DACIAN CIOLOŞ: "Ieşirea Marii Britanii din UE va avea un impact de până la 15% pe bugetul european"

G.F.
Politică #Agricultură / 9 iulie 2016

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Presiunea pe bugetul european va fi foarte mare în anii următori, iar ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va însemna un impact de 10 până la 15% asupra bugetului european, a declarat premierul Dacian Cioloş, vineri, la Forumul Internaţional al Alimentaţiei: Investim în viitorul agriculturii.

"Presiunea pe bugetul european va fi foarte mare în anii următori, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană şi asta va însemna un impact de 10 până la 15% pe bugetul european, un impact direct, din primele estimări pe care le am. Deci, clar, presiunea pe bugetul european va fi mare şi mai ales pe politica de coeziune şi pe politica agricolă comună", a spus Cioloş, potrivit Agerpres.

Premierul a atras atenţia că, în acest context, este foarte important cum va fi folosit bugetul politicii agricole comune.

"Cred că e important să ne gândim cum folosim cât mai bine bugetul politicii agricole comune, pornind de la adevăratele nevoi ale politicii agricole comune şi nu de la prezervarea unor drepturi câştigate în timp în ultimii ani de negocieri ale diferitelor reforme, pentru că, dacă nu vom fi în măsură în cadrul sectorului agricol să venim cu astfel de idei, se va trece la o reformă simplă, prin tăiere. Atunci când nu reuşim să ne înţelegem, (...) e cel mai simplu - tăiem procentual şi ce rămâne vedem cum împărţim. Tocmai de asta cred că din timp ar trebui să avem astfel de discuţii cât mai pragmatice, ţinând cont de realităţile cu care ne confruntăm în momentul de faţă în Uniunea Europeană şi cum putem face ca reformele care vor veni să ne prindă cu lecţiile făcute şi cu idei cât mai bine şi cât mai precis conturate", a afirmat Cioloş.

Totodată, şeful Executivului a arătat că politica agricolă comună a dovedit până în prezent că este o politică ce construieşte în Uniunea Europeană.

"Uniunea Europeană are nevoie, în perioada imediat următoare, de proiecte care unesc şi nu care dezbină. (...) Eu sunt convins că politica agricolă comună a dovedit până acum că este o politică ce construieşte în Uniunea Europeană şi nu care dezbină Uniunea Europeană. (...) Politica agricolă comună (...) este una din politicile vechi, bătrâne, să spun, ale Uniunii Europene. Nu este bătrână în sensul de a fi prăfuită, ci (...) în sensul de a fi înţeleaptă şi de a putea împărtăşi din înţelepciunea adunată în aceste câteva decenii şi altor politici europene care se caută pe sine în momentul de faţă", a explicat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş: "Politica Agricolă Comună trebuie folosită inteligent şi în agricultura românească"

Premierul Dacian Cioloş a declarat vineri că Politica Agricolă Comună a scos Europa din foame la începuturile ei şi a ştiut să o transforme, precizând totodată că, dacă va fi folosită în mod inteligent, ea va permite şi transformarea agriculturii româneşti.

"Politica Agricolă Comună este o politică fundamentală a Uniunii Europene (...) şi care (...) a ştiut să evolueze şi să rămână politică comunitară odată cu evoluţia Uniunii Europene. (...) Politica Agricolă Comună este o politică care a scos, aş îndrăzni să spun, Europa din foame la începuturile ei şi care a făcut din Uniunea Europeană cel mai mare exportator de produse alimentare din lume. Deci este o politică care a ştiut să transforme Europa. Şi eu sunt convins că, dacă vom şti să o folosim în mod inteligent, ea ne va permite să transformăm şi (...) agricultura românească, dacă vom fi în măsură să ne asumăm aplicarea acestei politici în mod specific, ţinând cont de nevoile pe care le avem în România şi nu doar să ne gândim la cum să absorbim mai mult fondurile care ne sunt alocate. Nu asta după părerea mea e problema cea mai importantă, ci inteligenţa cu care vom şti să absorbim aceste fonduri", a afirmat premierul Cioloş, la Forumul Internaţional al Alimentaţiei: Investim în viitorul agriculturii.

