Curtea de Conturi a Germaniei dezvăluie deficienţe majore ale tranziţiei către energia verde

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 octombrie 2018

Curtea de Conturi a Germaniei dezvăluie deficienţe majore ale tranziţiei către energia verde
CĂLIN RECHEA

Costuri de cel puţin 160 de miliarde de euro şi ţinte care sunt departe de a fi atinse sunt principalele caracteristici ale programului de tranziţie energetică din Germania (Energiewende), conform unui raport recent al Curţii de Conturi (Bundesrechnungshof), referitor la "coordonarea şi guvernanţa implementării Energiewende de către Ministerul Economiei şi Energiei". Raportul poate fi consultat pe site-ul Curţii de Conturi, la adresa www.bundesrechnungshof.de.

Responsabilitatea pentru această stare de lucruri îi revine Ministerului Economiei şi Energiei, după cum se arată în document, ale cărei concluzii au fost preluate de Handelsblatt, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Die Welt şi alte ziare naţionale dintr-o ştire a agenţiei de presă DPA.

În opinia auditorilor de la Curtea de Conturi, programul de tranziţie către energia verde, lansat în 2000, se confruntă cu deficienţe grave de coordonare şi control al costurilor, care au depăşit 160 de miliarde de euro în ultimii cinci ani.

"Dacă aceste costuri vor continua să crească, în condiţiile ratării ţintelor asumate, există riscul pierderii încrederii în capacitatea guvernului de a acţiona", se mai arată în raportul trimis către guvernul federal, Bundestag şi Bundesrat.

În articolul din FAZ se precizează că ţintele de reducere a emisiunilor de gaze cu efect de seră stabilite pentru 2020 nu vor fi atinse, iar în prezent s-a oprit procesul de extindere a reţelei electrice, necesară pentru preluarea producţiei de electricitate din surse regenerabile.

Auditorii germani subliniază că managementul procesului de tranziţie suferă de pe urma unor grave probleme de coordonare, pe fondul existenţei, doar în cadrul Ministerului Economiei, a 34 de birouri în patru departamente care se ocupă de implementarea Energiewende.

În plus, alte cinci ministere au responsabilităţi din acest punct de vedere, la care se adaugă structuri specializate la nivelul fiecărui land.

Lipsa unei autorităţi centrale coordonatoare la nivel federal este considerată de Curtea de Conturi un factor important al ratării ţintelor programului şi a creşterii costurilor.

În aceste condiţii, numărul şi intensitatea criticilor la adresa Energiewende au crescut puternic în ultimii ani, mai ales pe fondul poverii tot mai mari a preţurilor electricităţii, atât la nivelul populaţiei, cât şi la nivelul firmelor.

Cu toate acestea, se pare că autorităţile nu au încetat să prezinte programul de tranziţie într-o lumină cât mai favorabilă şi să minimalizeze adevăratul impact al costurilor.

Concluzia este evidentă dintr-o afirmaţie din raportul de audit, conform căreia "încercările de a prezenta la un nivel cât mai redus costurile tranziţiei energetice sunt inadecvate şi nu contribuie la consolidarea încrederii".

Raportul mai arată că monitorizarea programului se face pe baza a 72 de indicatori, construiţi din 48 de surse de date, însă nu sunt urmăriţi indicatori importanţi cu privire la "siguranţa furnizării" sau "accesibilitatea" din punct de vedere al preţurilor. În aceste condiţii, "câtă vreme ministerul nu face toate ţintele tranziţiei măsurabile şi verificabile, controlul eficienţei nu este posibil", după cum se arată în raport.

Curtea de Conturi a Germaniei recomandă autorităţilor guvernamentale "să fie cât mai transparente posibil în ceea ce priveşte costurile tranziţiei", deoarece "în prezent acestea nu sunt clare", după cum mai scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Majoritatea problemelor observate şi recomandările Curţii de Conturi au apărut şi într-un raport similar din urmă cu aproape doi ani.

În documentul înaintat autorităţilor statului în decembrie 2016, Curtea de Conturi a Germaniei a arătat că Ministerul Economiei şi Energiei nu are o vedere de ansamblu a impactului financiar al tranziţiei energetice şi nu evaluează rezultatele programelor sale de finanţare.

Şi atunci Curtea de Conturi a recomandat înfiinţarea unei autorităţi unice de coordonare şi control a tranziţiei către energia verde, însă progresul a fost nul şi din acest punct de vedere.

Din păcate, majoritatea concluziilor şi recomandărilor din ultimul raport al auditorilor federali au fost respinse de Ministerul Economiei şi Energiei de la Berlin, care apreciază că "programul de tranziţie energetică este coordonat eficient".

Acum mai rămâne de văzut doar care este pragul de suportabilitate al populaţiei în faţa acestui program eficient şi bine coordonat al tranziţiei către energia verde în Germania.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu trece zi fara sa arati deficientele institutiilor din Germania ! Ai o problema cu nemtii ? A i terminat cu problemele de la noi ?Lasa-i pe germani , ca tot ei vor conduce lumea pana la sfarsitul zilelor , asa cu problemele lor .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb