DAN TACHE: "Pentru Romarm, piaţa internă este nesemnificativă"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 11 decembrie 2013

"Pentru Romarm, piaţa internă este nesemnificativă"

Volumul de exporturi pentru 2013, în creştere cu 30% faţă de anul precedent

Principala piaţă de desfacere pentru produsele Romarm este cea din SUA

În luna octombrie, valoarea exporturilor a ajuns la 44 milioane de dolari

Dan Tache, directorul general al companiei de stat Romarm, ne-a acordat recent un interviu în care au fost abordate problemele cu care se confruntă industria de apărare, măsurile care pot fi întreprinse în vederea redobândirii competitivităţii la nivel european, precum şi modul în care criza economică a afectat acest sector de activitate.

Reporter: Se vorbeşte tot mai des de posibilitatea redresării industriei autohtone de apărare. Este posibil acest lucru?

Dan Tache: În această perioadă, membrii unei comisii interministeriale definitivează Strategia Industriei de Securitate, secţiunea referitoare la industria de apărare fiind cea mai consistentă. Redresarea industriei de apărare reprezintă un obiectiv strategic, motiv pentru care relansarea acestui sector de activitate este, în continuare, posibilă.

Reporter: Care sunt pieţele de desfacere pentru produsele de armament fabricate de Romarm?

Dan Tache: Statele Unite ale Americii sunt principalul client al companiei Romarm, atât Departamentul de Stat, cât şi piaţa civilă americană. Ceilalţi clienţi importanţi ai companiei provin din zone precum Africa, Asia, Orient şi, nu în ultimul rând, partenerii NATO din Europa.

Reporter: Care a fost volumul exporturilor pentru anul 2013?

Dan Tache: Perspectivele anului 2013 sunt îmbucurătoare, în luna octombrie înregistrându-se exporturi în valoare de 44 milioane de dolari. Per total, exporturile de armament vor înregistra o creştere de circa 30% faţă de anul precedent.

Reporter: Este posibilă integrarea industriei de apărare naţională la nivel european?

Dan Tache: Integrarea industriei de apărare la nivelul Uniunii Europene are deja loc, ca urmare a existenţei unei directive pe această temă. Reprezentanţii industriei de apărare îşi doresc un nivel de integrare a industriei de apărare cât mai ridicat, pentru că Europa se consolidează din acest punct de vedere, iar ţara noastră trebuie să se afle printre jucătorii competitivi, dat fiind faptul că beneficiază de resurse şi de forţă de muncă extrem de calificată pe acest segment de activitate.

Reporter: Care sunt obstacolele cu care se confruntă, în prezent, industria de apărare?

Dan Tache: În prezent, industria de apărare se confruntă cu mai multe probleme, cele mai importante fiind legate de necesitatea protejării industriei locale, dat fiind faptul că piaţa internă reprezintă o sursă de acoperire pentru capacităţile şi forţa de muncă interne.

Totodată, industria autohtonă de apărare trebuie să treacă printr-un proces de reorganizare, fiind nevoie ca legislaţia în domeniu să fie revizuită.

Reporter: Cum a afectat criza economică activitatea Romarm?

Dan Tache: Pentru compania Romarm piaţa internă este nesemnificativă, resursele autohtone fiind, în continuare, foarte limitate.

Criza economică a afectat exporturile companiei, anul 2012 fiind foarte dificil din acest punct de vedere. Cu toate acestea, compania a trecut cu bine acest moment, în 2012 realizând chiar şi noi angajări.

Reporter: Estimativ, care ar fi necesarul investiţiilor în retehnologizarea şi modernizarea industriei de apărare?

Dan Tache: Nevoia de retehnologizare, în industria de apărare, este foarte mare, astfel încât să poată ţine pasul cu firmele competitoare.

Pe fondul nevoii de retehonologizare şi de investiţii, compania Romarm, şi reprezentanţii industriei de apărare, per ansamblu, au pus la cale strategii de dezvoltare şi atragere de parteneri care să investească în acest sector de activitate.

Strategia de Apărare la care se lucrează, în prezent, trebuie să stabilească, fără echivoc, ceea ce ţara noastră vrea să păstreze în acest domeniu, urmând ca, ulterior, să se realizeze o reevaluare a industriei şi a necesarului de finanţare.

Reporter: Cum poate redeveni industria de apărare la standarde competitive, la nivel european?

Dan Tache: În primul rând, competitivitatea industriei de apărare depinde de adoptarea unei legislaţii armonizate în acest domeniu. Totodată, sectorul industriei de profil poate fi "reîmprospătat" prin realizarea unor parteneriate interne de tipul public-privat, precum şi prin atragerea capitalului străin. O altă modalitate prin care industria de apărare îşi poate redobândi competitivitatea, la nivel european, constă în importul de know-how punctual sau chiar a licenţelor de fabricaţie, în totalitate.

În acelaşi timp, sectorul industriei de apărare depinde de revitalizarea forţei de muncă, care să poată să răspundă cerinţelor noilor tehnologii din domeniu.

Alte măsuri prin care competitivitatea acestui sector de industrie poate creşte sunt reprezentate de atragerea unor investiţii şi reorganizarea, prin consolidarea enclavelor de potenţial tehnologic şi uman.

Reporter: Ce produse noi sunt fabricate la filialele Romarm?

Dan Tache: În prezent, compania Romarm derulează două programe strategice naţionale împreună cu Ministerul Apărării pentru fabricarea unei arme de asalt, calibrul 5,56mm NATO (produsă la Fabrica de Arme Cugir) şi a muniţiei aferente (produsă la Uzina Mecanică SADU), a cărei omologare va fi finalizată în anul 2014.

Cel de-al doilea produs realizat în parteneriat cu Ministerul Apărării este un transportor blindat pentru Trupe TBT 8X8 (fabricat la Uzina Automecanica Moreni), aflat, în prezent, în cercetare.

Totodată, conform propriilor planuri de cercetare, compania Romarm se află în stadiul de finalizare a omologării, împreună cu structurile abilitate ale Ministerului Apărării, a transportorului blindat 8x8 - SAUR2, dezvoltat de către filiala "Automecanica Moreni" şi a mitralierei de calibru 12,7mm x 99 (Tip NATO), fabricată la "Uzina Mecanica Cugir".

De asemenea, compania Romarm a dezvoltat şi noi generaţii de bombe de diferite calibre şi cu diferite misiuni, unele dintre acestea fiind deja livrate atât în plan intern, cât şi extern.

Reporter: Recent, Ministerul Economiei propunea ca Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică din Cugir să fie revitalizate prin ştergerea datoriilor. Există discuţii concrete ca acest lucru să aibă loc?

Dan Tache: Un astfel de proiect este discutat la nivelul întregii companii Romarm.

Pentru ca acest plan să fie înfăptuit, va fi nevoie de o corelare cu un Program de Reorganizare, Restructurare şi Eficientizare Economică, care să fie elaborat pornind de la prevederile Strategiei Industriei de Securitate.

Reporter: Este adevărat că la UM Cugir va fi pusă în funcţiune o linie de fabricaţie de muniţie pe standarde NATO?

Dan Tache: Linia de fabricaţie este dedicată producerii de muniţie mică de infanterie tip NATO (calibre 5,56X45mm, 7,62X51mm şi 9X19mm). Aceasta este deja funcţională, producând, în vederea exportului, muniţie de calibru 5.56X45mm.

Reporter: La un moment dat, se vorbea despre "unirea" Fabricii de Arme cu Uzina Mecanică din Cugir. Mai este actual acest proiect?

Dan Tache: Există, actualmente, unele analize de impact care vizează acest proiect, însă decizia va fi adoptată în conformitate cu planul de Reorganizare, Restructurare şi Eficientizare Economică.

Reporter: Strategia de restructurare a companiei Romarm vizează şi privatizarea?

Dan Tache: Privatizarea este un element esenţial, la Romarm fiind nevoie atât de noi abordări, cât şi de bani.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb