Dan Bucşa, Unicredit: Creditarea va creşte cu 3,4% în acest an

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 ianuarie 2012

Dan Bucşa: "Grupul bancar prognozează, pentru acest an, o creştere cu 6,5% a creditării companiilor şi o reducere cu 0,4 a creditării populaţiei".

Dan Bucşa: "Grupul bancar prognozează, pentru acest an, o creştere cu 6,5% a creditării companiilor şi o reducere cu 0,4 a creditării populaţiei".

Dan Bucşa, economistul şef al "UniCredit Ţiriac Bank", se aşteaptă ca valoarea creditelor acor-date în acest an în ţara noastră să crească cu 3,4% faţă de anul trecut. Domnia sa estimează o creştere de 6,2% a depozitelor atrase, condiţii în care raportul dintre credite şi depozite urmează să ajungă la 118,3%. De asemenea, Banca Naţionale a României (BNR) urmează să reducă rata dobânzii de politică monetară cu încă 0,25 puncte procentuale, până la 5,5%, potrivit economistului şef al "UniCredit Ţiriac Bank".

Dan Bucşa a declarat că grupul bancar prognozează, pentru acest an, o creştere cu 6,5% a creditării companiilor şi o reducere cu 0,4 a creditării populaţiei. Factorii care, în viziunea "UniCredit", vor trage în sus creditarea firmelor constau în creşterea comenzilor pentru ramurile exportatoare, într-un scenariu de bază în care Uniunea Europeană (UE) evită recesiunea, în persistenţa cererii interne în prima jumătate a anului, impulsionată de creditul puternic acordat în a doua parte a anului trecut, precum şi de finalizarea acordului Viena II. Acest acord reprezintă un mesaj pozitiv pentru investitorii interesaţi de ţările din Europa Centrală şi de Est (CEE), potrivit lui Dan Bucşa, care consideră că măsurile adoptate de către Banca Naţională a Austriei nu reprezintă un risc pentru creditarea acestor ţări. Cu toate acestea, o eventuală reducere a cererii externe, în cazul în care UE intră în recesiune, precum şi dezintermedierea financiară, ca urmare a reducerii fondurilor alocate CEE de către băncile din zona euro, pot să afecteze evoluţia creditării, a declarat economistul şef al "UniCredit Ţiriac Bank".

Creditarea consumului populaţiei urmează să se reia în a doua jumătate a anului, însă cererea va continua să rămână slabă, potrivit estimărilor "UniCredit". Noile măsuri prudenţiale adoptate la nivel european îngrădesc creditarea, iar resursele în lei sunt limitate, au preţuri mai ridicate şi scadenţe mai reduse, precizează grupul bancar.

"UniCredit" estimează o creş-tere cu 4,5% a depozitelor firmelor, res-pectiv una de 7,5% a depozitelor populaţiei. Companiile optează pentru trecerea la depozite în lei, pe fondul creşterii încrederii în bănci, a maturităţii depozitelor şi do-bânzilor, potrivit lui Dan Bucşa. Populaţia îşi creşte gradul de economisire, însă intenţia sa de a investi rămâne predominantă, a adăugat domnia sa.

Economistul şef al "UniCredit Ţiriac Bank" a declarat că tendinţa în creştere de economisire este generată, printre altele, de precauţia populaţiei, care îşi redirecţionează o parte dintre resursele care în trecut erau alocate consumului, precum şi de încheierea, în acest an, a primului ciclu de creditare a consumului care nu este urmată de începerea unuia de o anvergură asemănătoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb