• Update 09:30 Eveniment BURSA: Masa Rotundă "Piaţa jocurilor de noroc, în pericol"
Grupul de presă BURSA organizează astăzi Masa Rotundă "Piaţa jocurilor de noroc, în pericol".
Ne propunem să aducem faţă în faţă reprezentanţii pieţei de gambling cu iniţiatorii propunerii legislative potrivit căreia jocurile de noroc de tip slot machine vor putea să funcţioneze legal doar în cazinouri şi în agenţiile Loteriei Române.
---
Cei peste 400 de organizatori de jocuri de noroc tip slot-machine care activează în ţara noastră ar putea să dispară din piaţă dacă proiectul legislativ care vizează interzicerea "păcănelelor" în locaţiile care nu sunt cazinouri sau agenţii Loto va fi aprobat.
Iniţiativa, promovată de un număr de 100 de parlamentari, majoritatea din PSD, şi depusă, recent, în Parlament, susţine că este nevoie de reducerea cazurilor de ludomanie (manie a jocurilor) şi de violenţă domestică. Iniţiatorii subliniază că "anumite zone, mai periculoase pentru copii, ar trebui delimitate".
Reprezentanţii pieţei afirmă că nu există prevederi legale care să protejeze victimele ludomaniei. Aceştia susţin că, în timp ce operatorii derulează programe de joc responsabil, Loteria Română "nu are niciun fel de programe privind jocul responsabil sau protecţia minorilor".
Potrivit datelor pe care ni le-a furnizat Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), în ţara noastră activează 447 de organizatori de sloturi, încasările totale la bugetul de stat aferente licenţelor şi autorizaţiilor ridicându-se la peste 560 de milioane de lei.
În acelaşi timp, reprezentanţii pieţei de gambling subliniază că bugetul de stat ar pierde câteva sute de milioane de euro, care provin din taxele şi impozitele plătite de industrie în mod direct, dar şi de sectoarele colaterale.
Sursele citate apreciază: "Cele în jur de 70.000 de maşini care funcţionează cu licenţă şi care aduc la buget câteva sute de milioane de euro pe an vor fi închise. Este vorba, printre altele, despre taxele pe aparat, dar şi despre alte impozite, cum ar fi cele pe salarii, în industrie lucrând aproximativ 30.000 de angajaţi, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Sunt şi afaceri colaterale care vor avea de suferit, cum ar fi localurile, barurile, sălile de pariuri, ce nu pot supravieţui fără aceste aparate. Cel mai probabil, este un mare interes politic la mijloc, întrucât urmează să presteze doar Loteria aceste servicii, cazinourile fiind foarte puţine. Dacă proiectul va fi aprobat, piaţa neagră din domeniu va creşte de trei-patru ori".
Potrivit ONJN, din cele aproximativ 10.000 de săli de joc, active în prezent pe piaţa noastră, în peste 8.000 de locaţii sunt exploatate între 2 şi 5 aparate, în restul sălilor operând peste 15 maşini.