Daniel Cateliu se alătură echipei Industrial & Logistics Services, CBRE România, în rol de director

G.D.
Companii / 2 februarie 2023

Daniel Cateliu, Director Industrial & Logistics Services, CBRE România

Daniel Cateliu, Director Industrial & Logistics Services, CBRE România

CBRE îl numeşte pe Daniel Cateliu în funcţia de Director în departamentul Industrial & Logistics, ca parte din strategia companiei de a-şi consolida echipa de consultanţi seniori şi de a-şi extinde cota de piaţă locală pe sectorul Industrial & Logistics, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, decizia companiei vine după ce anul trecut piaţa a atins un record pe segmentul Industrial & Logistics, peste 1 milion de mp adaugaţi stocului modern de spaţii industriale, un volum în creştere cu 31% faţă de valoarea atinsă în 2021 şi cu 21% mai mare faţă de 2020.

Daniel Cateliu, consultant senior cu o experienţă de 10 ani în segmentul industrial, din care jumătate în cadrul CBRE, având de-a lungul timpului rol de senior adviser pe segmentul industrial în perioada 2013-2018 şi rol de Leasing and Development Manager în perioada 2019-2021 şi Senior Leasing and Acquisition Manager în 2022 în cadrul companiei P3 Logistic Parks, revine în echipa CBRE. Daniel va contribui la eforturile companiei de dezvoltare pe segmentul industrial şi logistică, urmând ca în noul său rol să activeze şi în segmentul de terenuri pentru spaţii industriale.

"Într-un an în care estimăm că se vor adăuga încă 550.000 de mp stocului de spaţii moderne industriale & logistice mă aştept să beneficiem substanţial de expertiza lui Daniel, un senior al pieţei şi un om deosebit, cu abilităţi profesionale speciale. Sunt încântat să întăresc profilul competitiv al echipei CBRE, care a reuşit să încheie anul 2022 ocupând poziţia secundă în ceea ce priveşte cota de piaţă pe segmentul Industrial & Logistică. Urmează un an intens, în care vom căuta să beneficiem de faptul că România este bine poziţionată atât pentru strategia de nearshoring a multor companii de producţie, cât şi pentru distribuţie la nivel local şi regional, în CEE ", a declarat Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics Services al CBRE România.

Identificarea de soluţii favorabile clienţilor şi companiei, alături de expertiza solidă în domeniu, reprezintă punctele forte ale lui Daniel, abilităţi dobândite prin implicarea în proiecte de impact de-a lungul timpului ca specialist în consultanţă în domeniul industrial în cadrul CBRE România şi P3 Logistic Parks, dar şi în consultanţă la Banca Mondială şi ca membru în Consiliul de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română.

"Mă bucur să mă reîntorc în echipa CBRE, o companie reper pe piaţa de consultanţă în real estate, unde sunt încântat să fiu deja implicat într-o serie de proiecte importante. 2023 se anunţă un an special, în care ne aşteptăm ca retailerii şi e-commerce-ul să păstreze dinamica ce a condus la a avea aproape o treime din tranzacţiile anului 2022 generate de companii din acest sector, dar să vedem şi mişcări interesante în zona de producţie. Ţintesc atât personal, cât şi ca obiectiv al echipei, să creştem cota de piaţă în concordanţă cu abilităţile noastre", a adăugat Daniel Cateliu, Director Industrial & Logistics Services, CBRE România.

Mereu dornic să-şi consolideze cunoştinţele, Daniel urmează în prezent un EMBA în cadrul Universităţii din Sheffield din Marea Britanie. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, perioada 2007-2010, urmând ulterior un program de masterat şi obţinând o bursă Erasmus la Universitatea din Trieste (Italia), subliniază sursa citată.

Cu un total de 1,11 milioane mp înregistraţi în 2022, spaţiile industriale au depăşit pentru prima dată pragul de 1 milion de mp livraţi pe parcursul unui an, ajungând la un stoc total de peste 6 milioane de mp. Stocul de spaţii industriale la finalul anului trecut a fost cu 31% mai mare faţă de totalul înregistrat în 2021 şi cu 21% mai mare faţă de 2020, care a devenit astfel al doilea cel mai bun an în ceea ce priveşte activitatea de leasing şi livrări noi. Anul 2022 a adus şapte tranzacţii cuprinse între 20.000 mp şi 88.000 mp, iar suprafaţa de spaţii închiriate în 2022 a fost în medie de aproximativ 5.800 mp, cu 8% mai mare decât media de anul trecut.

Cantitatea impresionantă de livrări din 2022 arată o creştere de 54% faţă de anul anterior şi marchează un nou vârf în ceea ce priveşte spaţiile noi livrate. Acest volum indică atât menţinerea tendinţei de creştere determinată de evenimentele din 2020, ci şi disponibilitatea dezvoltatorilor de a extinde şi dezvolta noi hub-uri I&L în toată ţara. Recordul înregistrat din acest an poate fi atribuit atât dezvoltatorilor industriali locali cât şi internaţionali, activi pe piaţa din România.

În încercarea de a minimiza pentru chiriaşii lor disfuncţionalităţile survenite pe lanţurile de distribuţie, dezvoltatorii industriali care aleg să creeze hub-uri logistice în zone cu infrastructură subdezvoltată au reuşit să stabilească o modalitate alternativă de gestionare a mărfurilor (aer/mare/feroviar). De asemenea, creşterile survenite în stocul modern de spaţii industriale dar şi in activitatea de închiriere pun în evidenţă dinamismul companiilor chiriaşe pe parcursul anului trecut, când s-au încheiat tranzacţii de vânzare şi lease back precum şi contracte de leasing privind zonele de nearshoring, consolidare şi depozitare în conformitate cu noile volume solicitate de piaţă.

Cererea netă (totalul tranzacţiilor, excluzând reînnoirea/renegocierea) a reprezentat 83% din suprafaţa totală închiriată, ceea ce indică dorinţa companiilor chiriaşe fie de a-şi asigura o nouă locaţie, fie de a se reloca în alta sau de a-şi extinde suprafaţa ocupată în cadrul aceluiaşi proiect. Un semn evident că jucătorii din piaţă au nevoie să închirieze spaţii noi sau mai mari este determinat de faptul ca cererea netă, cunoscută şi sub denumirea de cerere nouă, reprezintă majoritatea covârşitoare a TLA-ului pe 2022, dar şi de cantitatea excepţională de suprafaţă închiriată care se încadrează în această categorie. Evoluţia de la an la an indică o creştere a închirierilor cu 50% faţă de anul trecut şi 28% faţă de anul de referinţă 2020.

Aproximativ 550.000 mp sunt aşteptaţi să fie adăugaţi stocului modern de spaţii industriale al României până la sfârşitul anului 2023, extinzând stocul modern la peste 7 milioane mp. 41% din viitoarele noi livrări sunt dezvoltate în Bucureşti, iar 26% va fi adăugat la stocul modern de spaţii industriale / logistice din regiunea Vest / Nord-Vest.

Un semn încurajator în previziunile pentru 2023 este reprezentat de faptul că regiunea Est/Nord-Est se plasează pe locul trei, cumulând 18% din suprafaţa de livrări viitoare. Dacă până nu de mult investitorii evitau să ia în calcul această zonă în principal din cauza infrastructurii subdezvoltate, regiunea de Est/Nord-Est a ţării a reuşit anul trecut să atragă investitori locali. Aceştia sunt interesaţí acum să dezvolte stocul modern de spaţii industriale din zonă, cu proiecte care pot atrage şi încuraja în continuare atât autorităţile publice, cât şi actorii logistici să investească în această regiune. Având sub 10% cotă pe regiune, pieţele centrale şi de sud vor găzdui împreună 14% din suprafaţa ce urmează să fie livrată până la finalul anului 2023, se menţionează în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb