DANIEL ZAMFIR: "ROBOR este «aranjat» printr-o înţelegere între bănci, cu ştiinţa BNR"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 ianuarie 2019

"ROBOR este «aranjat» printr-o înţelegere între bănci, cu ştiinţa BNR"

Dan Suciu, BNR: "Domnul Zamfir nu cunoaşte legile economiei de piaţă şi nici cele ale BNR dacă vine cu asemena poveşti"

Indicele ROBOR este manipulat printr-o înţelegere dintre băncile comerciale, cu ştiinţa şi implicarea BNR, a acuzat, ieri, senatorul Daniel Zamfir, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a declarat că BNR nu intervine decât după propria agendă, iar indicele ROBOR, după care se calculează ratele a milioane de români, este ridicat artificial.

Daniel Zamfir a explicat: "Sunt trucate, cu ştiinţa şi implicarea BNR. Voi demara audieri la Comisia economică a Senatului. Vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul BNR şi alţi factori implicaţi.

Vreau să cer BNR ca de mâine (nr.astăzi) să oprească acest mecanism prin care ROBOR este calculat astăzi, mecanism care umflă artificial ratele românilor. Documentele le voi prezenta în totalitate la Comisie. Această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei este muşamalizată de mulţi ani. A început în 2008, s-a terminat în 2011, însă s-a terminat fără o rezoluţie. Faptele nu au fost sancţionate şi nici nu a fost clasată, ci pur şi simplu muşamalizată şi ţinută la sertar. Dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, poate găsi aceste documente. Eu fac acest demers în interes public"

Senatorul a mai adăugat că indicele ROBOR ar trebui calculat în funcţie de tranzacţiile dintre bănci.

Domnia sa a mai spus: "Veţi vedea diferenţele mari între indicele rezultat din tranzacţii şi cel din cotaţii. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor: zece bănci sunt alese, timp de 15 minute băncile stabilesc o cotaţie la care se împrumută, după cele 15 minute încetează procedura de fixing. În acea perioadă cotează într-un fel, cu o dobândă mai mare, când se tranzacţionează dobânda este mult mai mică. De aceea cer BNR să pună capăt acestei practici, BNR să stabilească ROBOR calculat în funcţie de tranzacţiile care se fac, aia este valoarea reală, nu în funcţie de cotaţii. Sunt bănci care intenţionat cotează la valori foarte mari şi nu tranzacţionează, doar să ridice acest indice ROBOR" .

Daniel Zamfir a prezentat informaţii şi documente care fac parte dintr-o investigaţie a Consiliului Concurenţiei, investigaţie începută în anul 2008 şi care a fost încheiată în anul 2011, dar care nu s-a finalizat cu nicio concluzie, fiind muşamalizată, potrivit domniei sale. Din informaţii reiese că băncile comerciale au făcut înţelegeri între ele pentru a ridica cotaţia ROBOR, la vremea respectivă, modalitate prin care au transferat asupra împrumutaţilor pierderile generate de speculaţiile valutare. Din investigaţia Consiliului Concurenţei a reieşit că reprezentanţii băncilor s-au întâlnit împreună cu reprezentantul BNR şi au stabilit împreună cum să coteze indicele ROBOR. Acest lucru este de o maximă gravitate, deoarece este interzis de Legea concurenţei.

Senatorul a solicitat conducerii BNR să intervină rapid asupra mecanismului de stabilire al ROBOR, astfel încât el să fie rezultatul tranzacţ ionării efective şi nu al cotaţiei care s-a dovedit a fi un mecanism viciat care a avut drept scop acoperirea "găurilor" provenite de pe urma speculaţiilor valutare ale băncilor.

Daniel Zamfir a anunţat că în data de 29 ianuarie îi va invita la audieri în Comisia Economică, Industrii şi Servicii a Senatului României pe domnii Mugur Isărescu - guvernatorul BNR - şi pe Bogdan Chiriţoiu - preşedintele Consiliului Concurenţei.

Dan Suciu, BNR: "Senatorul Zamfir nu face decât să creeze confuzii"

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a precizat, pentru BURSA, că nu a înţeles mare lucru din ce a spus senatorul Daniel Zamfir şi că acesta nu face decât să creeze confuzii şi neclarităţi.

Dan Suciu a afirma: "Recunosc că nu am înţeles mare lucru din ce spune domnul Zamfir. Un lung şir de confuzii si neclarităţi. Piaţa funcţionează de mai bine de 10 ani şi brusc descoperă dânsul nu ştiu ce manipulări din 2008 pe care Consliul le-a clasat? Dacă ar fi urmărit conferinţe de presă şi rapoartele BNR de mai de mult, poate ar fi înţeles ce rol are şi care este legătura între inflaţie, dobânda BNR şi dobânzile celelalte care sunt evident influneţate de deciziile Băncii. Domnul Zamfir nu cunoaşte legile economiei de piaţă şi nici cele ale BNR dacă vine cu asemenea poveşti. E foarte grav că dânsul nu cunoaşte atribuţiile BNR legate de politica monetară şi care sunt instrumentele BNR. Se autodescalifică. Nu face decât să creeze confuzie. Probabil ăsta e rolul dânsului. Dacă doreşte să afle mai multe să se adreseze ACI (n.r. Asociaţia Pieţelor Financiare) care funcţionează ca piaţă financiară după regulamente atestate internaţional".

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Dl Zamfir va gasi lucruri interesante in zona Robor. Depinde cat de sus vrea sa se uite.

     

    EMMI pregateste de vreo 3 ani un nou index numit Euribor+. Din pacate, escrocheria bancara vine de la niveluri mult prea inalte. Cine vrea poate incerca sa compare metodologiile Libor si Euribor.  

     

    In cazul Libor, Thomson Reuters pune aceasta intrebare catre bancile participante la fixing.  

     

    Intrebarea inainte de 1998: "At what rate do you think interbank term deposits will be offered by one prime bank to another prime bank for a reasonable market size today at 11am?"  

     

    Intrebarea dupa 1998: "At what rate could you borrow funds, were you to do so by asking for and then accepting inter-bank offers in a reasonable market size just prior to 11am?"  

     

    Printre motivele schimbarii procesului in 1998 s-a aflat si ingreunarea manipularii Libor. A devenit mai greu dar nu imposibil. La Londra, dupa ce se primeau toate cotatiile, se elimina cele mai mari 25% si cele mai mici 25% dintre cotatii. Iar cele 50% ramase se mediaza.  

     

    De remarcat ca intrebarea pre-1998 era manipulatorie pentru ca intreba "do you think" ("ce crezi") in loc de "could you borrow" (ai putea imprumuta). Intrebarea post-1998 intreba efectiv o banca cu cat s-a putut imprumuta, avand evident interesul sa o faca cat mai ieftin. In timp ce intrebarea pre-1998 era pusa unei banci care incerca sa plaseze depozite, deci avea interesul sa o faca cat mai scump.  

     

    Ce intrebare credeti ca pune EMMI pentru stabilirea Euribor? Urmeaza un citat dintr-un document al unui grup de lucru din ECB care critica metodologia EMMI.  

     

    - The current Euribor specification comes with a number of shortcomings, related to elements in its statement that may be considered open for subjective interpretation:  

     

    “the rate at which euro interbank deposits are being offered within the EU and EFTA countries by one Prime Bank to another at 11AM Brussels time.”  

     

    In traducere, grupul ECB considera metodologia Euribor prea subiectiva si usor de manipulat. Intrebarea pe care EMMI o pune bancilor participante la fixing este precum cea pre-1998 de la Libor. Ea se refera la banci care reusesc sa plaseze depozite, avand interesul sa o faca cat mai scump.  

     

    Sa nu fi stiut EMMI despre procesul de modificare a metodologiei Libor de la Londra? Imposibil. Cine avea interesul ca in zona europeana, bancile sa poata manipula mai usor indicii de referinta decat la Londra?  

     

    Cum se calculeaza Robor? Imputernicit = BNR  

    "Rata ROBOR pentru fiecare scadenta este calculata de Împuternicit ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare Participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un  

    interval de 15 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor. Rata cotata de catre un Participant pentru fixing reprezinta rata la care sunt oferite depozite în RON unui alt Participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID şi ROBOR de către Împuternicit."  

    In Romania se elimina doar un minim si un maxim, nu 25% minime si 25% maxime ca la Londra. Si se intreaba din nou bancile care plaseaza depozite, nu cele care doresc sa se imprumute. Din nou, este avantajat criteriul de rata mai mare.  

     

    EMMI este in plin proces de modificare a metodologiei Euribor, de inlocuit cu una hibrida numita Euribor+. Noua intrebare este: 

    The EMMI proposes to introduce a new determination methodology for Euribor, Euribor+, which will become “the rate at which banks of sound financial standing could borrow funds in the EU and EFTA countries in the wholesale, unsecured money markets in euro.” 

     

    Nicio surpriza. Este varianta post-1998 de intrebare de la Londra. Europei continentale i-a luat vreo 20 de ani sa o schimbe. Si cineva sa nu mai profite. Cine? 

     

    EMMI a facut un test pe datele de piata din 2012-2013 si a calculat ca Euribor+ va fi mai mic decat Euribor cu 0.13%. Cine vrea sa ghiceasca cu cat va fi mai mic Robor-ul daca s-ar inversa si s-ar corecta sensul intrebarii pusa bancilor participante? Daca s-ar intreba bancile care cauta bani ce oferte de dobanda ar accepta?  

     

    A central tenet of Euribor+ is for it to be anchored in transactions, whe repossible, to more reliably reflect a credible market for the interest measured by the benchmark. The previous method relied on “expert judgement” whereby panel banks would submit rates whe rethey believed a “prime” bank could borrow funds.  

    The switch to a transaction-based benchmark requires applying volume weighted averaging (VWAR) on transactions conducted within a given number of days prior to the fixing date.  

    The ACT has raised concerns about this process, stating that “moving fr om a rate on the morning of the setting to a whole of previous day VWAR is a fundamental change,” in its response earlier this year to the EMMI’s 2015 consultation paper. It argues that market events occurring fr om the previous evening to the morning of publication would produce markedly different rates to current ones.  

    They are also concerned with the EMMI’s preliminary assessment of the effects of moving to the new rate based only on 2012-13 data. ACT would like an assessment to include data fr om years of and following the financial crisis.  

    The EMMI data for 2012-13 shows Euribor+ to have a median spread ranging fr om about seven to 13 basis points lower across all tenors. This would lead to negative market value changes for corporates paying fixed interest rates on existing swap contracts — commonly used to con vert a floating rate loan into a fixed rate. The ACT estimates that “the impact could be millions of euros when dealing with amounts in excess of €100m over a 20-30 year time frame.”  

    In an EMMI official up date on April 13, its Secretary General Guido Ravoet said: “Of course, challenges remain to be addressed. EMMI’s priority is to ensure a smooth transition for all market participants, so our focus over the next months will be on refining some elements of the proposed methodology.”  

    1. Mă bucur că ai revenit !

    După bâlbâiala lui Suciu, povestile se adeveresc?

    Am o nedumerire: daca asa cum s-a exprimat senatorul "" e foarte simplu , daca bancile vor sa-si creasca profitul , cresc ROBOR "" in aceasta logica ,cind ani la rind acest indice a scazut bancile au hotarit atunci sa-si scada profiturile , asa , ca se saturasera de bani.

    Asta inseamna sa fii mai intii politruc si apoi finantist 

    1. Manipularea dobânzilor e degeaba dacă n-ai prins câteva milioane de sclăvuți proaspeți, atrași de bani ieftini.

      Se respectă trendul general al banilor, dar creșterea poate fi un pic mai mare la noi decât în alte părți, iar dacă avem bănci străine amendate pentru manipularea LIBOR, e lesne de înțeles că ROBOR-ul nu poate fi manipulat din simplul motiv că așa zice propagandistul securist Lucian. 

      Punctul pe i !

      Lucian, chiar si cand un indice scade, te poti intreba daca a scazut cat trebuia. Stii tehnica pretului carburantilor din Romania? Pretul scade, dar intotdeauna mai lent decat in Vestul Europei. Insa de ridicat, se ridica la fel de repede. Despre aceste preturi, oficialii BNR au spus ca piata nu este suficient de libera, fiind un oligopol. De ce nu ar spune asta si despre ROBOR?

      Mi-am exprimat o nedumerire , poate am gresit , poate nu am inteles subtilitatea argumentului senatorial , dar nu meritam punerea la punct intr-o maniera ce denota in primul rand un nivel intelectual mizerabil.Nu mor de dragul bancilor dar de prosti ma simt scirbit.

    Eu nu inteleg de ce nu schimba legea bancara si gata. ROBOR sa se stabileasca la guvern sau la Piperea sau in functie de cum vor debitorii cursul la fel sa se stabileasca profitul maxim pe care au voie sa-l faca bancile inflatia sa se calculeze de guvern etc. PSD are majoritate daca nu printr-o OUG o lege care sa treaca ca TGV nu-i mare lucru. Ce atata framantare si agitatie? Poate si numarul maxim de agentii intr-un oras/banca. Ei au painea si cutitul nu inteleg de ce latra (nu Zamfir ci Dragnea si Darius ca ei au majoritatea). Zamfir si-a gasit vocatia sustinut si impins de Piperea sa faca banci comuniste (uitand ca CEC e de stat si de ce n-ar face CEC ce vor ei) si sa schimbe filozofia bancara. Sigur sa vedem pe urma ce va zice Bruxelles daca mai intram in euro daca mai raman banci si cu ce costuri. Dar asta e Pepsi nu intereseaza pe nimeni. Sa nu uitam ca au redus TVA la o gramada de produse a vazut cineva vreo miscare de preturi la raft? Plus ca Suciu ala nu e bun deloc in postul de purtator de cuvant. Ce raspuns a dat el e vax.

    1. E bine cum e acum, se întâlnesc Cercel, Ghețea, Oprescu și Bebe Ionescu și-i transmit lui Isărescu valoarea ROBOR.

      Traderule, ROBOR nu se stabileste printr-o lege bancara. Macar asta sa stii si tu. ROBOR se stabileste printr-o metoda apartinand unei societati private: agentia de presa financiara Thomson Reuters. BNR doar a preluat-o integral pentru a-i da un caracter oficial dar mereu spune ca nu ii apartine. Este a pietei, zice BNR.

      O fi CEC de stat dar asta nu inseamna ca este subordonata Guvernului. CEC este subordonata BNR, ca orice banca din Romania. Iar CEC are relatii comerciale cu celelalte banci si cu BNR, fiind usor presata de acestea sa nu iasa din linia bancara. Daca tu stii vreun bancher dispus sa reformeze industria bancara romaneasca, il punem sef la CEC. Iar apoi chiar la BNR. Dar nu exista niciunul. 

      Da, dupa reducerea TVA, preturile s-au miscat in jos. Daca nu iti place raspunsul lui Suciu, atunci sa te uiti pe comentariul 1 care iti indica exact cum se manipuleaza ROBOR si iti spune si cu cat ar fi mai mic daca s-ar corecta. Nu mai tine partea mafiotilor bancari. 

      traderule, in loc de robor la 3 m sau 6 m ar trebui sa fie folosita direct dobanda de referinta a BNR. Asadar o rata bancara sa fie compusa din: principal + marja bancii (dobanda) + dobanda de referinta BNR + anexe (ex: asigurare viata sau comisioane sau alte maruntisuri).

      Asta ar da validitate dobanzii de referinta si ar mari considerabil responsabilitatea BNR si a guvernatorului / consiliului CA al BNR.  

    Dupa ce au distrus Justitia, nemernicii vor sa distruga si BNR. Atunci nimic nu le va mai sta in cale sa ne aduca marea prosperitate bazata pe inflatie de 250%, asa ca tot omul sa aiba milioanele lui! In aceasta mare de "prosperitate", nemernicii au reusit sa dea marile tunuri. Ce viata mai este si asta in care este asa de greu si mai ales periculos sa dai un tun!

    Pe de alta parte, desi, dupa cum ne documenteaza maestrul Cristi C, bine ati revenit maestre!, BNR utilizeaza in stabilirea ROBOR practicile in domeniu, nu poti sa nu te intrebi daca acest indice nu ar fi mai potrivit sa fie calculat pe baza tranzactiilor efectuate, cu sustine Zanfir. 

    La fel, nu poti sa nu te intrebi de ce desi "la noi sunt codri mari de brazi si cimpuri de matase" dobinzile sunt atit de mari in comparatie cu cele din tarile dezvoltate. Probabil ca ne-ar trebui un sistem bancar puternic. Ori un asemenea sistem sigur nu se creaza prin scandalul pornit de acesti nemernici, ci in liniste, cu calm, pe baza unei cooperari loiale strict necesare.

    Desi nemernicii au avut putere toatala zeci de ani, daca nu sute, nimic nu le convine, fac ca toti dracii, scandal dupa scandal, ca marea de institutii pe care ei le-au creat si le conduc nu functioneaza, adica nu-i lasa sa fure in liniste. 

    1. bancherule, ti-e bine cand te scalzi in bani cu pretul a fi un mafiot.

      În liniște acționează Securitatea.

      Esti pe langa subiect. Mai intai citeste si apoi apuca-te de scris.

      Ai dreptate; mai putin la partea cu dobanzile mai mari, care sunt justificate de riscul de tara (care se manifesta din plin acum) si de tepe, care sunt un sport national

      a nu se intelege (la postarea 5.4) ca sunt fan banci, care sunt hraparete prin definitie; dar nu rezolvi problema daca le bagi in faliment; pui o taxa suportabila, cum au facut si alte tari.Pana la urma, daca omori creditarea interna ce rezolvi?

    mafia bancilor in cardasie cu BNR trebuie demantelata urgent !

    1. corect, Zamfir chiar are dreptate! Deranjeaza cuibul de mizerii din BNR si de la varful bancilor comerciale cu aceasta investigatie! Hai Zamfire, deznoada mizeria! Da-l jos pe Isarescu ! Si nu=l lasa sa intre in CA-ul BNR! Ca acolo vrea sa intre acum! Sa zica mersi Isarescu ca nu pupa puscaria pentru cum a demolat economia Romaniei intre 1990 si 2000 ....

      Economia Romaniei a fost pusä pe butuci de analfabetul ceausescu&co,iar voi,urmasii comunistilor(fsn+psd) i-ati dat lovitura decisiva! La puscarie o sä ajungeti voi,tot clanul mafiot psd-ist!

    Unii cred ca Robor e un mosor pe covor :) Mai desira , mai strang :) Abuzurile bancilor , alea cu dobanda interna a bancii in contractele de imprumut , lipsa de inovatie , de intelegere ( a obosit Vasilescu sa le zica de ani de zile sa angajeze sociologi , psihologi , sa vina catre clienti ) se vad foarte bine acum.Degeaba bancile protesteaza daca au capatat un deficit imens de imagine.Desteptii de pe acolo din varf platiti cu zeci de mii de euro ar trebui sa inteleaga asta.Bancile au fost stat in stat partenere cu statul dar nu au inteles ca profiturile nu se pot face pe termen lung doar cu statul fara sa dezvolti economia.Acum a venit scadenta acestor comportamente. Vor plati si bancile si vom plati cu totii indirect.Vai de inflatia noastra..

    legarea dobanzii la credite de robor este cea mai mare golanie financiara (cam la fel cu tva-ul in fiscalitate)! ma asteptam la mai mult de la zamfir, dar, uitand ca piata fianciara este un amestec de interese fatise, obscure si ocultate (pe care nu le intelege), ca baza reglemetara este apanajul bnr care a decis de mult timp ce linie sa urmeze (evident, linia n;are nici-o legatura cu interesele autohtone!) forteaza in locuri deja "fumate"! problema era transata din momentul in care bnr s-a hotarat sa fie custodian la "lipsa de lichiditati" si a legiferat legalitatea rezervelor fractionare (vezi dinamica de diseminare a riscului acceptata si interventiile de open market din 2009 si 2010, de exemplu!). suciu, acest ciuciu matlasat cu lichelism si cultura bancara bantuita de suficienta scuipa si el samburi trimitand catre ACI (paznicii paznicilor, nu?) a baga batul prin gard este o arta pe care acest senator n-o stapaneste!

    BAI NENE ZAMFIR AU CUM TE O CHEMA EU UNUL AS VREA SA MI RECUPEREZ PIERDERILE CAUZATE DE VOI CU BALAMUCUL CREAT....DAR PINA INTRAM IN NORMALITETE ASTEPT VRE-O 15 ANI...AU POATE NU....TUVANGATDEHOTI....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb