DACIAN CIOLOŞ: "CE va activa un mecanism de monitorizare a pieţei, după interdicţiile impuse de Rusia"

V.B.
Internaţional / 15 august 2014

Dacian Cioloş, eurocomisarul pentru Agricultură, a declarat ieri că, urmare a interdicţiilor impuse de Rusia pe importurile din UE, Executivul european va activa un mecanism consolidat de monitorizare a pieţei, la care să contribuie toate statele membre, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Domnia sa a afirmat, după reuniunea Comitetului de Management, axată pe evaluarea impactului potenţial al măsurilor impuse de Federaţia Rusă asupra produselor agricole din UE: "În primul rând, de la începutul săptămânii viitoare, voi prezenta următorul set de măsuri de stabilizare a pieţei, care vizează un număr de produse perisabile din fructe şi legume care sunt acum în mod clar în dificultate. Această acţiune va fi proporţională şi eficientă din punct de vedere al costurilor. În al doilea rând, această situaţie excepţională cu care ne confruntăm, ca urmare a interdicţiei Federaţiei Ruse, necesită un acces mai rapid şi mai bun la informaţii de piaţă, în fiecare sector. De aceea, începând de astăzi (ieri - n.r.), vom activa un mecanism de monitorizare a pieţei consolidat, la care să contribuie toate statele membre. Reuniunile Comitetului de Management vor avea loc săptămânal, pentru atâta timp cât este necesar".

Dacian Cioloş a subliniat că este pregătit să propună măsuri la nivel european "dacă şi când sunt necesare".

"Producătorii din întreaga UE nu trebuie să se îngrijoreze. Monitorizăm fiecare sector şi fiecare piaţă şi, atunci când apar riscuri semnificative, voi acţiona. Prin intermediul politicii agricole comune reformate, avem instrumentele bugetare şi legale necesare unei acţiuni la nivel european împreună cu statele membre; încrederea în piaţă prin solidaritatea europeană este obiectivul nostru major", a conchis Cioloş.

Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a prezentat analiza sa iniţială cu privire la modelele tradiţionale de comerţ, situaţia actuală a pieţei în diferitele sectoare, potenţialele pieţe alternative de vânzare, şi, prin urmare, impactul potenţial al măsurilor, în termeni generali. Cu toate acestea, Comisia Europeană mai are de primit cele mai recente informaţii, pentru a putea evalua pe deplin situaţia pieţei în majoritatea sectoarelor. Prin urmare, ea a invitat statele membre să furnizeze cele mai recente date detaliate de pe piaţă. Mai mult decât atât, în scopul urmăririi evoluţiei situaţiei cât mai aproape posibil, CE a propus organizarea de reuniuni săptămânale cu statele membre, în lunile următoare, pentru a monitoriza şi discuta situaţia din toate sectoarele afectate, în plus faţă de comunicarea permanentă în scris.

Tot ieri, Comisia a prezentat o analiză preliminară a principalelor sectoare care fac obiectul măsurilor luate de Rusia: fructe, legume, produse lactate şi din carne. Statele membre au prezentat şi ele date specifice şi au comentat cu privire la sectoarele cele mai susceptibile de a fi cel mai grav afectate.

Participanţii la reuniune au căzut de acord că situaţia cea mai urgentă se referă la anumite produse legumicole perisabile ce sunt afectate de restricţiile impuse, în cazul cărora sezonul a început deja şi o piaţă-cheie de export a dispărut dintr-o dată fără să existe perspective imediate în ce priveşte unele alternative evidente. Pe baza noilor informaţii primite ieri de la statele membre, Comisia a confirmat că va propune noi măsuri adecvate, la începutul săptămânii viitoare. Măsuri suplimentare având ca obiect produsele de origine animală sunt luate în considerare. Astfel de măsuri vor fi prezentate în cadrul competenţei flexibilităţii suplimentare, mandatată Comisiei în cadrul reformei PAC de anul trecut, în acelaşi mod în care au fost anunţate măsurile de sprijinire a sectorului de piersici şi nectarine, la 11 august.

"Evaluarea altor sectoare de către noi este în curs de desfăşurare şi vom propune măsuri suplimentare, şi pentru alte produse, în funcţie de cum evoluează situaţia", menţionează CE.

Comisia şi-a anunţat intenţia de a finaliza, cât mai curând posibil, o analiză completă a impactului potenţial al sancţiunilor ruse asupra sectoarelor în cauză din Uniunea Europeană, împreună cu o evaluare a potenţialelor răspunsuri de politică în domeniu. Aceasta va fi prezentată statelor membre şi Parlamentului European pentru a facilita, pe mai departe, discuţiile politice cu privire la acest subiect, conchide comunicatul CE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb