O membră a minorităţii germane din Republica Cehă nu a reuşit să obţină reparaţii legale pentru modul în care ea şi familie ei au fost trataţi după Al Doilea Război Mondial, informează dpa, citat de Agerpres.
Curtea Constituţională din Brno a respins marţi plângerea femeii de 85 de ani.
Femeia şi părinţii ei au stat într-un lagăr pentru germani în Svatoborice, din 1947 până în 1949. După aceea, familia a fost trimisă într-un alt lagăr cu condiţii mai bune, unde a stat până în 1955.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că nu există o bază legală pentru reparaţii sau compensaţii. Cu toate acestea, ei au respins interpretarea unei alte instanţe care a caracterizat plasarea familiei într-un lagăr drept "un act de caritate". Trimiterea de membri ai grupului etnic german în lagăre a avut "caracteristici clare de privare de libertate", a precizat Curtea Constituţională.
În jur de 3 milioane de germani sudeţi au fost expulzaţi din Cehoslovacia după cel de-Al Doilea Război Mondial. Unii au evitat expulzarea şi au rămas în ţară, chiar dacă mulţi dintre ei s-au repatriat mai târziu în Germania de Vest.
La recensământul din 2011, circa 19.000 de cetăţeni cehi s-au declarat ca făcând parte din minoritatea germană.