Cum citiţi cotaţiile bursiere

Fragmente din "Ghidul Investitorului"
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 martie 2007

Rezultatele şedinţelor de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti şi pe piaţa Rasdaq sunt disponibile pe site-urile pieţelor respecti- ve şi în presa de specialitate. Şedinţele de tranzacţionare se ţin zilnic de luni pînă vineri, timp de patru ore între 10:15 şi 14:15. În funcţie de segmentul de piaţă mai există şi o perioadă de jumătate de oră numită "predeschidere" (în care se afişează ordine înainte de şedinţa propriu-zisă, dar nu se fac tranzacţii) şi una de "preînchidere" (în care se afişează ordine pentru şedinţa de a doua zi, ordine care pot fi retrase sau modificate în predeschiderea de a doua zi).

În cele ce urmează prezentăm indicaţiile din tabelul "Raport de tranzacţionare", furnizat de Bursa de Valori Bucureşti, precum şi cel de la piaţa Rasdaq pentru fiecare şedinţă în parte. Fotocopia pentru exemplificare este realizată după cotidianul "Bursa".

Simb - Simbolul acţiunii societăţii. Fiecare societate listată pe piaţă primeşte un cod de identificare format din trei litere (la Bursa de Valori) sau patru litere (pe piaţa Rasdaq);

Denumire societate - Denumirea societăţii emitente ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate pe piaţa respectivă;

Secţiune piaţă - Total; Regular; Deal; Odd lot. La Bursa de Valori piaţa are trei secţiuni.

Piaţa regular este definită drept piaţa principală pentru toate simbolurile înscrise la cota BVB. Pe piaţa regular se tranzacţionează pachete de acţiuni care sunt multiplu de 500.

"Odd lot" (lot împrăştiat) în această secţiune se vând pachete mai mici, de până la 499 de acţiuni; nu pot fi cumpărate fracţiuni din pachet, ci trebuie achiziţionat în întregime pachetul oferit.

"Deal" - secţiune a pieţei în care se realizează tranzacţii între doi investitori care negociază preţul; valoarea tranzacţiei trebuie să depăşească 50.000 de lei noi, iar preţul tranzacţiei poate fi diferit de cele afişate în ordinele de tranzacţionare din piaţă.

"Total" reflectă rezultatele înregistrate pe toate secţiunile pieţei.

VN - Valoarea nominală a acţiunii. Valoarea la care au fost emise titlurile mobiliare ale unei societăţi comerciale; Valoarea nominală înmulţită cu numărul de acţiuni emise reprezintă capitalul social.

PER - Price Earning Ratio (arată raportul dintre preţul mediu al acţiunii din şedinţa curentă şi profitul net pe acţiune, potrivit celei mai recente raportări făcută de emitent); PER-ul arată numărul de ani în care se recuperează preţul acţiunii din profitul realizat de emitent.

Inch. - Preţul din ultima tranzacţie a şedinţei, exprimat în lei noi;

Var %: - Variaţia procentuală a preţului de închidere faţă de cel din şedinţa precedentă;

Max - Cel mai mare preţ la care s-a încheiat o tranzacţie în şedinţa respectivă;

Min - Cel mai mic preţ la care s-a încheiat o tranzacţie în şedinţa respectivă;

Desc - Preţul din prima tranzacţie a şedinţei, pentru piaţa continuă;

Pr. Med. - Preţul mediu la care s-au încheiat tranzacţiile în şedinţa curentă, ponderat cu numărul acţiunilor tranzacţionate;

Nr. Act. - Numărul total de acţiuni tranzacţionate în şedinţa curentă;

Val. totală - Valoarea totală a tranzacţiilor încheiate în şedinţa curentă;

Nr. Trz. - Numărul de tranzacţii efectuate în şedinţa curentă;

52 Max (min) - Preţul maxim (minim) în ultimele 52 de săptămâni;

) Acţiunile care nu apar în raport nu au fost tranzacţionate în şedinţa respectivă.

Acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti sunt înscrise în două categoria: I şi a II-a (de bază). Dintre acestea, unele titluri au fost acceptate la Categoria Plus.

Acţiunile marcate cu sunt emise de societăţi incluse în portofoliul indicelui BET.

Categoria I

În categoria 1 sunt listate societăţi care respectă anumite condiţii, dintre care cele mai importante sunt: să aibă vechime mai mare de trei ani, să fi înregistrat profit în ultimii doi ani şi să aibă un capital social mai mare de 8 milioane de euro.

Categoria a II-a (sau "de bază")

Această categorie include societăţi cu capital social de minim 2 milioane de euro.

Categoria Plus - unele simboluri din raportul de tranzacţionare sunt marcate cu semnul +. Acţiunile marcate astfel sunt emise de societăţi care respectă condiţiile de transparenţă a informaţiilor economico-financiare, inclusiv prin afişare pe o pagină de website.

Piaţa valorilor mobiliare necotate tranzacţionate prin sistemul electronic al BVB - cuprinde acţiunile societăţilor care au capital social mai mic de 2 milioane de euro, societăţi ale căror acţiuni se tranzacţionează prin sistemul BVB, dar care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi listate la BVB.

INDICII BURSIERI

BET "Bucharest Exchange Trading" reflectă evoluţia preţurilor celor mai lichide şi active zece acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori.

Potrivit celei mai recente actualizări, la 5 martie 2007, portofoliul Indicelui BET cuprindea acţiunile "Banca Română pentru Dezvoltare" (20%), SN "Petrom" (pondere de 20%), "Banca Transilvania" (19,52%), "Transelectrica" (15,30%) "Rompetrol Rafinare" Constanţa (9,39%), "Oltchim" Rm. Vâlcea (6,89%), "Antibiotice" Iaşi (3,81%), "Impact" Bucureşti (3,41%),"Turbomecanica" Bucureşti (1,26%),"Azomureş" Tg.Mureş (0,42%).

BET (RON, USD, EUR) - indicele BET calculat pe baza preţurilor acţiunilor, în lei (RON), în dolari (USD), în euro (EUR) la cursul zilei. BET C (BET Compozit) - acest indice reflectă evoluţia preţurilor tuturor acţiunilor cotate la Bursa de Valori. Indicele ia în calcul preţurile acţiunilor în lei, în euro - BET C (EUR) şi în dolari - BET C (USD).

BET FI - Indice care urmăreşte evoluţia preţurilor la care se tranzacţionează acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF); ia în calcul preţurile în lei (RON), în euro - BET FI (EUR), în dolari - BET FI (USD).

Piaţa Rasdaq are indici similari. RASDAQ Compozit - urmăreşte evoluţia cotaţiilor tuturor acţiunilor din piaţă.

RAQ I - reflectă numai preţurile acţiunilor înscrise în Categoria I.

RAQ II - reflectă evoluţia preţurilor acţiunilor din Categoria a II-a.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb