DANIELA LULACHE, NUCLEARELECTRICA: "Piaţa de energie şi legislaţia specifică industriei rămân marele motiv de îngrijorare"

Mina Irina
Piaţa de Capital #Energie / 22 octombrie 2016

Daniela Lulache

Daniela Lulache

Piaţa de energie şi legislaţia specifică industriei rămân în continuare marile motive de îngrijorare, a declarat, ieri, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, citată de agenţia News.ro.

Una din principalele îngrijorări o constituie interdicţia impusă prin lege producătorilor de energie de a exporta energie, interdicţie ce îi situează pe producătorii români pe o poziţie discriminatorie faţă de concurenţa din ţările vecine şi faţă de traderi, spune Lulache.

"Este imposibil de valorificat producţia în cel mai eficient mod dacă discutăm despre o piaţă comuna europeană, dar în România menţinem reglementări care îngrădesc activitatea companiilor la nivel european", a declarat şeful Nuclearelectrica pentru agenţia citată.

În opinia sa, pentru a avea companii puternice este necesar să dezvoltam un cadru legislativ comun cu al statelor europene mai dezvoltate.

"Imposibilitatea de a încheia contracte pe termen lung cu parteneri (care corespund din punct de vedere al riscului financiar) pentru predictibilitate pe termen lung, nefuncţionarea corespunzătoare a pieţei de energie (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU are o cotă de peste 50% din consumul total prognozat), mecanismele şi platformele cu un grad extrem de mare de inflexibilitate, fapt care afectează lichiditatea în piaţă, sunt provocări care trebuie rezolvate", adaugă Lulache.

Directorul general al producătorului de energie subliniază totodată că nu putem avea un trend de creştere la nivelul companiilor româneşti simultan cu menţinerea barierelor.

În ceea ce priveşte proiectul Strategiei energetice naţionale, Lulache spune că acesta trebuie să valorifice optim pe termen lung resursele României, să raspundă provocărilor viitoare la nivel naţional coroborat cu politicile, obiectivele şi tintele stabilite la nivel european.

"Se simte puternic nevoia unor linii coordonatoare pe termen lung care să le permită companiilor o planificare corespunzătoare, un parcurs flexibil, predictibil care să răspundă atât intereselor interne de creştere şi dezvoltare, dar şi necesităţilor de sistem şi consumator. Este nevoie de acest cadru coerent", a precizat Daniela Lulache, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ori doamna director. o sa devina sefa la Petrom, ori Mazarine Oil Company apartine Nuclearelectrica.

    Decand s-a marit numarul parlamentarilor. parlamentul face mai multe prosti.Trebui redus numarul lor si in specilal al celor care au intrat in parlament pentru aranjametele lor fara sa-i inereseze tara.

    Oare romanii au trudit zeci de ani si au facut sacrificii enorme pentru a realiza o bijuterie de sistem energetic ca lula asta sa exporte energie? Nu-si da seama proasta dracului ca exportind energia tarii romanii vor avea in continuare o existenta (lumina, caldura, dotari gospodaresti) mizere? Sau isi da seama, dar o doare exact in pi...

    Materialele prezentate azi: cel de fata, "Aproape un miliard de euro au fost scoşi din România în ultimii cinci ani", "Peste 60% din banii europeni pe fonduri structurale care intră în România se întorc afară", cele in legatura cu ASF ne arata modul dezastruos in care datorita incompetentei, prostiei, relei vointe si incapacitatii de intelegere si actiune este condus statul roman, fara nici o legatura cu nevoile cetatenilor. 

    Statul este complect nefunctional si ce-i mai dureros este ca, indobitociti de necunoastere, iii vom alege din nou pe multi dintre porcii pe care i-am mai ales.

    Dureros. Se pare ca nu avem scapare din mocirla in care ne mocirlim de atitia ani. 

    1. Nu uita ca bijuteria de care zici are nevoie de refubish care costa cam 2 mld

      de euro. Nu poți exploata ceva la nesfârșit. Dezvoltarea vine din export nu din consum propriu. Până la urmă de ce să nu dea ceva afara dacă se asigura piața. În fond prețul intern este undeva la 155 Ron/Mw la producător și dacă te uiți pe factura vei vedea că plătim cam 600 Ron/MW. Diferența (de 4 ori ) este în pierderi, transport, taxe si in mare parte la băieții deștepți (traderi).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb