Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că pentru refacerea infrastructurii de irigaţii este nevoie de peste 1,4 miliarde de euro, cea secundară urmând a fi realizată prin PNDR, iar pentru cea principală există un proiect depus la Comisia Europeană, pentru care se aşteaptă răspuns.
Daniel Constantin a spus, ieri, într-o conferinţă de presă la Suceava, că este pentru prima dată după 25 de ani când România are o strategie pentru refacerea sistemului de irigaţii şi când o sumă atât de mare este pusă la dispoziţia fermierilor pentru a reabilita infrastructura secundară de irigaţii, transmite Mediafax.
El a spus că, în anul 2012, când a preluat conducerea Ministerului Agriculturii, erau contracte de 25 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii secundare de irigaţii şi că a suplimentat fondurile, astfel că la sfârşitul anului 2012 - începutul anului 2013 s-a ajuns la contracte semnate şi care sunt în implementare, realizate în proporţie de 70 la sută, de 128 de milioane de euro, pentru 350.000-400.000 de hectare.
Ministrul a precizat că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este constituit în jurul refacerii infrastructurii secundare de irigaţii şi a menţionat că, pentru aceasta, este nevoie de 430 de milioane de euro.
El a spus că din luna iulie sunt disponibile 218 milioane de euro pentru fermieri constituiţi în asociaţii de udători.
Totodată, Constantin a precizat că, indiferent cine vine la conducere, infrastructura secundară de irigaţii va fi realizată.
El a adăugat că, în ceea ce priveşte infrastructura principală, costurile se ridică la circa un miliard de euro şi că a fost depus, de anul trecut, un proiect pentru programul de investiţii al Comisiei Europene, urmând ca răspunsul să fie primit în septembrie sau octombrie.
Constantin a spus că, dacă răspunsul CE va fi negativ, va fi nevoie pentru finanţarea refacerii infrastructurii principale de irigaţii de un acord politic, pentru a se angaja anual bani. în paralel cu dezvoltarea infrastructurii secundare.
El a estimat că este nevoie de minim 150 de milioane de euro anual, astfel ca în decurs de şapte ani infrastructura principală de irigaţii să fie refăcută.