Valoarea amenzilor aplicate producătorilor de pâine care au continuat să practice evaziunea fiscală a crescut de zece ori, comparativ cu perioada anterioară reducerii TVA, multe dintre firmele ce au încălcat legea fiind depistate cu sprijinul patronatelor din morărit şi panificaţie, a declarat la finalul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres. În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu mai mulţi producători agricoli şi primari din judeţul Hunedoara, ministrul Agriculturii a menţionat că există premisele pentru ca evaziunea fiscală din panificaţie să scadă.
Ministrul a spus: "Unul dintre obiectivele pe care le-am avut atunci când s-a redus TVA-ul la pâine şi pe tot lanţul de producţie - la morărit şi, după aceea, la cerealele care vin pentru această industrie - a fost acela de reducere a evaziunii fiscale. Prin largul concurs al patronatelor din domeniul de morărit şi panificaţie, şi nu numai - pentru că şi alte patronate, asociaţii s-au implicat - au fost identificate foarte multe puncte de evaziune fiscală. Amenzile sunt mult mai mari decât erau în trecut, cred că de zece ori mai mari. Există premise foarte bune pentru ca evaziunea să fie redusă şi să ne îndeplinim şi acest obiectiv".
În ceea ce priveşte reducerea preţului la pâine, ministrul Agriculturii a afirmat că 80% din marile centre de vânzare au decis să adopte această politică de vânzare imediat ce a scăzut şi TVA. El a precizat că instituţia pe care o conduce nu poate obliga producătorii să reducă preţul la pâine, apreciind însă că acest lucru se va întâmpla în baza principiilor concurenţei de piaţă. Daniel Constantin a mai precizat: "Noi nu putem să obligăm să se reducă preţul, dar a fost un angajament al marilor magazine de desfacere, că preţul va scădea. Şi eu cred că, având acest procent de peste 80%, este un lucru foarte bun". Domnia sa consideră că, mai devreme sau mai târziu, pe principii de concurenţă, toţi vor reduce preţul, în conformitate cu scăderea TVA.