Sumele alocate prin PNRR pentru investiţiile preconizate în domeniul energiei nu pot fi încă accesate, deoarece ministerele de linie au întârziat mult procesul privind implementarea schemelor de finanţare şi lansarea primelor apeluri, a afirmat Dan Bold, Business Development Manager, REI GRUP.
Dan Bold a menţionat: "Ce vedem noi cu îngrijorare este că suntem într-o întârziere majoră a accesării acestor scheme de finanţare. Pentru proiectele de pe componenta 6 Energie din PNRR se preconiza că se va ajunge la contractare toamna trecută, dar ne aflăm în toamna anului 2023 şi încă nu s-a început finanţarea. Acest lucru este îngrijorător deoarece deocamdată nu avem o extindere a cadrului temporar, iar aceste proiecte ar trebui închise, finalizate până în iunie 2024. Constatăm că avem bani în piaţă, investitori serioşi, dar nu putem să accesăm fondurile alocate. În opinia noastră sunt mai multe cauze care au dus la actuala situaţie. Prima este capacitatea redusă a departamentelor tehnice de evaluare din ministere, în special din Ministerul Energiei, care sunt calibrate cu personal ca în urmă cu 5-6 ani, când nu aveam atâtea sume alocate. Apoi, legislaţia şi procedurile trebuie simplificate din punctul de vedere al aplicanţilor, deoarece se cer în continuare foarte multe hârtii, iar uneori, din cauza lipsei digitalizării în unele instituţii, ne-am trezit cu cereri hilare".
Reprezentantul REI Grup a afirmat că pentru a nu fi ratate proiectele respective este nevoie de o decizie politică şi de un management adecvat.
Domnul Bold a arătat: "Există posibilitatea şi cadrul legal pentru un minister să externalizeze în privat sau într-un parteneriat public-privat evaluarea proiectelor pentru a nu rata fondurile alocate. Încă nu e prea târziu, dacă se mobilizează toţi actorii. Vedem un mare interes în zona privată şi în zona publică, oamenii sunt serioşi, vorbim de cofinanţare foarte mare, oamenii riscă mult, dar ministerul sau autoritatea contractantă trebuie să devină partener credibil într-un cadru decent de timp şi să gestioneze cum trebuie sumele alocate. Sunt mii de proiecte, foarte mulţi gigawaţi care vor fi puşi în practică în anii viitori. Dacă Transelectrica şi alţi operatori nu vor sincroniza proiectele lor cu cele care vor fi realizate de mediul privat în domeniul producţiei va fi foarte greu. Dacă există o mobilizare din partea tuturor actorilor publici şi privaţi şi se va ţine cont de opinia profesionistă şi de opinia investitorilor privaţi se pot face scheme care să nu fie un scop în sine - aşa cum a fost cu contractele pentru diferenţă din eolian şi solar -, ci să ajute investitorii. Din păcate, vedem un pas în spate şi că ministerele de linie nu sunt pregatite suficient".
El a amintit că ţara noastră are alocate 17 miliarde euro pentru sprijinirea companiilor private şi companiilor publice pentru rrealizarea de capacităţi de producţie din surse regenerabile în vederea autoconsumului şi chiar pentru a dezvolta un business în acest domeniu.