Curtea de Apel Bucureşti a decis încetarea procesului pentru Neculai Onţanu

A.C.
Anticorupţie / 27 iulie 2017

Neculai Onţanu

Neculai Onţanu

Curtea de Apel Bucureşti a decis, ca efect al intervenirii prescripţiei, încetarea procesului pentru fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu, acuzat că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătraţi, în valoare de 4,2 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri. Decizia instanţei nu este definitivă, potrivit unor surse din presă.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis încetarea procesului pentru Neculai Onţanu, acuzat de luare de mită, ca urmare a prescrierii faptelor, conform News.ro.

De asemenea, instanţa a dispus achitarea lui Toma Şutru, fost secretar general al Primăriei Sector 2, acuzat de luare de mită şi spălare de bani, şi condamnarea lui Aurel Radu la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani, şi la efectuarea a 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, arată sursa.

În cazul avocatei Loredana Radu, judecătorii au decis încetarea procesului pentru infracţiunea de luare de mită şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,4 milioane de euro de la Aurel Radu şi a sumei de 400.000 de euro de la Loredana Radu.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Înainte de citirea sentinţei, judecătorul Damian Dolache a afirmat că în acest caz "s-a format un denunţ la nouă ani de la comiterea faptelor".

Dolache a spus: "A fost unul sincer. Sunt probe la dosar suficiente. Radu Loredana a primit foarte repede autorizaţie de construcţie. Asta dovedeşte că părţile se cunoşteau între ele. Fapta secretarului primăriei este distinctă de dosar. Acuzaţiile sunt lapidare. Faptele sunt vechi".

În 14 iunie, judecătorul Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare în acest dosar, după ce procurorul DNA a cerut pedepse maxime pentru inculpaţi, în timp ce avocaţii acestora au solicitat instanţei achitarea tuturor celor judecaţi. Pronunţarea a fost stabilită pentru data de 29 iunie când, în loc să fie decisă o soluţie pe fondul dosarului, judecătorul a repus dosarul pe rol "în vederea punerii în discuţie a încadrării juridice referitoare la infracţiunea de luare de mită", potrivit minutei de pe portalul Curţii de Apel Bucureşti.

În acest dosar, în 16 iunie 2016, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu, pentru luare de mită, pe fostul secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, Toma Şutru, pentru luare de mită şi spălare de bani, pe avocata Loredana Radu şi pe Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, precizează sursa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onţanu, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri din Sectorul 2, în suprafaţă totală de 83.500 de metri pătraţi.

În aceeaşi perioadă, Onţanu a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit, indirect, un teren de 1.500 de metri pătraţi, într-o zonă rezidenţială de pe stradă Barbu Văcărescu din Sectorul 2, cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 de euro. Terenul a fost transferat de denunţător, gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către avocata Loredana Radu şi Aurel Radu, la cererea lui Onţanu, susţin anchetatorii.

Procurorii au scris, în actul de sesizare a instanţei: "În baza solicitării formulate de inculpatul Onţanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 de metri pătraţi cu o valoare de piaţă de 650.995 de euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel şi asupra unei suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi din acelaşi lot, cu o valoare de piaţă de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia".

Preţul prevăzut în contractul încheiat cu Aurel Radu a fost de 500 de euro pe metru pătrat, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, în total fiind trecut preţul de 250.000 de euro. În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preţ de zece ori mai mic, respectiv 50 de euro pe metru pătrat, totalul pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi fiind de 50.000 de euro.

După trei luni de la încheirea contractului de vânzare-cumpărare, în 6 februarie 2008 Aurel Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 500 de metri pătraţi către un cumpărător de bună-credinţă, de la care a primit 1,4 milioane de euro, suma retrasă în numerar şi apoi transferată în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până la momentul trimiterii dosarului în judecată.

În sursă se mai susţine că ulterior, în 17 decembrie 2008, Loredana Radu, pentru a ascunde originea terenului şi identitatea beneficiarului final, a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 de metri pătraţi către o rudă, care era şi apropiat al primarului Neculai Onţanu, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului, mai susţin anchetatorii.

Toma Şutru este acuzat de procurorii DNA că, în perioada 2007 - 2008, în calitate de secretar al Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, a pretins şi a primit de la denunţător două milioane de euro, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat. Ulterior, suma de două milioane de euro a fost transferată într-un cont bancar controlat de Toma Şutru, care a realizat mai multe investiţii în România şi Spania pe numele altor persoane, pentru a ascunde originea banilor şi identitatea beneficiarului real.

Potrivit sursei citate, Neculai Onţanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat în mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost la începutul anului, când s-a descoperit că Onţanu ar fi semnat două autorizaţii diferite, însă cu aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrare, pentru construirea Arenei Naţionale.

În aprilie 2016, Onţanu a renunţat atât la candidatură, cât şi la toate funcţiile politice din UNPR.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Frumos lucrat,banii sunt la buzunare iar hotul liber[a avut avocati buni..]

    Hai DNA ,hai Codruta K. 

    1. Jumatate din suma era oprită de Primaria sectorlui printr-o firma fantomă...si dupa aceea incepe licitația constructorilor.

      Cauza este alta.totul este in legatura cu experți de la firme de proiectare..care executau Studiu de fezabilitate cu valoare de executie dubla...se poata ramane primăriei jumatate din valoare...deocamdată ce ati constatat este frectie la piciorul de lemn...verificați. .constructiile la blocuri..termosistemul...si va cruciti ...câți bani s-au furat...va urez succes... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb