Dan Şova, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

A.C.
Anticorupţie / 25 septembrie 2017

Dan Şova

Dan Şova

Dan Şova a fost condamnat astăzi la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora, în care este acuzat de trafic de influenţă, decizia nefiind însă definitivă ,potrivit unei surse din presă.

Conform sursei, i s-a aplicat pedeapsa complementară de interzicere a exercitării unor drepturi timp de 2 ani de la eliberare.

Şova va fi obligat şi la plata către stat a sumei de 100.000 euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de confiscare specială, informează News.ro.

Instanţa a dispus şi menţinerea măsurii sechestrului asigurător instituită asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea lui Şova. Fostul director al CET Govora Mihai Bălan a fost şi el condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

Ca argument în favoarea condamnării lui Şova pentru trafic de influenţă, la termenul anterior, procurorul a spus că Şova a pretins în mod direct 5.000 de euro pe lună de la denunţătoarea în acest dosar în schimbul intervenţiei sale pe lângă directorul general Mihai Bălan pentru încheierea unui contract de asistenţă juridică cu casa de avocatură a denunţătoarei. Şova a primit în total suma de 100.000 de euro.

Procurorul a apreciat că traficul de influenţă este "o infracţiune cu consumare anticipată şi instantanee" şi că apărările formulate de Şova sunt infirmate de probe. Procurorul a consemnat că Şova susţine că s-a întâlnit o singură dată cu Bălan, în timp ce acesta susţine că au existat două întâlniri, iar martorii propuşi de Dan Şova sunt martori care l-au deservit ca şoferi, depoziţiile nefiind relevante, se mai arată în sursă.

"Inculpatul a beneficiat de plăţi lunare până în iulie 2014. Infracţiunea s-a consumat în 2011, dar s-a epuizat în 2014. Inculpatul nu a contestat încheierea contractelor dar susţine că au fost respectate dispoziţiile legale. A confirmat însă că nu au avut aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor. Apreciem că această contuită a inculpatului se circumscrie sferei ilicitului penal", a spus procurorul, apreciind că aceste elemente impun condamnarea lui Şova la închisoare pentru trafic de influenţă şi pedeapsă complementară.

Procurorul a mai cerut confiscarea specială a sumei de 100.000 euro şi menţinerea sechestrului asigurător.

Potrivit sursei ictate, în cazul fostului director general al CET Govora, Mihai Bălan, procurorii au cerut condamnarea pentru abuz în serviciu şi obligarea la plata a 1,3 milioane de lei despăgubiri civile către CET Govora.

Dan Şova a fost trimis în judecată în luna ianuarie în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Alături de Şova a fost judecat şi fostul director general al CET Govora, Mihai Bălan, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Procurorii notează în rechizitoriu că, în urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 şi mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective.

DNA mai arată că aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb