DAN VASILE, DIRECTOR GENERAL BIOFARM:  "A trecut perioada în care oamenii ne cereau să îi angajăm"

A consemnat ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 mai 2018

"Principalele provocări cărora trebuie să le facem faţă sunt cadrul legislativ, puterea scăzută de cumpărare a populaţiei, nevoia de a ţine pasul cu evoluţia bolilor şi noutăţilor din ghidurile terapeutice, crearea unei sinergii între suplimentele şi medicamentele din portofoliu, consolidarea lanţurilor de farmacii în detrimentul farmaciilor independente, globalizarea industriei", ne-a declarat Dan Vasile.

"Principalele provocări cărora trebuie să le facem faţă sunt cadrul legislativ, puterea scăzută de cumpărare a populaţiei, nevoia de a ţine pasul cu evoluţia bolilor şi noutăţilor din ghidurile terapeutice, crearea unei sinergii între suplimentele şi medicamentele din portofoliu, consolidarea lanţurilor de farmacii în detrimentul farmaciilor independente, globalizarea industriei", ne-a declarat Dan Vasile.

Investiţiile din ultimii ani ai Biofarm au constat, în principal, în realizarea unui nou spaţiu de producţie a medicamentelor şi a suplimentelor alimentare cu toate dependinţele necesare funcţionării, care este, în prezent, în probe de validare în vederea autorizării, ne­-a spus Dan Vasile, director general al Biofarm, în cadrul unui interviu.

Potrivit domniei sale, activitatea de cercetare-dezvoltare a companiei este orientată pe două direcţii importante - dezvoltarea de suplimente alimentare şi diversificarea portofoliului de medicamente.

Biofarm, unul dintre primii producători români de medicamente şi suplimente alimentare a împlinit, luna acesta, 97 de ani de când activează.

În momentul actual, pe lângă România, produsele companiei sunt prezente în alte zece ţări.

Reporter: Analizând evoluţia din ultimii patru ani a unor indicatori importanţi financiari ai Biofarm, cum ar fi Cifra de Afaceri, Venituri, Profit, etc., se observă că, în mare, tendinţa a fost de creştere. Care sunt elementele care au favorizat evoluţia din ultima perioadă a companiei?

Dan Vasile: Creşterea echilibrată şi continuă a tuturor indicatorilor de business se bazează, pe de o parte, pe planuri de afaceri bine conturate, susţinute prin piloni esenţiali de dezvoltare, care ghidează evoluţia societăţii şi, pe de altă parte, pe implicarea şi devotamentul de care dă dovadă echipa de management în vederea atingerii obiectivelor.

Dintre principalele elemente care au favorizat creşterea echilibrată a companiei menţionăm: lansarea de produse pe pieţe noi; folosirea unor strategii originale de media şi marketing, adaptate cerinţelor pieţei şi alocarea unor bugete importante în acest sens, care au asigurat creşterea constantă a vânzărilor şi a indicatorilor de profit; raportul calitate - preţ; investiţii continue în tehnologiile de fabricaţie; instruirea forţei de muncă.

Reporter: Pe de altă parte, numărul de angajaţi a rămas relativ constant. În condiţiile în care România duce lipsă de forţă de muncă calificată, de unde îşi recrutează Biofarm resursă umană, în special cea calificată?

Dan Vasile: Am depăşit de mult perioada în care oamenii "stăteau la poartă" şi ne cereau să îi angajăm, acum noi suntem cei care trebuie să mergem înspre candidaţi, prin urmare ne-am adaptat la tendinţa pieţei şi am identificat soluţii pentru fiecare situaţie în parte.

Pentru a reuşi să acoperim poziţiile libere din Biofarm recurgem la toate canalele de recrutare: site-uri de specialitate; agenţii de recrutare pentru poziţiile de entry-level, care sunt din ce în ce mai greu de recrutat; social media (pentru specialişti, aici identificăm candidaţii pasivi); site-ul companiei etc.

Brandul Biofarm, companie de tradiţie în piaţa din România, este un atu al nostru.

Conexiunile oamenilor sunt, de asemenea, extrem de importante, în felul acesta promovăm poziţiile disponibile şi printre cei pe care îi cunoaştem şi ştim că ne pot ajută.

Reporter: Cum este structurată producţia Biofarm şi prin ce se diferenţiază de ceilalţi producători de medicamente din România?

Dan Vasile: Producţia de medicamente este structurată pe cinci fluxuri de fabricaţie: Comprimate (comprimate, comprimate filmate, drajeuri); Capsule Moi; Soluţii; Siropuri; Extracte Vegetale.

Producţia de suplimente alimentare este structurată pe şase fluxuri de fabricaţie: Comprimate (comprimate, comprimate filmate, drajeuri), Capsule Moi, Capsule Tari, Soluţii, Siropuri, Tablete Masticabile.

Diferenţierea constă în multitudinea de forme farmaceutice pe care compania Biofarm le fabrică şi le comercializează la standard e-GMP (n.r. Good manufacturing practices - practici necesare în vederea conformării la liniile directoare recomandate de agenţiile care controlează autorizarea şi acordarea de licenţe pentru fabricarea şi vânzarea produselor farmaceutice) şi prin faptul că fabricaţia suplimentelor alimentare se face în aceleaşi condiţii ca şi cele folosite pentru medicamente, majoritatea materiilor prime utilizate fiind autorizate pentru fabricaţia medicamentelor.

Reporter: Care sunt cele mai mari provocări pe care le prezintă industria în care activaţi?

Dan Vasile: Principalele provocări cărora trebuie să le facem faţă sunt cadrul legislativ, puterea scăzută de cumpărare a populaţiei, nevoia de a ţine pasul cu evoluţia bolilor şi noutăţilor din ghidurile terapeutice, crearea unei sinergii între suplimentele şi medicamentele din portofoliu, consolidarea lanţurilor de farmacii în detrimentul farmaciilor independente, globalizarea industriei.

Reporter: Cum apreciaţi cadrul legislativ din ţara noastră pentru indus­tria farmaceutică?

Dan Vasile: Piaţa farmaceutică a fost influenţată în ultimii ani de schimbări legislative frecvente şi măsuri cu un puternic impact asupra întregii industrii, cum ar fi creşterea progresivă a taxei de clawback, nediferenţierea între medicamentele originale şi cele generice, modificări ale listelor de medicamente compensate sau decontarea de la Casa de Asigurări de Sănătate şi farmacii.

Actualul cadru legislativ fiind confuz, poate duce la probleme de cashflow (n.r. flux de numerar) în farmacii, la lipsa de produse etc.

Reporter: Ce impact are asupra activităţii Biofarm taxa de clawback?

Dan Vasile: Impactul taxei de clawback este nesemnificativ, deoarece compania Biofarm, prin specificul istoric, este o companie tip "Consumer goods" (n.r. companii care realizează bunuri de consum, ce sunt achiziţionate, în special de către persoane fizice şi mai puţin de alţi producători sau indus­trii), unde produsele sunt preponderent din categoriile OTC (n.r. produs medicamentos care se poate elibera în farmacie fără prescripţie medicală) şi SN (n.r. bazate pe substanţe naturale sau de sinteză).

Reporter: Care au fost investiţiile din ultimii patru ani realizate de Biofarm şi spre ce s-au îndreptat acestea? Care a fost sursa lor de finanţare?

Dan Vasile: Investiţiile din ultimii ani au fost orientate către realizarea unui nou spaţiu de producţie a medicamentelor şi a suplimentelor alimentare cu toate dependinţele necesare func­ţionarii. În prezent, suntem în probe de validare în vederea autorizării.

Biofarm a reuşit să-şi finanţeze, în întregime, investiţiile din surse proprii.

Reporter: Ce investiţii preconizaţi să efectuaţi în viitorii ani şi spre ce se vor îndrepta acestea?

Dan Vasile: În principal, având facilitatea de producţie nouă, vom trece la dezvoltarea portofoliului prin diverse metode şi pe diverse pieţe.

Reporter: Spre ce este orientată activitatea de cercetare-dezvoltare a Biofarm? Puteţi să dezvoltaţi?

Dan Vasile: Activitatea de cercetare-dezvoltare este orientată pe două direcţii importante - dezvoltarea de suplimente alimentare şi diversificarea portofoliului de medicamente.

Suntem o companie care îmbină tradiţia cu ştiinţa, astfel încât suplimentele alimentare combină extracte naturale de plante, unele folosite din cele mai vechi timpuri, cu substanţe supuse cercetării în ultimii ani pentru a menţine starea de sănătate a fiecărui român, de orice vârstă.

În ceea ce priveşte diversificarea portofoliului de medicamente, ţinta noastră pentru următorii ani este să deţinem un portofoliu de medicamente generice, care să acopere sau să îmbunătăţească şi alte arii terapeutice decât acoperă în prezent. De asemenea, investiţiile în tehnologie ne vor permite şi forme noi de ambalare.

Reporter: Cel puţin în ultimii trei ani, compania a distribuit sau va distribui către acţionari dividende de circa 50% din profitul net. Ce a stat la baza acestei decizii?

Dan Vasile: Distribuirea profitului net anual şi valoarea dividendului au fost stabilite şi aprobate în Adunările Generale ale Acţionarilor. Rezultatul financiar net, în creştere de la an la an, şi menţinerea unui cash-flow pozitiv au permis susţinerea unei rate de distribuire a dividendului mai mare de 50%.

Totodată, pe lângă acordarea de dividende acţionarilor, Biofarm a diminuat capitalul social folosind cash.

Reporter: Ţinând cont de faptul că Biofarm este listată la Bursa de Valori Bucureşti, luaţi în calcul o finanţare prin intermediul bursei?

Dan Vasile: Pentru realizarea unei investiţii strategice, acţionariatul poate avea în vedere finanţarea acesteia prin intermediul bursei de valori.

Reporter: Vă mulţumesc!

Anul trecut, Biofarm a obţinut un profit net de 36,03 milioane de lei, în creştere cu 22,22% faţă de cel obţinut în anul 2016, pe fondul aprecierii cifrei de afaceri cu 11,9%, până la 170,23 milioane de lei.

Activele totale s-au situat la 262,38 de milioane de lei, în urcare cu 9,66% faţă de finalul anului 2016, în timp ce datoriile totale erau, la 31 decembrie 2017, de 45,96 milioane de lei, în creştere cu 9,13%.

Din acestea, 45,54 milioane de lei reprezentau datorii pe termen scurt, iar 0,4 milioane de lei datorii pe termen lung.

În acest an, compania va distribui către acţionari sub formă de dividende suma de 18,72 milioane de lei, echivalentul unei rate de aproape 52% din profitul anului trecut.

Dividendul brut pe acţiune este de 0,019 lei, ceea ce, la data aprobării acestuia în Adunarea Generală a Acţionarilor, pe 19 aprilie, oferea un randament de 5,76%.

În perioada 29 decembrie 2017 - 18 mai 2018, cotaţia titlurilor companiei a urcat cu 9,59%.

Anul trecut, randamentul acţiunilor BIO la BVB a fost de 14,44%, incluzând şi dividendul de 0,017 lei/titlu.

Acţionatul majoritar al Biofarm este SIF Muntenia (SIF4), ce deţine 50,98% din producătorul de medicamente, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au 23,22%, respectiv 13,62% din capitalul social al companiei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ani de zile acesti "angajatori" si-au batut joc de angajati cu salarii de toata jena si cu practici de sclavagism.. si acum se plang ca nu mai vine nimeni la interviu. Cat de penibili sunt acesti oameni?

    Angajatorii isi bat joc in continuare de oameni, Politicile HR actuale si teoriile de recrutare sunt invechite. Credeti ca oamenii mai pot fi fraieriti? Anunturile cu "salariu atractiv, oferim petreceri pentru angajati si alte maruntisuri" va vor aduce oameni stabili si muncitori?

    Cand dati anunt de recrutare si nici dupa 6 saptamani nu initiati sesiunea de interviuri e clar ca sunteti neseriosi. 

    Ca sa ne intelegem - Romania a avut salariul de angajare pentru un tanar 1300 lei pe luna, pana anul trecut 2017. Cat cred angajatorii ca va mai merge bataia asta de joc ??

    1. ...Cu ajutorul politicienilor se pare ca ne vor pacali si pe viitor. Profita de slabiciunile noastre si fac ce vor. In orice companie exista o "mafie" care reuseste sa ne amageasca , bineinteles cu acordul autoritatilor...

    Am lucrat in aceasta companie multi ani si am plecat cu gust amar. Salarii de toata mizeria, multa munca si umilinta. Sa va fie rusine ca tratati oamenii ca pe niste gunoaie.

    1. am uitat sa scriu ca am plecat cu 46 de zile de concediu pentru ca munceam non stop. Lucrez tot intr-o companie faramceutica, dar sunt respectata si in care castig de 4 ori mai mult. imi permit sa merg in concediu, sa vad si eu marea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb