CUM SĂ VĂ PROTEJAŢI (II) Practici ilegale ale brokerilor

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2004

Dacă brokerul va spune că de-ţine date, încă nepublicate, cum ar fi ştiri sau informaţii privind un emitent, inclusiv achiziţii poten-ţiale, contracte importante, autorizaţii guvernamentale, anunţuri privind venituri viitoare sau alte ştiri, există posibilitatea ca dumneavoastră să fiţi indus în eroare. În cele mai multe cazuri, aceste informaţii sînt false sau publicate deja şi reflectate în preţul acţiunii. Dacă informaţia este adevărată şi este obţinută de la o persoană din interiorul emitentului, răspîndirea ori tranzacţiile pe baza acestor informaţii (numite informaţii confidenţiale şi privilegiate) este ilegală. Niciodată să nu cumpăraţi sau să vindeţi valori mobiliare în baza unor astfel de informaţii.

De asemenea, fiţi prudent dacă brokerul vă informează că are o deţinere importantă într-o anumită acţiune, ori clienţii sau companiile acestora au o deţinere importantă în respectiva ac-ţiune. În astfel de circumstanţe şansele dumneavoastră să fiţi înşelat sînt foarte ridicate. Nu trebuie să primiţi confirmări ale ordinelor de cumpărare sau vîn-zare de valori mobiliare pe care nu le-aţi autorizat sau nu le-aţi lansat, ori pentru sume prea mari faţă de cele pe care le-aţi autorizat. Este posibil ca atunci cînd sunaţi să cereţi explicaţii, să vi se spună că este o eroare de computer, dar că acele ac-ţiuni pe care le-aţi cumpărat au crescut ca valoare şi ca urmare este ziua dumneavoastră norocoasă şi ar trebui să le păstraţi. În acest caz există posibilitatea să fiţi victima unei practici frauduloase în domeniul legii valorilor mobiliare. SSIF şi brokerilor le este interzis să efectueze tranzacţii în conturile clienţilor fără acordul acestora sau fără acordarea în scris de către client a autorităţii discreţionare asupra contului acestuia. Unele SSIF nu acceptă conturi dis-creţionare, iar dacă brokerul efectuează tranzacţii în contul dumneavoastră fără să-i fi acordat această permisiune, atunci puteţi întocmi o reclamaţie pentru practici frauduloase în domeniul legii valorilor mobiliare. Atenţie, dacă nu faceţi reclamaţia şi nu o documentaţi pe baza confirmării tranzacţiilor primite de la SSIF, pentru a arăta tranzacţiile neautorizate, există riscul să acceptaţi în mod tacit aceste tranzacţii şi să ratificaţi de facto activitatea dis-creţionară asupra contului dumneavoastră. Ca urmare, dacă aţi descoperit că aţi cumpărat sau vîndut o anumită valoare mobiliară, chiar şi fără acordul dumneavoastră, există posibilitatea să nu mai recuperaţi pierderile sau profiturile dacă nu acţionaţi, bazîndu-vă pe teoria că, ulterior situaţiei în cauză, aţi făcut o a doua investiţie în respectiva valoare mobiliară, avînd sau neavînd la bază propria decizie. Dacă nu primiţi evi-denţa tranzacţiilor în forma con-firmării ordinelor de tranzacţionare, care să arate că efectele (cîştigul/pierderea) ace-lor tranzacţii neautorizate au fost eliminate, trebuie să întoc-miţi o reclamaţie scrisă Compar-timentului de Control Intern al SSIF.

Dacă brokerul a cumpărat sau a vîndut acţiuni, sau a cerut acordul dumneavoastră ca să cumpere sau să vîndă acţiuni, la perioade scurte de timp, fără să înregistreze modificări impor-tante ale preţului acelor acţiuni, iarăşi este ceva în neregulă. Este posibil ca acele tranzacţii să fie realizate în scopul gene-rării de comision şi puteţi întocmi o reclamaţie împotriva brokerului dumneavoastră pentru tranzacţionare excesivă în cont.

În cazul în care brokerul nu poate să vă explice pierderile din contul dumneavoastră sau ceea ce acesta v-a spus diferă faţă de datele din rapoartele periodice pentru contul client (extras cont, istoric tranzacţii cont, situaţie portofoliu), este posibil să fiţi de asemenea victima unei practici frauduloase. Trebuie să încredinţaţi rapoartele lunare unui profesionist ca să aflaţi situaţia reală a contului dvs. Vi s-a spus că o acţiune este "sigur cîşti-gătoare," sau că va dubla ori tripla banii dumneavoastră într-un ter-men foarte scurt? Atenţie, sună mult prea frumos ca să fie ade-vărat. Astfel de predicţii de preţ sînt practici frauduloase de vîn-zare, iar şansele de a fi înşelat în astfel de cazuri sînt foarte mari.

Dacă aţi pierdut bani în urma recomandării brokerului, iar acesta vă promite că veţi recupera pierderile la următoarea tranzacţie cu acţiunea respectivă, riscul de a fi indus în eroare este ridicat.

Articol realizat în colaborare cu societatea de brokeraj "Ieba Trust"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb