DAN SULTĂNESCU, CONSILIER AL LUI VICTOR PONTA: "Românii nu vor să dea toată puterea unei singure tabere"

A consemnat CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 19 noiembrie 2014

"Românii nu vor să dea toată puterea unei singure tabere"

PSD va continua să guverneze, atâta timp cât are sprijin în Parlament, ne-a declarat, într-un interviu, domnul Dan Sultănescu, consultant politic în echipa lui Victor Ponta, şi director executiv al institutului de sondare a opiniei publice CSCI (Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic). Domnia sa susţine că actuala coaliţie de guvernare pare, în prezent, suficient de solidă.

Dan Sultănescu ne-a mai declarat că victoria detaşată a lui Klaus Iohannis, în cursa pentru Cotroceni, se datorează mobilizării excepţionale a publicului, care nu a dorit ca toată puterea să ajungă în mâna unei singure tabere. "Diferenţa a venit nu dintr-o mobilizare mai bună a partidului contracandidatului, ci din completarea mobilizării ACL de o mobilizare a nehotărâţilor, a celor care nu au votat în primul tur", consideră consultantul politic.

Reporter: De-a lungul timpului, PSD a pierdut alegerile prezidenţiale cu trei candidaţi (Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta). Se poate vorbi despre o lecţie pe care social-democraţii nu au învăţat-o încă?

Dan Sultănescu: Este greşită o generalizare, deşi pare atât de simplu de făcut. Singura generalizare pe care o accept este aceea că românii nu vor să dea toată puterea unei singure tabere (în cazul de faţă, celei mai puternice tabere politice). Ei ştiu că, atunci când au făcut acest lucru (în 1996 şi 2009, de exemplu) rezultatele au fost, până la urmă, proaste. Deşi discursul public este mai mereu unul anti-coabitare, românii par că preferă coabitarea, ca mecanism de echilibrare.

Reporter: Cum se explică mobilizarea masivă la vot, la care am asistat în cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale (de la 52,31 % la 62,04%)?

Dan Sultănescu: Sunt mulţi factori, unul dintre ei fiind cel menţionat mai sus, dar şi aici există nuanţe. Şi în 2009, prezenţa în turul doi a fost mai mare decât în primul tur, diferenţa faţă de acum fiind doar de 3 procente. Am învăţat, în timp, că nu trebuie făcute teorii la cald.

Reporter: Unde a greşit candidatul Victor Ponta?

Dan Sultănescu: Eu cred că această campanie a relevat un candidat, Victor Ponta, care a pus foarte mult accent pe dimensiunea pozitivă în mesaj şi acţiune. El, personal, nu a făcut atacuri, nu a jignit, s-a concentrat să arate ce a făcut ca premier în aceşti doi ani şi ce vrea să facă în viitor.

Spre deosebire de campania sa din 2012, mult mai mult concentrată pe discursul anti-Băsescu, cea de acum a fost mult diferită. Iar faptul că peste 5 milioane de români au votat un discurs preponderent pozitiv este remarcabil.

Reporter: Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a coordonat trei campanii electorale în care PSD a fost înfrânt (campania electorală lui Mircea Geoană - 2009; campania pentru referendumul care viza demiterea lui Traian Băsescu; recenta campanie electorală a lui Victor Ponta). Cum explicaţi aceste eşecuri repetate? Se impun sancţiuni?

Dan Sultănescu: Liviu Dragnea este un foarte bun coordonator de campanii, o dovadă fiind dată de cele patru campanii electorale importante din ultimii ani (europarlamentare 2014, câştigate clar, parlamentare 2012 câştigate clar, referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu - în care a mobilizat 7,4 milioane voturi, precum şi alegerile locale 2012, câştigate clar de PSD).

Dacă vă uitaţi pe datele din exit-poll-uri, constataţi că numărul de votanţi mobilizaţi direct de PSD a fost unul foarte mare. Mult mai mare decât numărul de votanţi mobilizaţi strict de Alianţa Creştin Liberală (ACL). Diferenţa a venit nu dintr-o mobilizare mai bună a partidului contracandidatului, ci din completarea mobilizării ACL de o mobilizare a nehotărâţilor, a celor care nu au votat în primul tur.

Reporter: Care sunt factorii care i-au permis candidatului ACL, Klaus Iohannis, să obţină, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, un scor electoral cu circa 25% mai mare decât în primul tur?

Dan Sultănescu: Mobilizarea excepţională a publicului care nu a dorit ca toată puterea să fie în mâna unei singure tabere. Tinerii, intelectualii, electoratul urban, aceşti oameni au văzut în această campanie şansa de a echilibra raporturile de putere în România post-Traian Băsescu.

Reporter: Cum apreciaţi activitatea consultantului american Mitch Steward, în această campanie electorală, în condiţiile în care, şi în 2009, candidatul PSD Mircea Geoană a primit, de asemenea, consultanţă electorală din partea unei firme americane?

Dan Sultănescu: Mitch Stewart este un profesionist desăvârşit, iar contribuţia sa la această campanie este una remarcabilă.

Reporter: Ziarul BURSA a publicat, cu o săptămână înainte de cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, un articol în care anumiţi membri marcanţi ai PSD şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la activitatea conducerii PSD şi a lui Victor Ponta. Mai mult, Alin Teodorescu, sociolog şi apropiat PSD, a spus că Victor Ponta va pierde alegerile. Cum comentaţi afirmaţiile acestora?

Dan Sultănescu: Nu comentez declaraţii politice, nu sunt în calitatea în care aş putea să o fac.

Reporter: Există posibilitatea ca PSD să implodeze sau ca guvernul să demisioneze?

Dan Sultănescu: PSD va continua să guverneze, atâta timp cât are sprijin în Parlament. Coaliţia de guvernare pare, în prezent, suficient de solidă pentru asta. PSD are, de asemenea, înţelepciunea să înveţe din acest rezultat şi să îşi continue procesul de modernizare, ca să fie în continuare cel mai important partid din ţară.

Reporter: Ne putem aştepta la o suspendare a viitorului preşedinte, Klaus Iohannis?

Dan Sultănescu: Suspendarea Preşedintelui poate apărea în cazul unei încălcări grave a Constituţiei, nu în orice condiţii. Constituţia este foarte clară în acest sens.

Reporter: Dacă preşedintele ales, Klaus Iohannis, va fi declarat incompatibil, care vor fi paşii de urmat?

Dan Sultănescu: Nu pot comenta decizii ale justitiei pe care nu le cunosc. Personal, mi-aş dori să existe stabilitate politică în România, după aceşti 10 ani de lupte şi de convulsii politice.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Rezultatul este simplu. Ponta a permis sa ii fie lipita eticheta de corupt plagiator etc. Ponta nu a reactionat cu intarziere si cu o greutate proportionala la acuzatiile primite. Campania a fost negativa dar i Ponta s-a crezut iubit, frumos si destept. Votul a fost de pedepsire a politicienilor si ACL-ul a reusit sa il identifice pe Ponta cu politicianul. Pe plan logistic, securistii lui Ponta care coordoneaza mesajele diasporei pe facebook au fost depasiti de securistii ACL-ului, televiziunile ACL nu au avut limite ci au urmat exact linia de propaganda si de mobilizare pana la isterizare a votantilor, lozincile ACL au fost simple si clare, usor de transmis si receptionat si resursele financiare aruncate in lupta de ACL au fost mult mai mari. D

    1. ACL si-a dorit victoria mai mult, pregatiindu-se inclusiv de transformarea Romaniei in Ucraina prin contestarea alegerilor. PSD nu trebuie sa creada ca la urmatoarele alegeri ACL-ul nu va scoate oamenii in strada sub alt pretext. Ieri a fost votul din diaspora maine va fi incalcarea drepturilor cine stie cui insa fondul, mijloacele, persoanele implicate raman aceleasi.

    si mai ales curajul de a va expune gandurile in cel mai obiectiv ziar de pe mapamond si credeti-ma ca stiu ce spun. Totusi incercati sa priviti adevarul in fata si sa nu mai continuati sa faceti politica aratand cat de mult posibil "calitatile" negative ale unui contracandidat. Incercati sa "rumegati" ultimul James Bond care nu exceleaza prin conditia fizica sau regimul de viata spartan.Insa are acea atractie fenomenala care i-o da chiar starea de vulnerabilitate pe care nu incearca s-o ascunda ajungand in decursul deceniilor dintr-un simbol al perfectiunii un om de rand care inca are puterea de a sclipi prin faptul ca priveste viata ca pe o sansa de a repara greselile trecutului. Ori candidatul dumneavoastra este acel bibelou de portelan care este laudat incepand cu cea care il iubeste cel mai mult fiindca i-a dat viata si ajungand la cele mai grele nume ale Europei printre care se numara domnii Schulz, Renzi, Gabriel, Hollande s.a.m.d. La o asemenea pleiada de ursitoare ce nevoie ar mai fi avut de un public pe care sa-l convinga. Daca ati fi remarcat intr-o anumita zi a spus o fraza geniala si anume despre locatiile in care s-ar fi produs sau ar fi fost necesara sa aiba loc fiecare din intalnirile civiizate.Atunci as fi spus ca nu degeaba il apreciez pentru CURAJUL si TINERETEA sa cand i l-am laudat domnului Schulz in 28.06.2012 la Bruxelles. Insa fraza spusa de clientul dumneavoastra nu a fost altceva decat un leitmotiv pentru o bascalie de cartier: " ....."Propunerile pe care le avanseaza (Klaus Iohannis) sunt nobile - Universitatea din Timisoara, Palatul Parlamentului - dar la fel de bine pot fi invocate Academia Romana, Uniunea Scriitorilor, o unitate militara, un camin cultural dintr-un sat, un spital, un camin de batrani sau o fabrica. " Adica ati luat in deradere un cadru de discutii universitar, un spatiu de creatie, o locatie rurala, un mediu sanitar, altul de asistenta sociala si PE ULTIMUL LOC O FABRICA". V-ati gandit oare care a fost procentul cu care lucratorii concernului OLTCHIM l-au facut raspunzator pentru ceea ce a declarat in 1 octombrie 2012? In decurs de 2 ani domnul Prim-Ministru ar fi reusit sa devina cel mai iubit dintre pamanteni deoarece el a adus in inimile romanilor speranta ca echipa dumneavoastra va face ceea ce ar fi fost necesar pentru ca oamenii sa nu mai fie nevoiti sa plece din tara sau sa se reprofileze din inginer tehnic in inginer financiar :-( Celebra fraza a domnului Ponta dupa sosirea de la Viena potrivit careia va raspunde in fata Marii Adunari Nationale se pare ca i-a fost indeplinita. De pe banca din parcul central al Parisului pana pe fotoliul din palatul Elysee este nevoie sa ai la indemana o racheta spatiala nu una intercontinentala. Tentatia este mare si poate nici eu nu as fi reusit sa ma comport altfel. Spre deosebire insa de domnia sa am avut norocul ca intr-o vara vizitand litoralul romanesc sa ajung in incinta restaurantului din Neptun unde pe vremuri se afla biroul presedintelui Ceausescu. Mi s-a oferit prilejul de a lua locul pe scaunul aflat in fata mesei de lucru din acea incapere. Timid am refuzat intai deoarece ma simteam stingher asemeni unui copil, apoi curiozitatea de a privi biroul din acel unghi a invins acea abordare. Insa nu am putut depasi spatial cei cativa pasi din mijlocul incaperii pana la fotoliul respectiv. Persoana care m-a invitat a continuat sa ma incinte si mai mult spunandu-mi ca daca doresc imi poate face eventual si o poza cum "ma fac ca lucrez" :-) Daca pe vremuri dupa revolutie eram obisnuiti cu fraza eu ma prefac ca lucrez (scuze cacofonia :-)) si ei se prefac ca ma platesc atunci am constientizat faptul ca daca eu ma prefac atunci cei carora trebuie sa le dau socoteala pentru ca si-au pus increderea in mine totusi nu se vor putea preface ca le merge bine. Multumind pentru ocazia avuta de a discuta cu mine insumi am plecat multumit intelegand ce inseamna sa fii raspunzator pentru mult mai mult decat un comentar facut in miez de noapte avand satisfactia ca prietenii mei nu vor uita sa-mi aduca aminte ca nu mi-am luat pastilutele. Cu stima, Virtual Beast

    P.S. Daca fara contributia de la Berlin a domnului presedinte Basescu Europa nu ar fi inteles la ce sacrificii si capacitate de intelegere pot fi in stare cetatenii romani, fara domnul Prim-Ministru Ponta acest efort de constientizare nu ar fi dispus de catalizatorul care in 16.11.2014 a condus la fenomenul politic al acestui secol.  

    1. Intai sunt de acord ca Bursa inca mai ramane cumva obiectiva. Mi-am sters toate canalele de stiri din programul TV si eram gata sa sterg si TVR1-ul dar am renuntat in ultimul moment (dar am sters TVR-news). Nu mai citesc niciun site romanesc cu exceptia Bursa. Atata manipulare si lipsa de obiectivitate eu nu imi aduc aminte desi, pe categorii sociale, votul este destul de impartit (adica nu se poate spune ca Johannis a fost votat doar de "intelectuali") dar TV-urile o luasera razna complet.

      Cu ce nu sunt de acord este ca acest vor este fenomenul politic. Nu, a inceput cu victoria anti-basescu (vedeti ca nici nu spun numele coalitiei care a castigat - nu conteaza). A fost o victorie zdrobitoare: daca nu era legea de asa natura, aproape toti zburau din Parlament. Repet: victorie anti-basescu, anti-pdl. Ala a fost un fenomen mai tare. Dar sunt de acord ca PDL a reusit sa lipeasca eticheta de corupt pe Ponta si de pericol iminent in care se afla tara... 

    Romanii au incercat sa scape de Traian si de Victor in acelasi timp, dar nu s-a putut. 50% din merite ptr. victoria lui Klaus sunt ale lui Basescu, cam 20% au cantarit greselile PSD-ului, maritele lui Iohannis impreuna cu ACL-ul mergand undeva spre 30%...

    1. Poate la numararea voturilor sa fi avut o contributie oarecare, in rest,zero.

    Domnule Sultanescu, manipulezi si de aceasta data prin raspunsurile pe care le dai.

    Am inteles ca esti mare specialist in  

    "marketing politic" altfel spus  

    cea mai abjecta metoda de  

    inselare a omului simplu,cu putina cultura si educatie politica,in general a masele de saraci si de dependenti de 

    Big Brother . 

    Nu domnule Sultanescu, ati 

    pierdut deoarece cei care  

    nu cred in minciunile pe care  

    le promovati ,cei care fac  

    lucruri ,care duc inainte aceasta tara au vazut ca duceti din nou caruta in prapastie au spus HALT,....a exploadat din nou Mamaliga !!!!! 

    1. Cu fonduri uriase, in spatele unei propagande furibunde ACL a reusit sa ii pacaleasca pe cei care nu sunt aproape de tara sa vada cu ochii lor bazandu-se doar pe mijloace de informare in masa. Timpul va demonstra insa in ce tabara sunt adevaratii hoti, bineanteles tot prin aceleasi mijloace de informare in masa.Marketingul politic al ACL si bugetul enorm, au reusit sa vanda unui public care se crede atotstiutor un produs stricat reambalat intr-un ambalaj stralucitor. Romanii din tara sau diaspora au avut de ales intre un produs normal cu ambalajul improscat cu rahat din zeci de guri de tun si un produs in spatele unui ambalaj stralucitor. Cu intelepciunea specifica majoritatii romanii au ales din nou...

      doar ti-am spus care este sloganul meu: DACA ESTI BOU VOTEAZA-MA SI NE VOM CERE OUALE INAPOI.Se pare ca sloganul cu mandria nu a prins la public, iar ouale au avut mare cautare fiind chiar inainte de a intra in post. Ce preferi? Omleta sau ochiuri :-)

      Era un banc in care niste oameni de stiinta faceau un experiment cu o musca. Batand din palme musca isi lua zborul. Apoi dupa ce au taiat aripile au constatat ca daca bat din palme musca nu isi mai ia zborul, depci au tras concluzia ca musca a asurzit.... Ma enerveaza explicatiile astea politic corecte si exagerarile. Ca a iesit Johannis si nu Ponta, in final poate fi bine pentru Romania, pentru noi toti, insa explicatiile imi repugna. Obisnuinta de a manca ..... inainte, in timp si dupa... Cand o sa mai spunem si adevarul, asa doar pentru ca este adevarat, fara alt motiv...ACL-ul are un aparat de propaganda repulsiv care insa tine la multi oameni. Dispunand de mijloace si de competenta, a reusit sa canalizeze ura si frustrarile polulatiei inspre directia dorita...Nu e altceva de spus.

    "?!?...această campanie a relevat un candidat, Victor Ponta, care a pus foarte mult accent pe dimensiunea pozitivă în mesaj şi acţiune. El, personal, nu a făcut atacuri, nu a jignit, s-a concentrat să arate ce a făcut ca premier în aceşti doi ani şi ce vrea să facă în viitor.

    Spre deosebire de campania sa din 2012, mult mai mult concentrată pe discursul anti-Băsescu, cea de acum a fost mult diferită. Iar faptul că peste 5 milioane de români au votat un discurs preponderent pozitiv este remarcabil" ?!?

    Individul asta continua sa ne creada prosti, orbi si surzi! 

    1. domnule draga Sultanescu, deoarece domnul anonim spune un lucru pe care eu consider ca dumneavoastra inca nu il constientizati:" El, personal, nu a făcut atacuri, nu a jignit, s-a concentrat să arate ce a făcut ca premier în aceşti doi ani şi ce vrea să facă în viitor. " Nu a facut atacuri si nu a jignit?????Primul atac a fost cand a pledat pe tema credintei iar ultimul cand s-a incapatanat sa creeze localuri suplimentare desi conform presedintelui celui putin din Germania printr-o singura cerere ati fi rezolvat intreaga problema: MANDRU CA SUNT ROMAN nu a functionat cum ati gandit, romanii de la coada strigand DEMNITATE. Insa inainte de a putea cere demnitate romanii au fost umiliti fiind intrebati constant de ce stau la coada. Trupele speciale care au fost masate la caderea serii in jurul localului erau foarte incordate insa cu stilul meu caracteristic am reusit sa le smulg un zambet spunandu-le ca nu trebuie sa-si faca griji deoarece cum ar putea cineva sa puna in pericol ordinea si linistea publica cand singura lui dorinta fiind nemancat si insetat este doar aceea de a-i fi acceptata calitatea de cetatean democrat. Iar pe langa aceasta infrangere rasunatoare se pune actual o problema si mai mare iar acea este urmand declaratiile domnului Ghita cu partidul Facebook si Diaspora daca in vara anului 2012 aceste partide virtuale au fost inlocuite de partidul A3 si Realitatea :-(

    nu puteti sa va desprindeti de abordarea de atoatestiutori si cel mai mare partid.ramineti aici!!sunteti pe directia buna : VETI DISPAREA !!...CU SIGURANTA !!

    1. Subscriu -si nu doar eu- la cele subliniate de domnul Dan !!!

      URA si RANCHIUNA CLICII PONTISTE a fost si ramane inimaginabila ! 

      JUNTA PESEDISTA trebuie RASA si ARATA ca si Cartagina dupa Hannibal !!! 

      Desfiintarea DNA, guvern marioneta Moscovei, umblatul dupa cai morti prin China sa le ia potcoavele, dar mai ales plagiatele nenumarate, sfidarea ANDRONEASCAI cu intrarea la facultate pe usa din dos a SEMIANALFABETILOR etc 

      Cristian Sima spune foarte clar pe blogul sau de unde ar trebui sa inceapa reforma , de la Educatie ! 

      Dar cu CLICA VANGHELIOTO-MAZARISTA nu ai ce discuta ! 

      DNA -ul la PUTERE si la TEPE cu voi, tovarasu Bestea, tovarasul palada, vranceanu firea pandele si lia olgutza vasilescu la karate ! HINGHERII PA VOI PESEDEI ! 

      Mai aveti doi ani de SFIDARE !

      Dupa aia DASFIDANIA ! 

      Toate ca toate, n-am nimic impotriva sa dispara PSD, dar sa devii ucenicul escrocului Cristian Sima, este inimaginabil.

      Asta, in afara ca Sima spune prostii, nefiind nici calificat, nici in stare sa-si formeze o viziune asupra societatii. 

      Nici calificat, daca ar fi, tot n-ar putea, pentru ca viziunea este structurata pe valori morale, care, pentru el sint "Ce?, Ce-s alea?, Spune-mi si-ti fac teoria lor pe loc!".

      Impostor in toate. 

      Te rog nu-l baga pe tovarasul (daca asa-ti place) Bestea in ograda lor; el il pupa pe Make nu pe Ponta. 

      Sima nu este inimaginabil, este real, cum poti spune asemenea prostii? inseamna ca nu I-ai citit caracterizarea facuta lui Iohannis in ziarul Adevarul! excelenta radiografie; acum inteleg foarte bine cum l-a putut lucra asa de "nemteste" pe Make (si pe alti eminenti). 

      Cristian, daca pui botul la propaganda, devii cal. Ia o oglinda si o sa vezi caractere la fel de proaste si in ograda proprie. Dar ura din tine te face fascist, caracter pe care imi vars toate materialele pe care corpul meu le poate produce.

      Ai luat-o razna cu totul!

      Sima este calificat in aritmetica.

      Restul este bla-bla. 

      Ce intelegi prin fascist? Ai notiunea termenilor,sau il folosesti ca da bine, e ceva de rau, cuvant cu care bolsevicii ii desemnau pe adversari.

      Si putin ii numeste pe ucraineni fascisti, iar Iliescu vedea in Piata Universitatii in 1990, legionari. 

      Ai dreptate, este calificat si in aritmetica sar mai ales in psihologie; aceste doua "atuuri" l-au cucerit pe M 

      continuare/finalizare 6.8: Ai dreptate, este calificat si in aritmetica sar mai ales in psihologie; aceste doua "atuuri" l-au cucerit pe Make. Pe mine cu articolul din Adevarul.

      Pa. 

      Pai atributele care ii apropie de fascism sunt:

      - ultranationalismul ("ne-am luat tara inapoi" - de la cine, de la ceilalti locuitori, de la pensionari?) 

      - ostilitatea si chiar ura deschisa impotriva altor clase sociale care li se opun sau au alte prioritati. 

      - agresivitatea fizica (vezi oameni batuti, demonstratii foarte agitate de parca se sfarsea lumea desi nu intampla niciun pericol pentru tara) 

      - cohortele de militanti de pe net se incoloneaza usor in piata si nu lipseste mult pana la a-si pune o uniforma 

      Asa incepe legionarismul sau, daca vrei, chiar fascismul. 

    Nu stiai de la inceput ca "romanii nu vor sa dea....etc?"

    Daca nu stiai, atunci du-te la scoala! 

    Daca stiai, atunci de ce te-ai mai bagat? 

    Ca sa mananci banii PSD-ului nostru degeaba?!

    In ambele variante. 

    Esti un timpit!, adica inca buimăcit, năucit, amețit, zăpăcit.

    "Singura generalizare pe care o accept este aceea că românii nu vor să dea toată puterea unei singure tabere (în cazul de faţă, celei mai puternice tabere politice)." 

    Ati dus o campanie desantata din toate punctele de vedere si veniti cu scuze caraghioase. Esti o Firea cu ale ei sectii de votare goale. Caraghiosilor! 

    1. Campania PSD-ului se caracterizeaza prin: volubilitate sterila,mascarada ,mitocanie,mitomanie,ipocrizie ,populism .In final un joc murdar politic. Actiunea "ceausista" care a avut loc pe stadionul " 23 august" nu tine la acest popor DESTEPT.

      Asa ca d-le Dan Sultanescu asta este concluzia celor care au iesit la vot. Iar sondajul dvs.preelectopral a fost foarte bun,doar ca ati inversat cifrele. Ponta /Iohanis : in loc 46/54 ati afirmat in sondajul dvs.superstiintific 54/46. ....  

    Inca mai visati ca poporul vrea sa imparta puterea intre unii si altii ? Reforma statului baieti aia vrea poporul, moralitatea politicianului si alte lucruri simple cum ar fi cei 7 ani de acasa. Acum cine vinde poleiala mai stralucitoare si are ambalajul mai frumos e alta poveste. Terminati cu cresteri de taxe dupa ce ati promis ca nu le mai mariti si cu 3000 de km de autostrada cand nu puteti face decat 200 pe an si aia daca sunteti vrednici. E valabil pentru TOTI politicienii. Promovati mai multe valori nu va mai promovati intre voi.

    Cred ca pot sa mai scriu 2 zile ce vrea poporul. Deja bunul simt de neamtesc cere TOATA puterea. Daca nu ar fi langa Blaga mai ca iti vine sa faci revolutie pentru neamt.  

    1. Cu ce bani draga Oli? Nemtii isi fac drumuri pentru ca au bani. Noi de unde? Banul public, atat cat a rezultat din privatizari, a fost irosit pe diverse. Privatizarea a cam inceput prin 92, deci vorbim de vreo 22 de ani pana azi. PSD a condus 10 ani dintre acestia (consulta datele dar nu ma contrazice, este fapt statistic). Deci, de unde bani? Toate partidele i-au dat pe ce era important la acel moment (citat din ministrul basescu: Romania nu are nevoie de autostrazi). Vrei taxe mici si realizari mari? De unde bani (ca si tutunu-i scump, intreaba Puya)? Din sectorul privat, da. Dar atunci sa scoti tu 50 de lei taxa de autostrada pana la mare pe un dus, si inca la fel pe un intors).

      La una din multele emisiuni de la Antena 3 ,d-l prim ministru a spus ca toti BANI care se colecteaza din acciza marita la combustibil va intra intr-un " cont special" si va fi folosit numai pentru construirea autostrazilor .... Intrebatil pe Ponta cati bani sau strans si daca mai exista acel cont de colectare... Bani sau dus pe campanie..... D-l Sova ministru MARILOR proiecte ,anul trecut ne arata cu un "bat" cat un TAC de biliard cum o sa construiasca d-lui autostrazile... Intrebatii domnilor...unde sunt bani.. Si apropo de autostrazi.. Comarnic -Brasov cand sa promis cas va incepe????

      Propaganda. Calculele lui Sova din primavara aratau ca s-ar putea construi cam 700 km de autostrada din acciza. Realitatea bate filmul.

      Si vedem in rezultatele financiare ale OMV Petrom din T3. 

      Citez: "Volumul total al vanzarilor din marketing ale Grupului in T3/14 a fost cu 9% sub nivelul din T3/13. 

      Vanzarile cu amanuntul ale Grupului, care au reprezentat 71% din vanzarile totale din marketing, au scazut cu 6% fata de T3/13, fiind afectate in principal de cresterea taxelor la combustibili in Romania si de concurenta sporita." 

      Ca sa iti traduc, vanzarile au scazut, acciza se aplica la sume mai mici, pentru bugetul de stat nu exista nicio crestere deci nu sunt bani pentru autostrazi. 

      PSD-ul are puterea de 25 de ani. A castigat toate alegerile parlamentare si locale.

      Are (si a avut) cei mai multi primari, cei mai multi consilieri, cei mai multi sefi de consilii populare(baroni). 

      La ei sunt (si au fost) banii.  

      Va plangeti ca DNA ancheteaza mai multi PSD-ist, e firesc sunt mult mai multi, numarul celor anchetati e proportional cu numarul total.

      Iar in "Regimul Basescu" PSD-ul a fost la guvernare 7 ani - vezi guvernul Tariceanu, Boc in alianta cu PSD si ultimul pe lista Guvernul Ponta. 

    Sunt roman; eu vreau!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb