze pe pieţele din afară.

Listarea companiei piscicole "International Caviar Corporation" Călan (aflată pe piaţa Rasdaq) la Bursa din Frankfurt părea că a intrat în linie dreaptă după ce, la finele anului trecut, Banca germană Mercurius a informat acţionarii AMAL că este interesată să se ocupe de cotarea societăţii.

Surpriza a venit, însă, câteva luni mai târziu, după ce acţionarii companiei au aflat că listarea societăţii la Bursa din Germania nu poate fi dusă la bun sfârşit din cauza unor probleme tehnice, aparent banale, dar suficient de grave încât să pună sub semnul întrebării întregul proces de cotare.

"Un reprezentant al Depozitarului Central din Germania m-a informat într-o discuţie telefonică de faptul că listarea unei companii româneşti la Bursa din Frankfurt poate avea loc doar dacă între Depozitarul Central German şi Depozitarul Central Român există o conexiune. Din păcate, am fost informat că această conexiune nu există", a declarat, pentru ziarul BURSA, Roland Schroeder, care deţine un pachet de 31% din "International Caviar Corporation".

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central din România, ne-a confirmat că niciun Depozitar din străinătate nu şi-a deschis cont la instituţia omoloagă de aici, făcând imposibilă, deocamdată, listarea unei companii de la BVB la marile burse din afară.

Asta înseamnă că demersurile similare iniţiate de alte societăţi autohtone, precum Banca Transilvania, care vrea să se listeze la Bursa din Viena, ar putea fi sortite eşecului, deocamdată.

"Până acum, niciun Depozitar din străinătate nu şi-a deschis cont la noi, deşi noi avem deschise conexiuni cu Depozitari din 16 state europene", a declarat, pentru ziarul BURSA, Adriana Tănăsoiu, adăugând: "În definitiv, este vorba despre alegerea pe care o face fiecare instituţie... fiecare decidem dacă vrem să ne ducem la supermarket sau la alimentară...".

Alta ar putea fi situaţia companiilor care nu sunt listate deja pe piaţa autohtonă şi care nu au contract cu Depozitarul de la noi, acestea având, teoretic, posibilitatea să încheie un contract cu un Depozitar din alt stat, dacă vor să se listeze la o bursă acolo.

De fapt, un singur Depozitar din afară, cel din Bulgaria, a făcut toate demersurile ca să îşi deschidă cont cu Depozitarul de la noi, însă nici măcar nu l-a mai activat după ce planurile unei companii de a se lista dublu (atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi la cea de la Sofia) au căzut.

Alternativa

Volker Bus, reprezentantul Depozitarului German, a încercat să găsească soluţii pentru ca societatea "International Caviar Corporation" să poată fi listată, totuşi, la Frankfurt, însă a ajuns, până la urmă, la concluzia că este imposibil. Volker Bus explică: "Am întrebat un coleg din Luxemburg dacă titlurile AMAL se află într-un alt depozitar sub tutela Depozitarului Central German, în afara României. Am aflat că nu este aşa, motiv pentru care înscrierea acţiunilor AMAL nu va putea fi făcută nici la un alt depozitar de sub tutela noastră".

Reprezentantul Depozitarului din Germania a menţionat, însă, că o alternativă la listarea companiei la Bursa din Frankfurt este emiterea unor Global Depositary Receipts (GDR-uri), instrumente asemănătoare cu derivatele, care ar avea ca activ suport acţiunile AMAL de la Bursa de Valori Bucureşti.

Adriana Tănăsoiu, directorul Depozitarului Central, a explicat ce înseamnă Global Depositary Receipts: "La Bursa din Frankfurt, ar putea fi tranzacţionate Global Depositary Receipts (GDR), un fel de produse derivate, având ca activ suport acţiunile AMAL. Aceasta ar presupune ca emitentul acestor instrumente noi să cumpere acţiunile suport la Bursa de la Bucureşti şi să le menţină în cont la Depozitarul Central, pe toată durata existenţei GDR-urilor".

Până atunci, acţionarilor companiei nu le mai rămâne decât să-şi "depoziteze" caviarul...

"International Caviar Corporation" Călan (simbol AMAL pe piaţa Rasdaq) are o capitalizare bursieră de 99,58 milioane de lei, potrivit preţului de 1,15 lei înregistrat în şedinţa bursieră de vineri. Neamţul Roland Schroeder are o participaţie de 31% din companie, în timp ce Bergler Hans Gerhard, Hurter Michael Johannes şi Wardenga Jorg deţin fiecare câte 11,54%.

Compania nu a avut în anii anteriori rezultate financiare spectaculoase.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce plictisitor!!!!

    Bai, daca nu au vrut aia sa-si deshida cont este problema depozitarilor de acolo, nu a celui de la noi. Ce ati vrea sa faca depozitarul de la noi? sa mearga ei sa deschida cont in numele depozitarilor externi? 

    Nemtii nu au vrut o companie cum e AMAL si s-au legat de un detaliu tehnic. De ce nu au vrut sa faca o conexiunea cu depozitarul de la noi?  

    Domnisoara reporter, la cum ai scris articolul pare ca ai nostri sunt de vina si ca din cauza lor nu pleaca AMAL la nemti. Sa se delisteze si isi mute sediul in germania. Ce este asa de greu?

    E o firmulita care probabil o sa faca ceva, da' riscul este foarte mare. Apropo, stii cat dureaza sa cresti stutionii si sa-i duci la maturitate sa depuna icre? 

    1. De unde rezulta ca Depozitarul nostru e de vina, ca eu am citit si nu rezulta asta, ci ca nici un depozitar extern nu a deschis legaturi cu alnostru. Articolul prezinta o problematica, putea sa fie si o companie de iaurt sau de bere...replica ta cu icreele e cel putin neeleganta

      Stimate domnule Cine plateste,

      Va rog sa imi indicati pasajul de unde rezulta ca Depozitarul Central este de vina pt situatia creata. 

      Sunt uimita ca subiectul este plictisitor in cond in care chiar dumneavoastra mi-ati semnalat relevanta acestui subiect cu ocazia unor comentarii mai vechi. 

      Cu stima,

      Stefania Ciocirlan  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb