România si Grecia sunt singurele ţări din zona euro care nu au o bază de date cu tranzacţii imobiliare, a spus Dana Ababei, Preşedinte ANEVAR şi Director executiv CMF Consulting, în cadrul ediţiei naţionale a Clubului Profesioniştilor în Imobiliare (CPI):"România şi Grecia, singurele ţări din zona euro care nu au o bază de date cu tranzacţii imobiliare. Nu există ceva centralizat, la nivel naţional".
Pe de altă parte, potrivit lui Florin Dragu, Şeful Serviciului de Monitorizare Riscuri Sistemice din cadrul BNR, preţurile locuinţelor din România şi-au continuat tendinţa ascendentă şi în 2017. Astfel, la nivelul trimestrului al treilea al anului trecut, rata anuală de creştere a acestora se situa uşor peste nivelul de alertă stabilit de Uniunea Europeană - respectiv 6%. Este, totuşi, de menţionat că alte ţări din regiune, precum Cehia sau Ungaria, au consemnat majorări semnificativ mai mari, de circa 10%, se arată într-un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
De asemenea, Florin Dănescu, Preşedinte executiv ARB, a vorbit despre patru iniţiative legislative aflate în Parlament şi despre impactul acestora asupra procesului de creditare: "Din păcate, elitele profesionale din România nu ştiu ce se întâmplă în jurul lor şi ce le impactează pentru că viteza de decizie politică este atât de mare încât, eventual, afli abia după ce s-a luat o decizie politică ce anume conţine aceasta. Nu ştiu unde se mai regăseşte reprezentarea noastră în contextul în care aleşii noştri iau decizii despre noi, decizii despre care noi aflăm ulterior. (...) Este foarte greu să explici când în Parlament ţi se oferă ca timp de intervenţie un minut sau doar posibilitatea de a răspunde cu da sau nu. Atât reprezintă consultarea ta ca mediu de business atunci când se decide despre tine", a declarat Dănescu.
În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din ţara noastră, aceasta este foarte puţin transparentă, susţine Laurenţiu Stan, Partner FairValue Consulting şi Vicepreşedinte ANEVAR: "Piaţa imobiliară din România e foarte puţin transparentă. Nu există o bază de date unitară cu privire la tranzacţii". Referitor la acelaşi subiect, Dana Ababei oferă exemplul Moldovei, o piaţă mai puţin dezvoltată decât România, care are însă baze de date publice cu tranzacţiile imobiliare. Preşedintele ANEVAR, menţionează că, până acum, este notabil pe plan local demersul Primăriei din Cluj-Napoca, care a luat decizia publicării informaţiilor cu privire la valorile de vânzare a imobilelor. Mai există şi un sector din Bucureşti care a întocmit o asemenea listă, însă datele sunt confidenţiale. Pentru a veni în sprijinul pieţei, este esenţial însă ca asemenea baze de date să fie publice, fie şi contra cost, se mai arată în comunicat.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte construcţiile de locuinţe, Dorel Niţă precizează că volumul livrărilor de anul trecut, de circa 53.000 de unităţi locative la nivel naţional, s-a situat sub nivelul consemnat în anul precedent, dar şi sub cel din perioada 2008-2009 (ce depăşea 60.000 de unităţi). În Bucureşti-Ilfov, de exemplu, au fost finalizate circa 10.000 de locuinţe, sub nivelul estimat iniţial (adesea în contextul întârzierilor în procesul de construcţie). Prin comparaţie, în Varşovia, un oraş cu o densitate a populaţiei mai mică decât Bucureştiul, s-au construit anul trecut 20.000 de unităţi locative.