DAN SUCIU NE SPUNE CE ŞTIAM DEJA: "Şase bănci, de acord să negocieze cu clienţii reducerea ratelor la creditele în franci elveţieni"

Valentin Busuioc
Bănci-Asigurări / 27 ianuarie 2015

Foto: Guvernul României

Foto: Guvernul României

  • document ataşat PLIANTE RAIFFEISEN DIN 2006 CARE PROMOVAU CREDITAREA ÎN CHF
    apasă aici pentru a descărca.

    "Grupul clienţilor cu credite în CHF" a parodiat un film electoral al lui Iohannis (vă rugăm să urmăriţi mai sus parodia Grupului pe tema creditelor în franci)

    ----------------

    Actualizare 16:47 Van Groningen: "Nu suntem de acord cu o măsură administrativă de conversie a creditelor la alt curs"

    Conversia în lei a creditelor în franci elveţieni ca urmare a unei măsuri administrative nu este dorită de bănci, nefiind necesară în cazul tuturor debitorilor, iar costurile afectează deponenţii, însă băncile au soluţii individuale,a declarat preşedintele Patronatelor Bancare, Steven van Groningen, potrivit surselor din presă.

    "În primul rând nu e nevoie (de conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric plus un anumit procent, de 20% cum au propus clienţii, sau mai mare - n.r.) şi, dacă luăm abordarea asta, atunci punctul de plecare este cu toţi cei care au credite în franci şi asta-i include şi pe cei care nu au probleme. De ce trebuie să creăm un cost pentru sistemul bancar, care ar putea să fie între 700 şi 900 milioane de euro pentru că într-o săptămână a crescut rata de schimb cu 20%, care se traduce într-o mărire de rată între 10% şi 15%? E o problemă de cash-flow, de serviciul datoriei acum şi nu văd de ce trebuie să luăm o măsură care afectează un credit pentru încă 20 de ani", a afirmat van Groningen, care este şi preşedintele Raiffeisen Bank, după ce a participat la şedinţa Comisiei Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, care s-a amânat din lipsă de cvorum.

    El a arătat că nu crede în măsuri administrative şi că situaţia din România este total diferită faţă de alte ţări care au adoptat rapid măsuri, "unde nu s-a realizat conversia la alt curs decât cursul zilei, iar problema era una sistemică".

    Preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare din România apreciază că băncile nu ar trebui să pună în pericol banii deponenţilor prin conversia creditelor în CHF la cursul istoric, cu sau fără procente în plus.

    "Problema este că nicio bancă nu ar trebui să fie lăsată să-şi asume un risc care este aşa mare că pune în pericol banii deponenţilor. Vorbim extrem de mult despre un grup relativ mic care au probleme la creditele în franci elveţieni, dar nu vorbim despre toţi cei care plătesc, cu dificultăţi sau nu, despre cei care produc, nu vorbim despre cei care au depozite şi acum au dobânzi din ce în ce mai mici", spune van Groningen.

    El a precizat totuşi că, pentru clienţii care au într-adevăr dificultăţi la plata ratelor, banca găseşte soluţii, fie că este vorba de restructurare, fie de conversie cu anumite reduceri.

    "Pentru cei care au probleme cu adevărat găsim soluţii, aceasta este o activitate uzuală pe care o face fiecare bancă, nu vrem să ajungem la executare. Este ultimul instrument pe care îl ai la dispoziţie şi întotdeaua vrei să găseşti o soluţie în care ajuţi un client să plătească măcar ce îşi permite pentru o anumită perioadă şi, dacă e absolut clar că nu are de unde să plătească, asta înţelegem şi noi şi de-aia facem analiză pentru fiecare om în parte", a afirmat preşedintele Raiffeisen Bank.

    Banca are în portofoliu circa 8.800 de credite în franci elveţieni, cu o valoare totală de sub 400 milioane echivalent euro. Până în prezent, a realizat conversia a 520 de credite în franci elveţieni, în cadrul unor restructurări, în finanţări în lei, însă au existat şi solicitări din partea clienţilor de conversie în euro.

    Întrebat dacă Raiffeisen aplică un discount la soldul rezultat în urma conversiei creditului în lei, van Groningen a spus că depinde de la client la client.

    "Nu poţi să vii cu o soluţie care se aplică şi la cineva care trăieşte cu salariul minim pe economie şi la cineva care are un credit de un milion de franci elveţieni. Prima întrebare este dacă se poate păstra aceeaşi sumă lunară. Punctul meu de plecare este nu dacă este vorba de cineva care are probleme fiindcă are franci elveţieni, ci orcine care are probleme cu serviciul datoriei să se ducă la bancă, negociază cu banca şi să se găsească o soluţie", a adăugat van Groningen.

    Printre posibilităţile de restructurare, preşedintele Raiffeisen a enumerat reducerea dobânzii pentru o anumită perioadă sau prelungirea termenului creditului pentru micşorarea ratei lunare.

    "Dacă sunt oameni care nu pot plăti ratele, sunt mai multe posibilităţi de restructurare: poţi să reduci pentru o anumită perioadă dobânda, poţi să prelungeşti termenul creditului ca să micşorezi rata lunară. Sunt cazuri în care costul per total rămâne la fel, alte cazuri în care scade, asta depinde dacă banca este dispusă să facă un discount sau nu", punctează van Groningen.

    În ceea ce priveşte măsura propusă de Ministerul Finanţelor, de restructurare a creditelor cu acordarea unor facilităţi fiscale, denumită în vara anului trecut "Electorata", preşedintele patronatelor bancare apreciază că aceasta ar putea reprezenta o parte a soluţiei pentru persoanele cu venituri mici.

    (A.C.)

    ------------

    Actualizare 15:23 Andreea Paul: "Promisiunile din anii 2006-2007: credite fără carte de muncă, fără avans, fără girant"

    Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Andreea Paul Vass arată că "un buzoian care îmi scrie şi căruia îi mulţumesc pentru pliantele bancare ne reaminteşte promisiunile din anii 2006-2007: credite fără carte de muncă, fără avans, fără girant, evaluare gratuită a imobilelor aduse în garanţie", aceasta întrebându-se "unde era BNR, supraveghetorul pieţei bancare, al stabilităţii bancare şi al preţurilor". Vedeţi în articol ataşamentul cu imagini a pliantelor distribuite de Raiffeisen în 2006 - 2007 prin care promovau creditele acordate în franci elveţieni.

    "Un buzoian care îmi scrie şi căruia îi mulţumesc pentru pliantele bancare ne reaminteşte promisiunile din anii 2006-2007: credite fără carte de muncă, fără avans, fără girant, evaluare gratuită a imobilelor aduse în garanţie...important era, aşadar, doar IMOBILUL adus în garanţie sau achiziţionat cu creditul pe termen lung. Unde era BNR, supraveghetorul pieţei bancare, al stabilităţii bancare şi al preţurilor?", a scris Andreea Paul pe Facebook.

    (Alexandru Costea)

    --------

    Şase bănci sunt dispuse să negocieze variante de reducere a ratelor la creditele în franci elveţieni, a anunţat, în urmă cu puţin timp, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR).

    Potrivit domniei sale, acestea sunt Banca Românească, Volksbank, Raiffeisen, OTP, Piraeus şi Millennium.

    Dan Suciu a spus că una din posibilităţi este conversia creditelor din franci elvenţieni în lei şi negocierea, în fiecare caz în parte, a unui discount. Această variantă este luată în calcul de Volksbank, în timp ce alte posibilităţi sunt reducerea dobânzilor sau a cursului de schimb.

    "Ideea este ca ratele creditelor să ajungă la nivelul din decembrie", a spus Dan Suciu, adăugând: "Acesta este pachetul deocamdată".

    Informaţiile transmise de purtătorul de cuvânt al BNR nu reprezintă noutăţi, întrucât băncile au anunţat deja reduceri de dobânzi, iar oferta Volksbank de conversie a fost vehiculată în piaţă, încă de anul trecut.

    Cinteză (BNR): "Cele şase bănci au făcut propuneri de conversie încă din 2009"

    Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, ne-a spus că cele şase bănci au făcut propuneri de conversie încă din anul 2009.

    Domnia sa a afirmat: "Nu s-a discutat absolut nimic nici cu Asociaţia Română a Băncilor, nici cu băncile în privat despre vreo conversie a creditelor în franci elveţieni. Noi nu putem impune acest lucru băncilor, pentru că am fi acuzaţi de abuz. Pentru ce să facă băncile o conversie la cursul actual? Iar un discount ar însemna pierdere pentru instituţiile bancare. Cu acest lucru trebuie să fie de acord acţionarii".

    Opinia Cititorului ( 25 )

    1. Astia de la bnr ne cred pe toti 75000 tampiti,adica sunt vreo 6 banci cu credite in chf si vezi doamne toti au propus conversia lor,hai ca nu am aflat eu,dar restul de 74999 ??????????

      Ne mint astia fara sa clipeasca si mai sunt si cetateni romani....  

      1. Buna ziua .Dl Vasile are perfecta dreptate nici Banca Romaneasca nu a facut o asemenea propunere

      in 2006 am luat un credit ipotecar in EURO, in 2008 D-na de la banca m-a convins sa refinantez creditul in Franci (pt. saunt multe avantaje, Francul este stabil, cea mai sigura moneda...)

      in 2012 am fost la banca si am cerut sa conversia in RON sau EURO. 

      Raspunsul Bancii Volksbank a fost: NU SE POATE FACE CONVERSIA PT. CA NU MAI AU ACEST PRODUS PE FRANCI....... 

      consider ca este o minciuna faptul ca volksbank a propus conversia creditelor in franci 

      Am cunostinta ca banca care are cele mai multe credite in CHF a propus clientilor conversia in lei sau Euro insa cu conditia ca imprumutatul sa renunte la procesul in care banca era data in judecata pentru anularea comisioanelor abuzive (mai ales cel de risc).

      Bancile sint dispuse sa scada dobanda la credite? Din cat am inteles din presa aceasta dobanda acum e de cca 6%. Dobanda de referinta a bancii Elvetiei este de -0,75%. 

      Deci bancile de la noi castiga si pe diferenta de curs si pe diferenta de dobanda.

      De fapt ... mai pot fi numite banci sau CAMATARI? 

      1. camatari cu siguranta. atentie la raiffeisen: propune conversia in lei, la cursul bancii din ziua aprobarii conversiei. care cel mai probail va fi de 4.4 lei

        vor sa ne prosteasca iar 

        La Raiffeisen sunt cei mai mari excroci. Declara ca este de acord sa scada dobanda cu 0,5%, adica de la 6% la 5,5%. Dar pentru cei care au dobanda de peste 11%la CHF ce va face? Cei din BNR cum isi explica ca bancile si-au marit marjja bancii dupa bunul plac? Care este cu stabilitatea finaciara a dlui Cinteza? Dar cu bana credinta?

      Cinteză (BNR): "Cele şase bănci au făcut propuneri de conversie încă din 2009

      Poate au negociat cu d-voastra personal domnule Cinteza , caci cu noi clientii in nici un caz ! Nu mai aberati atat ca induceti oamenii si autoritatile in eroare !

      1. Da, i-au facut lui propunerea Isarescu in 2009, el a acceptat si i-au schimbat in lei cu dobanda 6%. Vedeti ca se poate negocia individual.

      Oamenii gafaiau si la cursul din decembrie, nu este o solutie sa ne intoarcem la el. de ce BNR nu vorbeste si despre cei ale caror credite au fost externalizate? de xemeplu, eu am luat credit de la Credit Europe si acum cativa ani mi-au trimis o hartie cum ca a fost transferat la Credit Europe Olanda. M-am dus la banca sa intreb ce inseamna asta si mi s-a raspuns ca nu e treaba mea, ca este o decizie a bancii. Am umblat pe la 3 ghisee, nu mi-a spus nimeni nimic clar. acum aflam cu stupoare ca Credit Europe nici nu este mentionata orintre bancile care au dat credite in CHF,desi aproape numai din astea a dat!

      este miraculoasa aceasta transformare a lui dan suciu, din jurnalist aflat in slujba binelui comun si a adevarului, in purtatorul de cuvant al unei instituii corupte moral si aservite unor interese ne-nationale. o alegere nefericita pentru probitatea dvs moarala, domnule suciu! dar dvs nu considerati asta, asa-i?

      Asta e chiar buna... culmea tupeului...bancile sunt de acord sa ne faca conversia dar la 4.5 :)))

      ne trag tzeapa a doua oara... 

      Ce-ar fi domnilor bancheri sa facem conversia pt credite garantate cu ipoteca in asa fel incat valoarea creditului in ron/eur sa fie egala cu valoarea de piata a bunului adus in garantie. 

      Evaluarea se face de evaluatori independenti in conditiile curente de piata, daca nu ma insel si cei de la banca fac evaluari anual pt a raporta situatia la bnr.

      Nu este adevarat ca Banca Romaneasca a facut propunere de conversie , eu am cerut o refinantare in 2012, tot la ei, in ideea sa schimb moneda , voiam sa ramana un cerdit fix si intrr-o luna pana am strans toate actele nu m-am mai incadrat.Eram un client bun pentru banca , pentru ca nu am intarziat noiciodata cu plata ratelor pana acum.

      Cum este posibil ca oficiali Bancpost sa nu ofere pana acum nimic , au ponderea cea mai mare !!!!!

      Sunteți jenant....

      La Iași sunt deja formulate plângeri penale. Dumneavoastră sunteți un funcționar care a uitat cine îi plătește salariul și pe care Isărescu îl bagă la înaintare.. Va veni momentul când o să fiți întrebat de ce ați sprijinit acest grup infracțional organizat (citat din afirmațiile d-lui Horațiu Dumbravă)

      Devine evident că BNR se poziționează partizan, de partea băncilor, iar eu vă garantez că unele instituții ale statului au văzut deja asta... 

      Domino SUCIU avea si el credit in CHF, ce a fact ?

      1. Sa-l duc cu mine la banca poate ma ajuta la negociere

      Suciule tu esti un caine cu haine

      Populism comunist.

      Hai sa fixeze statul cursurile, preturile la case, salariile, si nimeni sa nu piarda. 

      Daca scadeau dobanzile si francul si se scumpeau casele toti astia cu francii nu ziceau nimic. 

      Real ei sau dus pe franc pt. ca dobanzile erau 1/2 fata de euro si 1/3 fata de leu. 

      Sunt contracte comerciale. 

      De ce sa raspunda contribulabilii de 20 milioane de romani, si bancile, ale actionarilor si unde sunt depozitele oamenilor ? 

      Politicienii gresesc ca Stolojan cu nationalizarea valutei. 

      Intram iar in comunism ? 

      Atentie ca dupa aia dam din una in alta si vai de capitalismul nostru comunist.

      1. Auzi destesteptule! Daca un vanzator pune pe raft carne alterata si vine un cetatean , cumpara acest produs Il duce acasa intoxicandu-si sotia si copilul, in mintea ta e vinovat cetateanul care cumpara carnea alterata, cel care a pus-o pe raft spre vanzare fiind complet nevinovat. Asa? Du-te si trateaza-te, cred ca ai probleme la mansarda.

        Cand tu cel care te crezi asa destept ai 'pompat'10 miliarde in banci de ce ai tacut?Oare nu si eu cel cu creditul in franci platesc pentru cele 10 miliarde?in locul tau m-as ascunde.Imi spune si VASILESCO....i-am avertizat dar daca ai stiut cum sta treaba trebuia sa le interzici precum FRANTA

        In principiu ai dreptate Stefane. Nedumerirea, durerea, frustrarea, disperarea vin nu de la faptul ca banca ar avea obligatia sa fie neaparat receptiva la necazul multor clienti loviti de tsunami-ul financiar (au fost investitori la bursa a caror actiuni, desi solide, paradoxal au pierdut in 20 luni 95% din valoarea de piata!) ci de la aproape nonsnsul prin care tie nu-ti accepta in caz de forta majora 9acel tsunami financiar cum nu a mai fost si poate nu va mai fi) dar accepta sa vanda pachete uriase de credite cu discount de 90-95% din soldul creditului ! Iar apoi firmele de recuperare specializate te omoara sa le returnezi banii pana la ultimul franc indiferent ca tu poate ai suferit o tragedie care te-a lasat handicapat pe viata fara nici o vina personala si stiu ce vorbesc. Stiu totusi un caz rezonabil cand o banca (UNICREDIT) a oferit unui imprumutat aflat in imposib de a returna creditul, fara sa-i execute locuinta unde avea un copil mic, doar 15% din sold. Omul s-a imprumutat cum a putut la neamuri si prieteni si altfel impopvarat si foarte recunoscator si-a achitat putinul solicitat de banca.Cu alte cuvinte acea banca a fost nu doar omenoasa, poate actionarii sai au priceput dimensiunile consecintelor crizei fara precedent , ci si inteligenta deoarece nici o firma de recuperar nu ofera atat.Sunt constient ca asta nu e ceva normal, nu ar trebui sa fie o regula dar sunt situatii si situatii si nu ar trebui sa fii tratat doar dupa un soft informatic insensibil ci de la caz la caz, cu dovezi ca ai fost de buna credinta dar pur si simplu s-au intors toate impotriva ta (dublare curs, injumatatire active aduse in garantie, pierdere a 95% din investitiile facute in actiuni solide cu profituri an de an tot mai mari dar preturi la bursa tot mai mici, cu pierderea a 90% din veniturile lunare !). In astfel de cazuri, atata timp cat nu te ajuta legea falimentului personal, banca ar putea fi receptiva la drama prin care treci.Banii primiti nu au fost jucati la loterie (sigur, putem spune ca viata insasi in aspectele ei multiple poate fi considerata o loterie) ci investiti in afaceri cotate la bursa care mergeau si merg foarte bine, doar pretul lor ca si cotatie bursiera s-a prabusit cu 95% ! fara alta justificare decat teama, schimbarea perceptiei, presiunea la vanzare, teama la cumparare.Poti face economii si sa pui banii la banca dar acei bani trebuie folositi in mod productiv, profitabil, de acele societati de primplan, solide , transparente, credibile, cotate pe acea platforma, piata de tranzactionare numita BURSA DE VALORI.Dar cand pretul actiunilor romanesti se prabuseste pur si simplu total nemeritat atunci pot aparea probleme majore. Hai ca v-am plictisit destul si poate voi trezi resentimente mai degraba decat compasiune(in nici u8n caz nu vreau mila) spunand unii dintre voi ca bine am patit, de ce mi-a trebuit sa iau credit ca sa investesc in afaceri (SOCIETATI COMERCIALE) conduse de altii (care platesc salarii, impozite si tot felul de taxe).

      Joi voi merge la OTP Cluj sa negociez cu ei aducerea contractului meu de credit in conditii de echitate( si pentru mine, nu doar pt. banca). Invit presa sa observe. Ma puteti contacta pe mail

      1. Daca te trezesti cu contractul exportat cu cine negociezi? Cu firma din Olanda? Parerea mea este ca treaba cu negocierea,cel putin, privind OTP Bank este o mare pacaleala!

      Am urmat procedurile pentru a solicita celor de la Piraeus Bank solutiile asa zise "individuale" in cazul creditului meu in CHF.Am fost contactat azi de catre cei de la "restructurare" (departament din centrala bancii) cu solutia :sa raman cu creditul in CHFsau sa cresc perioada (reesalonare).Mentionez ca eu solicitasem sa mi se faca conversia la un curs de schimb negociat de comun accord sau sa mi se propuna o dobanda avantajoasa,reducere de comisioane asa incat rata la creditul in Ron sa fie avantajoasa.Reprezentantul bancii era pe dinafara (nu cunostea nivelul dobanzii in Ron al bancii) imi vorbea de 8,5% dobanda la conversia in Ron cand dobanda bancii este de 5,8% .In plus mi sa comunicat ca nu se poate negocia cursul de schimb altul decat cel de la casa de schimb din ziua conversiei.Imi este dificil sa negociez cu astfel de reprezentanti ai bancii care dezinformeaza si induc in eroare clientii.Nu voi renunta niciodata in a-mi cere drepturile si va recomand acelasi lucru tuturor in situatia mea.

      .....şedinţa Comisiei Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, .... s-a amânat din lipsă de cvorum.... 

      Astia ni-s alesii, asta-i atitudinea lor fata de nenorociti; cum sa le pese cand conturile/buzunarele lor sunt burdusite. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    27 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9760
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb