Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a apreciat ieri la Beijing că autorităţile chineze "sunt deschise spre dialog" pentru a se rezolva disputa comercială care afectează vinurile importate din Europa pe piaţa chineză, transmite EFE.
"Senzaţia mea este că autorităţile chineze sunt dispuse să găsească o soluţie mai mult pe calea dialogului decât prin înfruntare, iar aceasta este deja un mare pas", a afirmat Cioloş, potrivit Agerpres.
Ministerul Comerţului al gigantului asiatic a anunţat în luna iunie o anchetă, cu durata de un an, cu privire la vinurile importate din Uniunea Europeană (UE), după ce industria naţională a semnalat că băuturile europene "intră pe piaţă prin tactici neloiale precum dumpingul sau subvenţiile".
Dacian Cioloş a explicat că, în timpul reuniunilor cu vicepremierul chinez, Wang Yang, şi ministrul agriculturii, Han Changfu, şi-a exprimat "speranţa ca problema să se clarifice cât se poate de repede".
În acest sens, comisarul european a spus că, în ultimele zile, UE le-a trimis un document autorităţilor chineze în care se arată care sunt măsurile care continuă să sprijine sectorul vinicol european şi care nu se mai aplică.
"Suntem ferm convinşi că politicile noastre nu afectează angajamentul faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi, dacă autorităţile chineze înţeleg sistemul pe care-l aplicăm, conflictul se va rezolva", a subliniat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Întrebat dacă aceste convorbiri se desfăşoară împreună cu cele referitoare la panourile solare, Dacian Cioloş a subliniat că ele "nu se pot relaţiona formal" şi că, în cazul vinurilor, "China are dreptul de a cere informaţii, iar UE are obligaţia de a lămuri îndoielile sale".
În cursul vizitei, Dacian Cioloş a semnat o declaraţie de intenţie cu autorităţile chineze în scopul de a lupta împotriva falsificării în comerţul cu băuturi alcoolice între cele două părţi. S-au abordat, de asemenea, o posibilă colaborare în materie de cercetare agricolă şi securitate alimentară şi stabilirea unui acord pentru certificarea şi recunoaşterea produselor agricole organice între cele două părţi, ceea ce ar permite schimburile comerciale în domeniu.