Curtea Constituţională: Decizia privind trecerea ICR de la Preşedinţie la Senat este constituţională

Ziarul BURSA #Politică / 1 august 2012

Curtea Constituţională: Decizia privind trecerea ICR de la Preşedinţie la Senat este constituţională

Întreaga conducere ICR demisionează

Curtea Constituţională a decis, ieri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Român (ICR) din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituţională.

Plenul Curţii Constituţionale (CC) a respins astfel excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, ridicată de Avocatul Poporului.

"În ziua de 31 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis respingerea excepţiei de neconstituţionalitate", informează, într-un comunicat Biroul de presă al CC. Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.

"Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al Româ­niei, Partea I", precizează sursa citată.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost luată în discuţie de CC în 10 iulie, judecătorii constituţionali amânând pentru 31 iulie luarea unei decizii. Concret, judecătorii CC au constatat faptul că în completul care participă la dezbaterile în fond şi la deliberări nu se poate lua o decizie cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată, neîntrunindu-se majoritatea necesară.

Guvernul a adoptat, în 13 iunie, Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care ICR a fost trecut de sub autoritatea preşedintelui ţării în subordinea Senatului, care, în termen de maximum 15 zile, urma să numească conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativă a institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.

Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Conducerea operativă a ICR era asigurată de Horia Roman Patapievici - preşedinte - şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş - vicepreşedinţi, însă Camera Deputaţilor a eliminat cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de func­ţionare a institutului.

Premierul Victor Ponta spunea despre ICR că era o instituţie "mult prea politizată" şi a acuzat "o lipsă de transparenţă totală" în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", spunea Ponta.

El susţinea că liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intenţionează să îl schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Român, ci să asigure transparenţă în cheltuirea banilor publici.

Patapievici îşi dă demisia de la conducerea ICR

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat ieri că întreaga conducere ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului.

Patapievici a precizat că cei din conducerea ICR rămân "în acelaşi cadru" şi vor demisiona după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului" institutului.

Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodată, ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, res­pectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie şi operată, au precizat reprezentanţii ICR, citaţi de Mediafax.

Însă ICR a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel că, până la sfârşitul acestui an, ar trebui să funcţioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanaţelor.

Horia Patapievici a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că, dacă Curtea Constituţională va decide că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Preşedinţie în subordinea Senatului şi este modificată misiunea institutului, întreaga conducere ICR îşi va da demisia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb