DACĂ SUSPICIUNILE DE FRAUDĂ PE PROIECTELE EUROPENE DE TRANSPORT S-AR ADEVERI Fenechiu: "Am putea plăti din buzunar 700 milioane euro către UE"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 1 martie 2013

"De când am venit în minister, moment la care POS Transport era presuspendat, am procesat 132 de cereri de achiziţii publice şi mai avem de procesat 18", a declarat Relu Fenechiu.

"De când am venit în minister, moment la care POS Transport era presuspendat, am procesat 132 de cereri de achiziţii publice şi mai avem de procesat 18", a declarat Relu Fenechiu.

Ministrul Transporturilor vrea să retragă suspiciunile de fraudă ale Autorităţii de Management

Dacă suspiciunile de fraudă pe proiectele de transport derulate din fonduri europene s-ar adeveri, ţara noastră ar trebui să plătească din buzunar 700 de milioane de euro către UE, potrivit lui Relu Fenechiu, ministrul transporturilor.

Oficialul intenţionează să retragă cele 22 de suspiciuni de fraudă ale Autorităţii de Management, după cum a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Atunci când am ajuns la acest minister am constatat că, conducerile autorităţii de management de dinainte au anunţat 22 de suspiciuni de fraudă (n.r. una dintre ele a fost confirmată). Valoarea totală a acestor suspiciuni se ridica la 696 milioane euro. Dacă toate aceste suspiciuni ar deveni realitate, Româ­nia ar trebui să plătească din buzunar cei aproape 700 milioane euro".

Relu Fenechiu a precizat că aceste suspiciuni au fost transmise instituţiilor de specialitate fără să fie verificate anterior de Autoritatea de Management, ajungând chiar şi la Comisia Europeană şi DLAF.

Până în prezent, există confirmarea de fraudă pentru contractul încheiat cu "Romstrade" având ca obiect tronsonul de autostradă Nădlac-Arad, pe lângă acestea, cele mai importante proiecte pentru care există suspiciuni de fraudă fiind cele care vizează tronsoanele de pe ruta Orăştie-Sibiu, potrivit ministrului de resort.

Ministrul transporturilor analizează posibilităţile de retragere a suspiciunilor de fraudă, pentru documentare. Oficialul a subliniat că, în caz de fraudă, va trebui să returnăm toţi banii aferenţi proiectelor în cauză, pe când, dacă ar fi vorba de nereguli, vor fi aplicate corecţii financiare.

Termenul pentru finalizarea verificărilor în teren este 20 martie.

Referitor la Programul Operaţional Sectorial pentru Transport, Relu Fenechiu a precizat: "De când am venit în minister, moment la care POS Transport era presuspendat, am procesat 132 de cereri de achiziţii publice şi mai avem de procesat 18. Din cele 1,5 miliarde euro contractate, circa 373 milioane euro sunt corecţii financiare aplicate din cauza unor neconcordanţe şi nereguli sesizate în derularea achiziţiilor publice legate de acest program. La circa 80% dintre proceduri au fost aplicate corecţii financiare. Am trimis pe 13 februarie răspunsul la scrisoarea de presuspendare şi ne propunem ridicarea presuspendării până la sfârşitul lui mai".

Potrivit oficialului, din totalul de 4,5 miliarde euro, fonduri europene de care beneficiază Ministerul Transporturilor, gradul de absorbţie în perioada 2007-2013 a fost de aproximativ 10%. În acest an, ţara noastră va trebui să absoarbă pentru sectorul transporturilor 1,1 miliarde euro, de la UE, pentru a nu returna banii necheltuiţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da, sigur, pregatiti-va sa "acoperiti" fraudele, ca sa nu cumva sa ne taie UE fondurile. Adica nici n-au inceput bine treaba, ca isi motiveaza orice viitoare incapacitate si indirect, faptul ca de aceea nu vor apasa pe acceleratie la condamnarea vinovatilor neregulilor gasite in absorbirea fondurilor europene in transporturi. Pai acum este ministru, sa mai lase aparitiile in TV si interviurile mass-media si sa puna mana la treaba, sa traga la raspundere responsabilii gasiti si sa ia masurile necesare pentru a demonstra ca suntem capabili sa construim bine cu banii care sunt destinati acestor lucruri. Ce naiba atata gargara?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb