DANIEL BUDA: Aderarea la spaţiul Schengen - nu doar un drept al României, ci şi o obligaţie a UE

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 19 septembrie 2017

Aderarea la spaţiul Schengen - nu doar un drept al României, ci şi o obligaţie a UE

Interviu cu eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE)

"În situaţia în care România şi-ar menţine ritmul mediu de creştere înregistrat în perioada 2000-2015, atunci ar reuşi să atingă media Zonei Euro în aproximativ 27 de ani"

Reporter: Care credeţi că este viitorul blocului european?

Daniel Buda: Uniunea va înţelege aspectele care nu sunt funcţionale şi se vor găsi mecanismele adecvate pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă blocul european la acest moment. Totodată, este necesară aducerea cetăţenilor mai aproape de Uniunea Europeană, fie că sunt din Estul Europei, fie că sunt din vestul Europei, astfel încât Uniunea Europeană să respire cu adevărat cu ambii plămâni. Este important ca pe viitor să fie identificată o formulă optimă de leadership prin care să se creeze capacitatea de a coagula toate forţele ce se impun astfel încât să contribuim cu toţii la construcţia Uniunii. Viitorul blocului european trebuie să fie definit de unitate, de pace, de libertate şi egalitate.

Reporter: Consideraţi că România este pregătită să intre în spaţiul Schengen?

Daniel Buda: Nu doar o dată m-am pronunţat în favoarea aderării României la spaţiul Schengen şi mi-am exprimat nemulţumirea în plenul Parlamentului European faţă de nedreptatea ce i se face României.

Frontierele României îndeplinesc toate condiţiile tehnice asumate, lucru recunoscut de toţi responsabilii de resort, fiind în acelaşi timp un furnizor de securitate şi stabilitate, atât pentru regiune, cât şi pentru întreaga Uniune. Cu toate acestea, în mod nejustificat, ne este refuzat accesul în spaţiul Schengen sub pretexte inacceptabile pentru o Europă care se doreşte a fi respectabilă. Acest lucru creează concurenţă neloială între firmele româneşti şi cele străine, fiind grav afectată circulaţia mărfurilor şi viaţa cetăţenilor români. România trebuie să se bucure de toate drepturile depline, iar aderarea la spaţiul Schengen nu constituie doar un drept al României, ci şi o obligaţie a Uniunii Europene!

Astfel, cred că cel mai important lucru declarat de domnul preşedinte Juncker a fost cel când s-a referit la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, recunoscând dreptul acestora de a face parte din această zonă de circulaţie liberă din Europa.

Reporter: Cum apreciaţi declaraţiile liderilor austrieci care s-au declarat împotriva dorinţei preşedintelui executivului european Jean-Claude Juncker de a vedea cât mai multe ţări din UE alăturându-se zonei euro, evocând precedentul crizei din Grecia?

Daniel Buda: Moneda unică era până nu mai demult doar un vis, acum consider că printr-un efort al statelor membre, acest vis se poate concretiza în următorii ani, însă numai printr-o strategie coerentă a guvernelor statelor membre. Toate statele membre se vor alătura la momentul oportun zonei euro, cu sau fără acordul liderilor austrieci.

Reporter: Când credeţi că România ar putea să adopte moneda euro şi care ar fi avantajele şi dezavantajele adoptării euro pentru România?

Daniel Buda: România trebuie să parcurgă etape esenţiale în vederea atingerii unei mase critice de convergenţă reală, structurală şi instituţională. În situaţia în care România şi-ar menţine ritmul mediu de creştere înregistrat în perioada 2000-2015, atunci ar reuşi să atingă media Zonei Euro în aproximativ 27 de ani. Cele două pre-condiţii esenţiale pentru aderarea la Zona Euro sunt cele referitoare la realizarea unei mase critice de convergenţă reală ex-ante şi îndeplinirea unor condiţii de ordin structural, dar şi de reformare a mecanismelor de intrare în zona euro. Totuşi, deşi România îndeplineşte criteriile nominale de la Maastricht, decalajul substanţial economic şi social dintre România şi celelalte state membre din Zona Euro reprezintă o barieră majoră în adoptarea monedei unice.

Avantajele şi dezavantajele adoptării euro pentru România au fost intens discutate şi dezbătute. Voi menţiona doar avantajul unei discipline fiscale şi creşterea transparenţei internaţionale a preţurilor, iar ca dezavantaj major va fi cel al stabilirii parităţiii cu care se face trecerea la zona euro, existând riscul de a stabili greşit paritatea.

Reporter: Care este viitorul României ca membru al Uniunii Europene?

Daniel Buda: În declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, pe tema Stării Uniunii Europene a fost exprimată recunoaşterea importanţei pe care o are România în spaţiul arhitectural al Uniunii Europene. Exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE reprezintă oportunitatea pentru România de a contribui activ la consolidarea construcţiei europene şi de a-şi prezenta o viziune puternică cu privire la evoluţia Uniunii Europene şi la modalităţile de a răspunde provocărilor de la acel moment. În acest fel, România îşi reafirmă ferm angajamentul european, având posibilitatea în acelaşi timp să-şi mărească puterea de influenţă asupra deciziilor adoptate la nivelul Uniunii, devenind astfel parte din nucleul decizional.

România trebuie să dea dovadă de abilităţi de gestionare eficientă a dosarelor în lucru şi să se remarce prin profesionalismul şi competenţa cu care tratează proiectele. De asemenea, obiectivul strategic al României este de a păstra unitatea proiectului european şi a integrităţii politicilor europene, în beneficiul cetăţenilor, astfel că toate politicile dezvoltate sau continuate vor asigura respectarea acestui obiectiv.

Contribuţia României însă nu se poate rezuma doar la asigurarea continuităţii agendei legislative, ci ar trebui să se remarce prin iniţiative privind politica de securitate şi apărare a Uniunii, prin politici inovatoare în ceea ce priveşte problema de securitate în zona Mării Negre, fenomenul migraţionist şi totodată conturarea unor priorităţi clare dublate de un plan de acţiune concret.

Consider că România va avea o contribuţie semnificativă în ceea ce înseamnă diminuarea barierelor între statele membre din Estul Europei şi Vestul Europei şi va reuşi să schimbe preconcepţiile anumitor state membre net contributoare în ceea ce priveşte scenariul unei Europe cu două viteze. Aşa cum spunea preşedintele Consiliului European, domnul Donald TUSK: "Dacă ne dorim să mergem repede, trebuie să mergem singuri. Dacă trebuie să mergem departe, trebuie să mergem împreună". Aşadar, sunt sigur că România va contribui activ la consolidarea unităţii statelor membre.

Reporter: Vă mulţumesc !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb