DANIEL TUDOR: "PAID ar putea fi listată la bursă"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 octombrie 2013

"PAID ar putea fi listată la bursă"

Societatea care emite asigurarea obligatorie a locuinţelor, PAID, ar putea fi cotată la bursă, vizând creşterea capitalizării, a declarat ieri vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Tudor. "Voi propune acţionarilor atragerea de noi fonduri pentru o mai bună capitalizare a companiei şi, în acest context, nu exclud cotarea pe bursă a titlurilor asigurătorilor. Acest proces ar avea ca efect o vizibilitate mai bună a PAID România în rândul investitorilor străini", a afirmat Tudor, la un eveniment pe teme de specialitate.

La finele lunii septembrie, portofoliul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) număra aproximativ 426.000 de poliţe, de la 330.103 poliţe la începutul anului. PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009. Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni. Primele poliţe emise de PAID, cunoscute şi sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

Conform legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD - poliţa de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Valoarea primei este de 10 şi 20 de euro, în funcţie de suma asigurată.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate. Totodată, societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

UNSICAR: "Statul creează confuzie când despăgubeşte persoane obligate prin lege să îşi asigure casele"

Acoperirea de către stat a pagubelor provocate proprietarilor de inundaţii, alunecări de teren sau cutremure, care prin lege erau obligaţi să îşi asigure locuinţele, creează confuzie în rândul populaţiei, a declarat ieri Bogdan Andriescu, preşedintele asociaţiei naţionale a brokerilor, UNSICAR.

"Legea este foarte clară. Toţi proprietarii de locuinţe trebuie să îşi asigure locuinţele. Dacă statul acoperă daunele, aşa cum s-a întâmplat în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi, atunci creezi confuzie în rândul populaţiei. Un alt element de confuzie a fost o ştire difuzată de un post TV, care făcea referire la faptul că în localităţile afectate de inundaţii sau cutremure brokerii au oferit sume derizorii în raport cu daunele pentru a răscumpăra contractele de asigurare. Conform legii, brokerii intermediază vânzarea poliţelor emise de asigurători către asiguraţi. Brokerii nu despăgubesc asiguraţii, ci asigurătorii", a spus Andriescu, citat de Mediafax.

În urma inundaţiilor care au avut loc în luna septembrie în judeţul Galaţi, Guvernul a anunţat că va finanţa lucrările de consolidarea şi reparare a locuinţelor distruse sau avariate, estimate la 25 milioane de lei.

Potrivit legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD, poliţa de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care protejează împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita unei sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

De asemenea, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei şi dacă sunt afectaţi de unul dintre cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate, potrivit legislaţiei.

Datele prezentate de PAID arată că, în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi, 29 localităţi au fost afectate, iar 3.447 locuinţe au fost inundate. Dintre acestea, 485 de locuinţe sunt în pericol de prăbuşire, iar 227 case au fost distruse.

"Numărul dosarelor deschise pentru daunele produse de inundaţii la nivelul judeţului Galaţi se ridică la 30. PAID a plătit deja 75.800 lei, dintr-un total estimat la 306.163 lei", a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacşu, prezent la eveniment.

Proprietarii ar putea acoperi o parte din despăgubiri în cazul poliţelor obligatorii de locuinţe

Proprietarii care încheie poliţe obligatorii de locuinţe ar putea acoperi o parte din despăgubiri în limita unei sume, prin acceptarea unei franşize, o eventuală decizie urmând să fie adoptată peste şase luni, după analiza istoricului daunelor PAID, a declarat vicepreşedintele ASF, Daniel Tudor. "Există situaţii când cheltuielile legate de constatarea unei daune sunt mai mari decât despăgubirea pe care urmează s-o primească asiguratul. În acest context, aplicarea unei franşize poate fi o măsură pe care am putea s-o adoptăm peste şase luni, după ce vom analiza istoricul daunelor din portofoliul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe", a spus Tudor, prezent la un eveniment de specialitate.

Franşiza este partea din daună ce urmează a fi suportată de către asigurat şi poate fi exprimată ca şi valoare fixă sau procentuală din suma asigurată sau din valoarea despăgubirii.

Unii proprietari au plătit 300 lei pentru asigurarea locuinţelor, triplu faţă de nivelul maxim legal

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să efectueze controale în teritoriu privind poliţele obligatorii pentru locuinţe, întrucât unii proprietari au plătit pe asigurare 300 lei, triplu faţă de nivelul legal, potrivit preşedintelui Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, Mihai Tudose. "În Brăila, unii proprietari de locuinţe au plătit o primă de 300 de lei pentru poliţa emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), în condiţiile în care un astfel de contract are un preţ maxim de 20 de euro, adică sub 90 de lei la cursul actual. Ar trebui ca autoritatea de supraveghere din acest domeniu să deruleze operaţiuni de control în teritoriu pentru a stopa astfel de situaţii", a spus preşedintele Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Daniel Tudor, prezent la eveniment, a spus că o echipă de control a instituţiei a fost trimisă în teritoriu pentru a verifica informaţiile. "Avem toate mijloacele legale necesare pentru a stopa astfel de cazuri şi vom aplica sancţiunile care se impun dacă informaţiile se confirmă", a spus Tudor.

În presă au fost semnalate, de asemenea, cazuri în care asigurătorii au propus asiguraţilor afectaţi de inundaţiile din judeţul Galaţi sume derizorii în raport cu daunele pentru a renunţa la contractele de asigurare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru Romania acest Tudor a fost doar cancer ! In sfarsit , acest mafiot ce ardevalizat ARDAF ul , a fost rejectat. Un reziduu uman , o creatura Mephisto pentru comunitate a fost inlaturat. Bravo gruparii Rusanu care nu s-a lasat santajata de bishnitarul de Tudor !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb