Măsurile luate de Guvern vor rezolva situaţia pe termen scurt, dar pe termen lung este nevoie de investiţii în reţeaua de distribuţie pentru a reduce sau a elimina riscul producerii unor pene de curent, ne-a declarat Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
Dana Dărăban ne-a spus: "Cred că măsurile respective vor asigura cadrul necesar pentru anumite intervenţii şi reparaţii punctuale, adică să putem să intervenim mai repede cel puţin pe zona de distribuţie. De stopat, adică de oprit aceste pene de electricitate putem să o facem pe termen mediu şi lung doar prin investiţiile pe care le-am demarat în reţelele de distribuţie. În momentul de faţă s-a pus problema doar pe timpii de intervenţie şi pe ce este nevoie pentru o intervenţie mai rapidă pentru ca oamenii să stea cât mai puţin fără electricitate în cazul în care există o pană de curent".
Reprezentanta distribuitorilor din energie s-a referit şi la proiectul de ordin pus de ANRE în transparenţă decizională prin care se propune o nouă metodologie privind investiţiile din energie.
Dana Dărăban a precizat: "În ceea ce priveşte metodologia propusă de ANRE privind investiţiile, analizăm documentul împreună cu experţii noştri şi vom depune în următoarele zile o serie de observaţii. Ce am constatat la prima vedere este că au apărut o serie de îmbunătăţiri, dar tot rămân o serie de clarificări ce trebuie lămurite, pe partea de digitalizare, de inovare şi de recunoaştere a investiţiilor. Noi solicităm în primul rând o discuţie separată pe rentabilitatea investiţiilor în energie electrică şi rentabilitatea investiţiilor în gaze naturale. Apoi, cel puţin trei parametri reţinuţi de ANRE care intră în calcului final al ratei de rentabilitate nu reflectă, din punctul nostru de vedere, contextul macroeconomic al României. Nivelul ales şi publicat de ANRE al ratei rentabilităţii investiţiei, de 6,94%, este dependent de o modalitate de calcul pe care noi avem o serie de observaţii referitoare la parametri, la marjele, la valorile alese de autoritatea de reglementare pentru aceştia". Domnia sa afirmă că, deşi ANRE pare convinsă că măsurile propuse ar aduce la o îmbunătăţire a situaţiei actuale, este nevoie ca în procesul de reglementare să fie ascultate toate părţile implicate şi, până la urmă decizia să fie optimă pentru toată lumea, adică să fie posibil de implementat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 18:05)
Distributia MONOPOL(nu exista concurenta) este privata. In afara de electrica totul este privat. In 20 de ani au scos miliarde de euro fara sa investeasca nimic in distributie si acum se plang ca trebuie sa faca investitii, Ghiciti cine va plati pentru investitia lor, nu cred ca stiti, noi, poporul idiot. Adica din 2004 firmele straine au primit cascaval distributia Romaniei pe nimic. Nu au investit nimic, Acum ei cu ANRE ne vor jumuli pe noi poporul idiot.