Prim-ministrul a atras atenţia totodată că nevoia de hrană la nivel global este în creştere, în timp ce numărul agricultorilor în UE este în scădere continuă.

"E din nou momentul să ne punem întrebarea, gândindu-ne la viitorul agriculturii în Uniunea Europeană, care sunt aşteptările oamenilor faţă de agricultură, faţă de alimentaţie şi faţă de evoluţia spaţiului rural într-o Uniune Europeană cu 28 de state membre. Nevoia de hrană la nivel global este în creştere continuă, dar (...) numărul agricultorilor este în scădere continuă în Uniunea Europeană. Şi atunci cu atât mai mult avem nevoie să ne punem întrebarea asta cum vom fi în măsură să facem faţă cerinţelor tot mai ridicate de hrană, cu un număr de agricultori care scade şi să vedem dacă scăderea asta a numărului de agricultori e una firească, normală sau cât se înscrie în nişte limite normale şi cât e rezultatul lipsei unor politici care să permită, atunci când vorbim de agricultură, nu doar o abordare în termeni cantitativi, de producţie, de hrană, dar şi în termeni teritoriali, de rol al agricultorilor şi al agriculturii în buna funcţionare a societăţilor",

a explicat premierul.

El a subliniat importanţa creşterii productivităţii, a competitivităţii în agricultură, mai ales pentru România. "Cred însă că nu trebuie să uităm faptul că sectorul agricol, spre deosebire de alte sectoare din economie, are specificitatea că depinde foarte mult şi de oameni", a adăugat Cioloş.

Prim-ministrul a vorbit şi despre presiunea mare asupra producătorilor agricoli, precizând că este necesar un echilibru între diferitele părţi ale lanţului agroalimentar.

"Să ne uităm în mod pragmatic care e poziţia agricultorilor pe filiera lanţului alimentar. (...) Din ce în ce mai mult dominanta în agroalimentarul din Uniunea Europeană se produce (...) spre capătul final al lanţului alimentar, acolo unde se face procesarea şi comercializarea alimentelor şi de aici şi presiunea mare asupra producătorilor agricoli. (...) Cred că e important atunci când vorbim de politica agricolă comună şi de viitorul ei să nu ne referim doar la drepturi, drepturi de subvenţii, drepturi de plăţi, drepturi ale agricultorilor, ci să ne gândim în primul rând care sunt nevoile agricultorilor şi cum le putem rezolva prin astfel de politici comunitare", a spus premierul Cioloş.

Dacian Cioloş: "România trebuie să investească în reforma cercetării din agricultură, altfel banii ajung într-o gaură neagră"

România trebuie să investească în reforma cercetării şi dezvoltării din agricultură, în caz contrar banii dedicaţi cercetării în domeniu ar fi puşi "într-o gaură neagră", a mai declarat premierul Dacian Cioloş.

"Putem dezvolta agricultura europeană nu doar investind mai mulţi bani în agricultură. Avem nevoie clar să investim mai multe resurse financiare în agricultură, dar avem nevoie să investim şi indirect în agricultură, investind în cercetare şi dezvoltare. (...) România, înainte de a investi în cercetare şi în dezvoltare, trebuie să investească în reforma cercetării şi dezvoltării din agricultură, altfel punem banii într-o gaură neagră şi nu mă sfiesc să spun acest lucru. Dacă nu avem curajul să reformăm sectorul de cercetare în agricultură, punem banii pe cercetare în agricultură într-o gaură neagră", a spus Cioloş.

Premierul a afirmat că, în prezent, există perspective la nivel european pentru a investi în cercetare şi inovare în agricultură.

"Sunt perspective la nivel european acum pentru a investi în cercetare şi inovare în agricultură şi agroalimentaţie pentru că există alocări financiare specifice, dedicate doar sectorului de cercetare, dezvoltare, inovare din agricultură. Deci haideţi să ne gândim şi la cum folosim cercetarea-inovarea pentru modernizarea agriculturii româneşti şi a agriculturii europene", a subliniat Cioloş.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Agricultura e varza in tara cu U650.

    10-15% ok 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb