Cum se pregăteşte Buzăul pentru vaccinarea anti-COVID 19

Ana Felea
Miscellanea / 11 decembrie 2020

Cum se pregăteşte Buzăul pentru vaccinarea anti-COVID 19

Campania de vaccinare anti-Covid-19 a început, Marea Britanie fiind prima ţară care aprobă şi foloseşte pe scară largă serul Pfizer/BioNTech. Între timp, şi autorităţile din România pregătesc în detaliu această campanie care ar putea începe în ianuarie cu imunizarea personalului medical.

La Buzău, peste 6.100 de persoane au trecut deja prin infecţia cu SARS-CoV-2 însă, din păcate, virusul continuă să se răspândească, zilnic zeci de persoane fiind confirmate cu noua boală. Speranţa că transmiterea comunitară ar putea încetini, iar viaţa românilor ar putea reveni la normal stă în vaccinarea anti-COVID. Un pas care de câteva săptămâni este pregătit în detaliu de toţi specialiştii. Şi la Buzău se caută soluţii pentru derularea campaniei de imunizare, iar pregătirile au parcurs deja paşi importanţi.

Potrivit medicul epidemiologului Carmen Scântei, omul cheie în gestionarea crizei provocate de COVID-19 la Buzău, sunt deja puse pe hârtie spaţiile unde s-ar putea amenaja centrele de vaccinare. Chiar dacă este vorba despre o primă situaţie care trebuie aprobată de Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii DSP înaintează în fiecare zi cu pregătirea acestei campanii de imunizare care ar putea reda normalitatea în viaţa buzoienilor.

Carmen Scântei a explicat pentru sansanews.ro: "Deocamdată în urma solicitărilor pe care le-am avut de la Ministerul Sănătăţii şi CCI am identificat cu ajutorul primăriilor spaţii care ar putea fi folosite pentru derularea acestor campanii de vaccinare. Aşteptăm un ordin de la minsitrul Sănătăţii în care să fie stipulate şi normele pe care trebuie să le respecte pentru ca spaţiile să fie avizate din punct de vedere sanitar după care, sperăm ca, aşa cum am fost şi informaţi, din ianuarie să putem demara campania de vaccinare".

Singura certitudine la acest moment o reprezină faptul că pe teritoriul judeţului Buzău vor funcţiona 18 centre de vaccinare, chiar dacă spaţiile identificate până acum ar mai putea fi schimbate astfel încât să poată fi asigurate toate normele de igienă, dar şi circuitele necesare.

"Vom avea 18 locaţii pe judeţ. Şase centre vor fi în municipiul Buzău, şi restul în diferite zone, unde numărul locuitorilor de peste 65 de ani depăşeşte 1.500 de persoane. Urmează ca noi să le vizităm şi eventual să le mai şi schimbăm, dacă va fi cazul. Cele despre care considerăm că vor rămâne neschimbate sunt spaţiul fostului LSM din Dorobanţi şi parterul clădirii pe care a avut-o DSP pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Celelalte spaţii sunt în apartamente aflate în proprietatea Primăriei Buzău, la parterul unor blocuri, sau spaţii folosite de alte unităţi care acum funcţionează în alte locaţii", a mai explicat Carmen Scântei.

Angajaţii din spitale şi clinici, primii vaccinaţi

Primii care vor putea avea acces la vaccinul anti-Covid sunt angajaţii din spitale, clinici şi întregul personal sanitar. Urmează persoanele peste 65 de ani, cu afecţiuni cronice.

"Prima dată va fi vaccinat personalul medico-sanitar, după care persoanele de peste 65 de ani, mai ales cele cu afecţiuni cronice. Va fi o catagrafiere, o mobilizare. Nici noi nu ştim exact care sunt paşii şi cum vor fi aceştia executaţi. Trebuie să apară nişte norme mai precise şi atunci vom discuta", a mai spus medicul epidemiolog de la DSP.

Cât despre rata de vaccinare ce urmează să fie atinsă în judeţul Buzău, medicul epidemiolog nu poate da cifre exacte, singura informaţie de la care porneşte această campanie fiind rezultatul unui sondaj făcut în rândul cadrelor medicale potrivit căruia jumătate dintre cei intervievaţi au fost de acord cu imunizarea împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2.

"A fost făcut un sondaj şi aproape 50% dintre persoanele intervievate au fost pro vaccinare. Să sperăm că între timp vor fi mai mulţi şi dintre cei care nu cred acum în vaccinare. Imunitatea post vaccinală se spune că ar fi mai bună decât cea post infecţioasă. Deocamdată nu ştim foarte multe, ca durată, nici despre una nici despre alta. Singura afirmaţie care s-a făcut a fost că imunizarea post infecţioasă poate dura şase luni de la momentul îmbolnăvirii", a adăugat Carmen Scântei, medic DSP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de ce e trecuta sub tacere IVERMECTINA ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb