CURTEA EUROPEANĂ DE JUSTIŢIE: "Instanţele naţionale - obligate să analizeze din oficiu caracterul abuziv al unei clauze bancare"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 mai 2018

"Instanţele naţionale - obligate să analizeze din oficiu caracterul abuziv al unei clauze bancare"

CJUE a invocat cauza Andriciuc într-un răspuns al avocatului general la întrebările adresate de instanţa din Ungaria

O clauză contractuală impusă în urma intervenţiei legiuitorului care plasează în sarcina consumatorului riscul aferent cursului de schimb nu poate fi considerată ca fiind "negociată individual" în sensul Directivei privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, susţine avocatul general Evgeni Tanchev, de la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE). Afirmaţia se regăseşte în răs-punsul său recent la întrebările adresate de instanţa din Ungaria pe marginea unui proces privind clauzele abuzive dintr-un dosar de credit în franci elveţieni deschis de client împotriva OTP Faktoring.

În concluziile avocatului general de la CJUE este invocată de mai multe ori soluţia dată de Justiţia europeană în cauza Andriciuc versus Banca Românească.

Printre altele, Evgeni Tanchev subliniază: "În împrejurări precum cele din cauza principală (n.r. din dosarul analizat), o clauză contractuală care a devenit parte a contractului ca urmare a unei intervenţii a legiuitorului şi care plasează riscul cursului de schimb în sarcina consumatorului cu efect ex tunc (n.r. începând cu un moment anume stabilit), nu «reflectă acte cu putere de lege sau norme administrative obligatorii» în sensul (...) Directivei 93/13".

Avocatul susţine că revine instanţei naţionale de trimitere sarcina să determine, ţinând seama de toate circumstanţele legate de contract, precum şi de jurisprudenţa Curţii, dacă împrumutătorii sunt obligaţi să comunice consumatorilor informaţiile financiare relevante pe care le au la dispoziţie la momentul încheierii contractului, inclusiv datele macroeconomice relevante, şi să explice efectele acestora asupra mecanismelor cursului de schimb.

Avocatul CJUE mai arată: "Instanţa naţională este obligată să analizeze din oficiu caracterul abuziv al unei clauze contractuale care intră în domeniul de aplicare al Directivei 93/13, compensând în acest fel dezechilibrul existent între consumator şi împrumutător, în cazul în care dispune de elementele de drept şi de fapt necesare în acest scop".

La 15 februarie 2008, reclamanţii în această speţă au încheiat un contract de împrumut în franci elveţieni cu o rată a dobânzii de 1,9% cu ELLA Elsõ Lakashitel Kereskedelmi Bank Zrt. La 1 noiembrie 2016, contractul de împrumut a fost cesionat de către un intermediar către OTP Bank Nyrt, care l-a cesionat ulterior către OTP Faktoring Követleskezelõ Zrt.

Conform contractului, creditorul trebuia să acorde cel mult suma de 30,075 milioane de forinţi maghiari (HUF), care includea un comision de acordare în valoare de 75. 000 de forinţi şi care, la momentul încheierii contractului, era echivalentul a 212.831 de franci elveţieni (CHF), se arată în răspunsul avocatului de la CJUE.

În conformitate cu prevederile contractuale, creditorul a convertit în franci elveţieni suma acordată ca împrumut şi virată în forinţi, utilizând propriul curs de schimb la momentul transferului. Cu toate acestea, a calculat sumele care urmau să fie achitate cu titlul de rate lunare în funcţie de cursul valutar propriu. Creditorul avea dreptul, de asemenea, să modifice în mod unilateral dobânda obişnuită şi costurile de administrare, dar contractul nu conţinea nicio clauză care să permită reclamanţilor să modifice unilateral moneda de cont.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Deja e hilar

    Cum se pune problema de catre cjue si cum se dau sentintele la noi..... 

    1. este o emisiune. TV de succes Daca insa ar avea ca subject comportamental BNR cu siguranta ca vor cade recorduri de audienta. Altfel cum se explica faptul ca rapoartele anuale BNR nu mentioneaza Riscul valutar ca fiind parte a riscului de credit. Ce este cel mainteresant este ca BCR il mentioneaza. Exista insa posibilitatea ca sa se faca referire la BCR CHISINAU.Precis domnul Betz nè poate lamuri

      E tara prostilor și a jmecherilor... evident că și Justiție se face în același spirit. Degeaba de vreo 10 ani de zile CJUE afirmă că o clauză abuzivă nu are efecte și că în sumele încasate de bănci în baza acestor clauze trebuie restituite, degeaba exista principiul nultitatii absolute a acestor clauze, degeaba legile românești sunt consistente cu aceste principii... când ajungi in fata instanței și ai treabă cu anumite bănci tot ce înseamnă legislație se transforma și apar niste soluții aiurea ilegale incomplete și neexecutorii in defavoarea consumatorul. Evident asta e un proces natural pentru Romania, proces stimulat de BNR prin seminariile de la Sinaia in care judecătorii importanți au fost școliți ce anume sa judece și cum sa judece.... Un val de dosare la CEDO nu ar trebui sa mire pe nimeni...și dacă nu plătește banca va plăti în cele din urmă Romania...

      Te judeci cu Faraoni si vrei sa câștigi.

      Daca nu eu care pot și știu despre ce e vorba atunci cine sa se judece cu hoții ăștia cu gulere albe ?!

    Instanțele naționale sunt coruptibile de ex cazul Becali care au mituit judecătorii.

    Cjue închide o bancă să vezi că celelalte nu mai fură. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb