DANIEL DĂIANU, CONSILIUL FISCAL "Criptomoneda Libra ar fractura aproape iremediabil sistemul monetar"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 noiembrie 2019

Criptomoneda Libra este foarte periculoasă, întrucât ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar, iar băncile centrale şi-ar pierde din eficacitate, a declarat, ieri, la Academia Română, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Domnia sa a spus, citat de Agerpres: "În ceea ce priveşte criptomonedele, opinia mea este că acestea sunt periculoase. Sunt active financiare foarte speculative, iar active precum Libra - fie ele sprijinindu-se pe un mănunchi de active considerate sigure sau monede - sunt foarte periculoase, pentru că fac parte din logica celor care cred că este nevoie de pieţe paralele, de dispariţia băncilor centrale. Există o asemenea gândire. Criza financiară a aneantizat reputaţia guvernelor şi a unor bănci centrale, bănci centrale mari şi este nevoie de alte monede, de circuite paralele, de structuri non-ierarhice".

El a menţionat că băncile centrale au şi aşa mari dificultăţi în a formula şi implementa politicile lor.

"În ceea ce priveşte viitorul, dacă punem de o parte criptomonedele, care trebuie să fie reglementate foarte sever, eu sunt pentru o reglementare foarte severă a pieţelor de capital, a ceea ce este numit sector bancar umbră. În viitor, politica monetară va fi o îmbinare între o ţintire a inflaţiei pragmatică şi controlul agregatelor monetare. Măsurile macroprudenţiale în mod inevitabil înseamnă şi controlul agregatelor monetare, pentru că încercăm să punem stavilă mişcării banului în economie".

În luna iunie a acestui an, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin. Anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ne-am saturat sa ne tot zică băncile centrale cum este bine și cum nu, doar pe cârcă noastră. Ele ce riscă ? S-au dovedit a fi un eșec de fiecare data iar costurile politicilor proaste doar pe spatele indivizilor.

    Nu avem niciun element stabil in ecuația asta insa putem accepta aceasta realitate și putem creste de aici. Nu sa ne păcălim unii pe alții, eventual să afectam generații întregi până se răscoală cineva. 

    Punctual, Inflația resimțită de populatie este f mare (inflația este cosmetizata la nivel de țară, adk te păcălește că e mult mai mica dar buzunarul la sf de luna spune clar altceva) iar în țările unde inflația este mica, moneda este o bomba cu ceas: are in spate datorii uriașe sau bani scripturali care nu au echivalent in piata fizica de bunuri și servicii și deci te aștepți la o implozie a monedei respective oricând. 

    Cum este bine pentru cine ? În detrimentul cui ? Din reglementările băncilor centrale de până acum, cetățenii pierd la comun, indiferent care din ei au fost prudenti sau care nu, care au făcut o investiție proasta sau care doar au economisit. Este nevoie de o abordare capitalistă, căci acolo ne îndreptăm. Fiecare sa fie cat mai responsabil pe banii lui, pe acțiunile și faptele lui. 

    La acest moment, este mai degrabă bine sa faci achiziții proaste pentru că de suportat efectele le suportam împreună cu cei ce nu fac achiziții și își văd economiile diminuate că și putere de cumpărare. 

    Sistemul centralizat este istorie, doar că încă nu au aflat și cei de la conducere (BNR, asf, politic). Le este teama că pierd controlul, urmează reglementări mai stricte, interziceri mai exact însă revoluția a început deja... 

    Poate scăpăm și noi de guvernatorii ăștia tâmpiți și sistemele lor care ne păcălesc din cifre, zici că sunt bauti toti. In fapt, fura de la toți în mod egal și noi pentru asta le spunem mulțumesc. Suntem obișnuiți să nu fim furați in mod egal (nu-l catalogam furt in cazul acesta) și nu identificam o țeapă decât dacă ni se întâmplă în mod individual.  

    Apropo: simte cineva că inflația este cea menționată de BNR ? Adica 4% ? Eu o resimt cel puțin dublu pe.medie.... 

    Mai are cineva încredere în cifrele postate de statistică sau BNR ? Diferențele vs realitate sunt majore. Păcălesc și ei pe cine pot, adică pe cei mulți, sub aura unor instituții. 

    Există evident și părți pozitive ale băncilor centrale, in special pe partea de stabilitate și încredere: de ex o inflație scăzută sau evitarea deflației sau chiar uniformizarea ciclurilor economice. 

    Până acum au dovedit că nu se ridică la nivelul așteptărilor ci mai degrabă sunt nește instituții învechite , care provoacă un furt global uniform. Pardon, nu se numește furt ci stabilitate.

    Trăiască Libra care oferă o instabilitate de care sunt informat și nu o "stabilitate"! 

    daianu este cu calul si cu caruta in anul 1907, trece pe linga el Ford cu masina, el mai departe cu caruta si injura neaos; ptiu drace !

    cam asa crede el ca se va rezolva cu Libra....nu tataie, o sa vina, mai devreme sau mai tirziu, o sa vina....iar intre timp daianu, isarescu si alti pensionari merg la biserica din colt si se vor ruga, piei drace ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb