Darius Vâlcov dezgroapă listarea Digi Communications

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 august 2018

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Piaţa de capital a fost marcată, săptămâna trecută, de o serie de declaraţii controversate legate de listarea Digi Co­mmunications, pornind de la afirmaţiile făcute, recent, de Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului, care a scris pe pagina sa de Facebook că a întrebat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dacă este adevărat că valoarea contabilă a acţiunilor Digi este de 1 leu şi 8 bani, subliniind că, la data listării, acţiunile Digi erau cotate la 40 lei şi în prezent sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă.

Vâlcov continuă să întrebe ASF dacă este adevărat că peste 3 milioane de români au acţiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II) şi că o mare parte a banilor încasaţi pe acţiunile Digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru.

O altă întrebare pe care consilierul o adresează Autorităţii de Supraveghere vizează veridicitatea informaţiei potrivit căreia datoriile Digi depăşesc 1,3 miliarde euro, cu mult pes­te valoarea activelor. "Aveau voie fondurile de pensii să achiziţioneze acţiuni la o companie urmărită penal?", mai întreabă Vâlcov. 

Ziarul BURSA a scris de anul trecut, la momentul anunţului de listare a companiei Digi Communications, des­pre îndoielile care s-au ridicat în jurul întregii proceduri.

Acestea vizau, printre altele, atât incertitudini legate de rezultatele financiare ale companiei, cât şi unele aspecte penale care priveau conducerea societăţii.

La vremea respectivă, subliniam că, în primul rând, numele ofertantului - Digi Communications N.V. - nu apărea decât în titlul anunţului, în restul comunicatului acesta fiind numit simplu, "DIGI".

Totuşi, pe parcursul anunţului, aspectele cheie prezentate despre "DIGI" păreau să se refere la compania "RCS&RDS".

Anunţul nu cuprindea nicio referire directă la "RCS&RDS", ci prezenta numai o declaraţie a lui Serghei Bulgac, CEO al RCS & RDS SA, cea mai mare societate operaţională din Grup şi viitor CEO al DIGI.

Reprezentanţii "RCS&RDS" au precizat, la vremea repectivă, pentru Ziarul BURSA, că Digi Communications NV este compania mamă a grupului şi au confirmat că societatea "Cable Communications Systems", firma mamă a "RCS&RDS", se transformă în Digi Communications NV.

Conform Oficiului Registrului Comerţului, "Cable Communications Systems" deţinea atunci 95,79% din "RCS&RDS".

Totodată, anunţul de listare a companiei preciza atunci că DIGI a generat în mod constant fluxuri puternice de venituri şi un EBITDA ajustat robust din 2014 până la acel moment (aprilie 2017): "În 2016, DIGI a generat venituri de 842,8 milioane de euro, iar EBITDA ajustat şi marja EBITDA ajustată s-au ridicat la 263,3 milioane de euro şi respectiv 31,2%, reprezentând o rată de creştere anuală compusă (RCAC) de 8%, din 2014 până în 2016". Reprezentanţii companiei nu au dorit, la vremea respectivă, să explice ce înseamnă "EBITDA ajustată" şi nici dacă au depus deja cererea de aprobare a pros­pectului la Autoritatea de Supraveghere din Olanda. Faptul că o companie care urma să se listeze şi care ar trebui să fie dispusă la transparenţă nu a oferit răspunsuri la nişte întrebări simple, pe baza propriului comunicat, a ridicat suspiciuni, mai ales că nelămuririle erau legate de o simplă definiţie. În spatele frazelor pompoase, nu a exis­tat nici o informaţie economică clară, pe baza căreia investitorii să poată lua o decizie de participare la oferă, după cum susţineau anul trecut voci din piaţă.

În plus, în comunicatul prin care anunţa că vrea să se listeze, compania nu recomanda investitorilor să se bazeze pe propriile date prezentate: "Conţinutul acestei comunicări a fost elaborat de DIGI pe propria răs­pundere. Informaţiile incluse în această comunicare au doar scop de fond şi nu pretind a fi integrale sau complete. Nicio persoană, în niciun scop, nu se poate baza pe informaţiile incluse în această comunicare, sau pe acurateţea, imparţialitatea sau exhaustivitatea ei".

În anunţul DIGI se mai arăta că investitorii nu ar trebui să cumpere nicio valoare mobiliară menţionată, cu excepţia cazului în care acest lucru se face pe baza informaţiilor conţinute în prospect, care urmează să fie publicat după aprobarea sa.

De altfel, listarea companiei DIGI Communications, acţionarul majoritar al RCS&RDS, a primit o lovitură dură din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care nu numai că a declanşat o anchetă penală asupra RCS&RDS şi a doi administratori, în timpul ofertei, ci l-a anunţat drept suspect şi pe Serghei Bulgac, CEO DIGI şi RCS&RDS, chiar în ziua cotării la Bursă.

Compania a anunţat, însă, acest aspect abia la o zi după listarea la bursă.

Multe voci din piaţă declarau atunci că este imposibil ca aceste anunţuri ale DNA să fie simple coincidenţe, în condiţiile în care faptele din anchetă datează de câţiva ani buni.

Oricum, conducerea BVB a arătat, la momentul respectiv, o lejeritate greu de înţeles faţă de acest subiect.

Reacţii în urma declaraţiilor lui Darius Vâlcov

În urma declaraţiilor de săptămâ­na trecută făcute de Darius Vâlcov cu privire la presupusele nereguli din cazul listării Digi, ASF a anunţat că a demarat o investigaţie a tuturor aspectelor rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind investiţiile fondurilor de pensii adminis­trate privat (Pilon II) în acţiunile DIGI Communications.

ASF a transmis: "În cazul listării la Bursa de Valori Bucureşti a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiară fiind doar notificată cu privire la acest demers. Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziţia inves­titorilor toate informaţiile relevante despre situaţia companiei şi menţionează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea şi industria în cadrul căreia societatea îşi desfăşoară activitatea, riscuri legate de aspecte legale, de reglementare şi de litigii, riscuri legate de investiţiile în ţările în care societatea îşi desfăşoară activitatea, ris­curi legate de poziţia financiară şi riscuri legate de ofertă şi de acţiuni".

Autoritatea de Supraveghere a precizat că, în situaţia în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată neres­pectări ale legislaţiei care guvernează activitatea entităţilor supravegheate, va adopta măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate.

La rândul său, Asociaţia Brokerilor a reacţionat în urma acestor declaraţii, solicitând o mai mare prudenţă în ceea ce priveşte declaraţiile publice referitoare la companiile lis­tate la bursă şi semnalează posibila influenţă pe care aceste declaraţii o pot avea asupra preţului acţiunilor companiilor respective, care să ducă la efecte negative în ceea ce priveşte protecţia investitorilor şi buna funcţionare a pieţei.

Asociaţia Brokerilor a transmis, într-un comunicat: "Constatând cu îngrijorare că, în ultima perioadă, s-au înmulţit în spaţiul public declaraţiile despre companiile listate la bursa de valori, făcute de reprezentanţi ai Guvernului, Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital semnaleză posibila influenţă pe care aceste declaraţii o pot avea asupra preţului acţiunilor companiilor respective, care să ducă la efecte negative în ceea ce priveşte protecţia investitorilor şi buna funcţionare a pieţei".

Asociaţa Brokerilor aminteşte că, în conformitate cu reglementările pieţei de capital, difuzarea de informaţii prin mijloace de comunicare în masă, inclusiv prin internet sau prin orice alte mijloace, care dă sau poate da semnale false sau înşelătoare în legătură cu oferta sau cererea sau preţul unui instrument financiar, inclusiv răspândirea de zvonuri, în contextul în care persoana care a difuzat informaţiile ştia sau trebuia să ştie că informaţiile sunt false sau înşelătoare, poate fi încadrată ca manipulare de piaţă.

Grupul Digi-RCS & RDS a trans­mis printr-un comunicat de presă că respinge afirmaţiile denigratoare exprimate în mod repetat "de acest politician român şi constatăm că am devenit ţinta unei adevărate campanii de defăimare".

Digi a precizat: "Politicianul aruncă o serie de afirmaţii care induc în eroare şi care trădează fie o totală necunoaştere a domeniului pieţei de capital, fie o strategie de manipulare a informaţiilor pentru a crea confuzie şi neîncredere într-un sector investiţional". 

În plus, Digi consideră cel puţin nepotrivit ca un politician care se asociază cu Guvernul României să atace una dintre cele mai mari companii locale, aflate în topul firmelor antreprenoriale româ­neşti. "Astfel de declaraţii nu fac altceva decât să diminueze încrederea inves­titorilor în capacitatea României de a oferi un climat propice dezvoltării de afaceri durabile, care să susţină economia ţării şi a regiunii", mai transmite Grupul Digi.

Compania mai precizează că Digi-RCS & RDS a făcut publice, în mod transparent şi complet, toate informaţiile necesare pentru ca orice investitor să decidă să achiziţioneze sau nu acţiuni Digi în deplină cunoştinţă de cauză, iar toate comunicările date în piaţă înainte, în timpul şi ulterior procesului de listare, sunt disponibile pe website-ul companiei.

Comunicatul mai informează: "Când s-a decis listarea acţiunilor Digi-RCS & RDS pe o piaţă publică, pentru că am vrut să continuăm să contribuim la dezvoltarea pieţei din România, am ales Bursa de Valori Bucureşti. Astfel că, în mai 2017, am finalizat un proces îndelungat de lis­tare, prin care oricui i s-a dat ocazia să achiziţioneze acţiuni în Digi-RCS & RDS în scop investiţional (atât persoanelor fizice, cât şi fondurilor specializate), fără niciun beneficiu financiar pentru noi".

Reprezentanţii companiei au subliniat faptul că societatea a investit din 2010 până în prezent peste 2 miliarde euro pentru a dezvolta o reţea performantă de comunicaţii electronice fixe şi mobile, iar în ultimii zece ani a virat peste 1 miliard de euro la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale şi de sănătate, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili din ţară. 

De asemenea, compania a trans­mis că datoriile pe care Digi-RCS & RDS le-a contractat de-a lungul timpului au finanţat creşterea accelerată a acestei afaceri, pe o piaţă extrem de dinamică şi competitivă, unde nevoia de investiţie este continuă. Reprezentanţii companiei subliniază faptul că gradul de îndatorare a companiei este inferior nivelului de îndatorare înregistrat pe pieţele europene, în sectorul telecomunicaţiilor. 

Darius Vâlcov, ministru de Finanţe între decembrie 2014 - martie 2015, a fost condamnat, în primă instanţă, la opt ani de închisoare, la începutul anului, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar de corupţie.

____________________

Joi seară, Darius Vâlcov a mai publicat pe pagina sa de Facebook un protocol secret încheiat între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, în data de 7 decembrie 2016. Documentul semnat de Augustin Lazăr şi Eduard Helving prevede cooperarea între cele două instituţii, "pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin", obiectul şi regulile acesteia, dar şi responsabilităţile fiecăreia dintre instituţiile semnatare.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că protocolul a fost denunţat la o lună după semnare, neproducând efecte. De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

________________________

La data de 23 august, titlurile Digi Communications, compania mamă a RCS & RDS, au atins, la BVB, un minim de 27,45 de lei pe acţiune, cea mai scăzută valoare de la listarea companiei, în mai 2017.

Pe întreaga săptămână trecută, acţiunile emitentului au pierdut 0,89%, după ce vineri au urcat cu 1,1% faţă de ziua anterioară, la 27,5 lei.

De menţionat că preţul acţiunilor companiei a scăzut, în ultima lună, cu 7,5%, iar în ultimele 6 luni cu 20,26%.

Acţiunile Digi au pierdut 31,5% din valoarea de debut, de 40 de lei, la care a avut loc oferta publică iniţială, în mai 2017.

Opinia Cititorului ( 66 )

  1. cum poate valoare contabila a unei firme sa fie pozitiva chiar si use datoriile mai mari decat activele...nu. SE face de Ras ASF cercetand asemenea ineptii. iar EGB care cumpara actiuni la o Firma al carei actionar majoritar e lichidat DIN martie douamiicincisprezece ajunge la citation mirabolante... 

    1. O sa se supere investitorii de pe aceasta piata emergenta si va scadea lichiditatea, unde mai pui ca poate se simte dator Valcov sa va raspunda si, daca se intimpla sa citesc, ma iau durerile de stomac!:))

      Ba baiatule tu stii sa citesti bilantul Digi? Unde sunt datoriile mai mari decat activele? Suntem in plina era de fake news, stai cu bilantul in fata, care arata capital pozitiv, si tu comentezi de capitaluri negative? WTF!!! Si ziarul Bursa scoate un articol mai mult decat jenant. Astea sunt argumente pentru ziaristi specializati pe piata de capital? Daca nu iti place domeniul in care lucrezi, du-te nenica la un tabloid, ca vad ca e talent pentru asa ceva. La Romgaz cat e diferente dintre valoarea contabila si valoare actiunii?1 la 32. Repet 1-32. Dar la Transgaz? 10 la 351. Da exact, 10 la 351. Daca la postaci din-astia vai de capul lor nu ma astept la nimc, la ziaristi specializati e o situatie foarte foarte grava. Asa se distruge si ce mai era prin piata.

      cum poti sa ai valoare contabila pozitiva si active mai nici decat datorii ....E adevarat ca nu am verificat.daca are vreo fiica la Chisinau gen BCR Chisinau SA

      Nea Picasso nu poate sa spuna ca valoarea contabila a firmei e un lieu si ceva pe actie si in acelasi timp active mai nici decat datorii Se exclud una pe alta

      Nu raportul valoare contabila/pret actiune e problema la Digi. RCS nu e Transgaz. Mi-am luat si eu injuraturi cind am comentat in 2011 la listarea FP. Ce vina are ziarul? Valcov e calificat in principiu...

      ce numesti tu valoare contabila este de fapt valoare nominala

      V a aranjat si.pe dumneavoastra cu un.tablou de prea ii evidentiati calitatile.

      Pai normal ca nu e Transgaz, nu e un monopol reglementat. Dar in acelasi timp nu are presiunea de a avea preturi setate de un organism politic. Si un management numit politic, care oricand va subperforma. Valcov e calificat in ce? Si ce treaba are FP in toata chestia asta? Cum se compara un fond cu o companie de telecom? Fiecare sector are particularitatile lui cand vine vorba de evaluare, ca sa nu mai vorbesc ca FP si Digi sunt doua entitati complet diferite. Si ia zi domnu, cu ce avusesi mata dreptate la FP in 2011? Ca a crescut pretul de vreo 4-5 ori. Asta fara dividende si programe de rascumparare. Banuiesc ca pe atunci ziceai ca face 0.1 lei pe actiune.

      Raportarea la valoarea contabila la Digi nu e prea e in regula. Marea majoritate a activelor din bilant nu sunt marcate la piata, prin urmare valoarea lor contabila va fi costul de achizitiei, si ala amortizat. Asemenea judecati se fac la banci, unde activele financiare se marcheaza la piata prin reevaluarea dobanzilor. Turnurile de telefonie sau fibra optica stau in bilant la costul amortizat, nu se face in fiecare an evaluare pe baza fluxurilor de numerar viitoare. De aceea va exista un raport supraunitar.

      O companie telecom ca asta in speta are necunoscute si variabile care arr trebui s-o faca de nelistat. Cercetarile penale, controlul discretionar al unei persoane asupra societatii, saturarea pietei de internet si telefonie mobila, segmentarea transmisiilor sportive, prognosticul de regres al pietei de televiziune, perisabilitatea valorii unor active. La FP erau alte probleme - listarea la o valoarea inferioara valorii nominale, faptul actiunea n-a fost 1 leu nici macar o secunda, conglomeratul de entitati transparente-netransparente care alcatuiesc fondul, imposibilitatea de a tranzactiona un pachet mare la pretul de piata. Ideea comuna e ca nu te poti fali cu asemenea listari si ca, daca pentru speculatori poate fi o oportunitate oricind, pentru investitorii obligati la prudenta e de negindit sa investesti in asa ceva.

      Buna observatie.

      Felicitari pentru explicatie

      Bai fake news, ce-ai tu cu articolul, mai nene?! Faci clabuci ca esti tu smecher cu cifre, unde ai vazut tu argumente in articol, ca sa te miri de argumente? Articolul este perfect, poti face cate spume vrei tu.

      Digi este chiar modesta.Au investitii recente in infrastructura cablul este direct pe fibra optica si nu au ca proprietar Telekom unde nu exista interes de a fi facute investitii pana la.vanzarea integrala.

      Ce faci Ma, te feliciti singur? Care e pronosticul de regres al pietei de televiziune? In Romania penetrarea serviciilor de internet este de sub 60%. Iar la FP se pot tranzactiona pachete oricat de mari. Elliott a vandut 18% intr-un an si jumatate.

      :)))) Ia uite ce smecher sunt eu. Auzi tu, sa ne uitam cu cifre. Nu taticule, stam sa infieram cu manie proletara. Pare ca face sens, nu?

      Ma felicit singur, ma mingii singur, ma strig singur prin casa, daca nu ma striga nimeni... citeodata ma si sun singur dar, nu stiu de ce, suna ocupat.

      ...care e acoperirea cererii de Internet. Mai mare decit a aleia de apa curenta si canalizare in orice caz!:)) Pe piata occidentala de cablu pachetele s-au optimizat in mic, piata de parabole scade vertiginos. La tv, in Romania, copiii intre 10 si 15 ani nu se uita deloc. Adultii se focalizeaza pe citeva intervale orare si grupuri de canale. Eu am pastrat doua mediabox-uri pentru cele 5 televizoare din casa. Si punctual, tipicar, lasa-ma cu 18, 28 sau 38 la suta. Lasa deal-urile aranjate. Io, daca as cistiga la poker 1 la suta din FP, as instraina pachetul la pret de activ toxic.

      Esti nebun! Te asteptam la un control amanuntit.

      Aurel Romila ma gaseste foarte interesant... Si ma gindesc sa ma duc la casting pentru reclamele la diazepam.

    Declaratiile acestui condamnat penal sunt dovada vie ca infractorii de la conducerea tarii nu renunta la confiscarea banilor stransi de salariati la fondurile private de pensii.

    1. Condamnabil e ca se da prea mare importanta palavrelor unui condamnat penal nu se stie de ce lasat sa zburde in libertate! Celeritatea cu care lucreaza justitia ma face sa cred ca-i convine cuiva sa avem si furnizori de fake news precum Valcov ...

    ...valoarea contabila la FP, la SIF-uri si la toate nazbitiile alea de nu-si mai aduce aminte nimeni ca, de fapt, sint listate?:)))

    1. de la FP ...nu cumva pe aceeasi problema si anime valoarea contabila ...sau doamna Gheorghe care nu a mai facut marirea de capital fiindca nu.stia care capital social create cu cincizeci la.suta. Adica cele Cinci virgula sase din RAS ori cele Optschpe DIN IFRS La Digi e simplu ca nu e inflatie da si asa e complicat pentru Pablo....

    Multi actionari au fost dusi de val,nu de logica si analiza.

    ...aveau voie fondurile de pensii sa achiziționeze acțiuni la o companie urmărită penal? întreabă Vâlcov? Întrebăm si noi ai voie tu un urmărit penal si un infractor sa faci programe la guvern?

    1. Excellent! Face cat 1000 de explicatii savante care sa demonteze acuzatiile aberante.

    In bilantul Digi la 30-06.2018 scrie asa: Total active 1.5 mld EUR, din care mai mult de 1.3 mld active fixe. Total datorii 1.36 mld EUR, din care doar 878 mn EUR datorii platitoare de dobanda. Sigur, in presa din rrromanica vad ca nu se face diferenta, dar in fine. In plus, din total datorie de 878 mn EUR, 350 mn EUR sunt bonduri cu maturitate prin 2023. Poftim, asta puteti scrie in articol? Banuiesc ca nu, merge mai misto cancanul. Da-le dreaku de cifre, de raportari auditate. Sigur sigur asa face si Wall Street Journal. Il citeaza pe Jordan Belfort (lupul ala din film) din inchisoare, si chibiteaza ca nu i-a raspuns compania la o intrebare de detaliu. Bernie Madoff o fi disponibil pentru declaratii? Ia vedeti, poate aveti articol si maine.

    1. Acțiunile au tușit puțin însă fondurile de pensii private obligatorii vor raporta randamente bune. Hârtia suportă orice până la audit.

      Normal ca vor raporta randamente bune, pentru ca expunerea pe digi e mica. Asa se si face, se diversifica expunerile. Actiunile au tusit din lipsa de lichiditate si din cauza investigatiei DNA. Apropo, nu sunt genul care sa acuze procurorii, dar in cazul Digi chiar au facut-o lata. Procesul nu a inceput de mai bine de un an, e blocat pe undeva, prin camera preliminara. Pare treaba serioasa, grava nu asa. :))) In fine, Digi plateste pentru ca nu pupa in fund PSDul. Atat si nimic mai mult. Nu mai vreau sa explic de ce actiunea asta este mult subevaluata in prezent. Pierdere de timp, oamenii nu citesc bilantul.

      Desiur ca tinta finala sunt fondurile de pensii. Cum naiba sa platesti pensii dublate, decat furand din pensiile viitoare ale generatiei active? Asa ca a luat baiatul nostru detinerile, si a gasit el ceva care a scazut. Pac pac, a rezolvat. Prostii pun botul, hai cu totii in Pilonul I, si cand or iesi la pensie o sa le dea statul un mare ciuciu, ca nu mai sunt contribuitori suficienti. Adica faliment de stat ca in Grecia. Sa fiti sanatosi, si-au gasit si prostii.

      altfel ati citi si altceva in afara de bilantz cum at fi ghein and losis

      Ia vezi, e pe pagina urmatoare a raportului.

      Nu sunt director la BCR, si nici nu e nevoie. Sa stii ca oricine poate citi situatii financiare. Nu e greu, intri pe site. banuiesc ca ai net din ala bun, de la Digi :)))) Profitul e bun, valoarea capitalului pozitiva e de bine.

      Ca nu pupa PSD-ul... Asta ii anima pe criticii de partid si de stat, nu bilantul digi!:))

      acum e raport .Usor ne apropiem. Da notele informative nu citim ca sa vedem

      ... a cumparat o renta viagera printr-o investitie cu randament foarte bun, in 1937, bunica-mea avea o pensie de urmas de 800 de lei, in 1983. PSD-ul de-atunci a nationalizat tot si si-a sters datoriile!:))

      Nene, las-o mai moale cu BCR; pe Treichl l-ai hartuit ani de zile ( de la Viena -via Bucuresti, pana la Chisinau!) si iata ca ai luat-o'n bot; Treichl a iesit tot trimpul bine mersi/cu teschereaua plina, iar BCR da dividende.

      Revizuieste-ti atitudinea fata de plaiesi. 

      Sa ti-l ierte! a fost pacatos tare?. 

      Nu ne-ai lamurit: ... a cumparat o renta viagera printr-o investitie cu randament foarte bun.Bun, cu cat a cumparat? cat timp a luat bunica pensia de urmas in cuantum de 800 lei ? de ce nationalizare vorbesti daca bunica a beneficiat de renta?. Esti cam incalcit; explica-te, altfel vine The Brute si te expediaza la Chisinau.

       

    Dacă tot suntem pe un site dedicat pieței bursiere, cred că trebuie analizate și câteva aspecte din domeniu !

    Vă recomand să citiți interviul acordat de Radu Crăciun pe siteul hotnews.ro. Iată câteva fragmente edificatoare: 

    "HotNews.ro: Sunteți șeful BCR Pensii. Domnul Vâlcov îi cere ASF-ului să spună de ce fondurile de pensii au investit într-o companie urmărită penal. Știați la momentul în care ați decis să investiți că această companie are acest risc? 

    Radu Crăciun: Da, știam. În momentul în care investești, practic ceea ce facem, este să vedem în ce măsură riscurile pe care le percepem în cazul unei acțiuni a unei firme sunt reflectate ]n mod corect sau nu de prețul acțiunii firmei respective. Ar fi naiv ca cineva să-și imagineze că o companie listată are risc zero. Nu există așa ceva, doar titlurile de stat au eventual risc zero. Orice companie face față unor anumite riscuri, inclusiv riscurilor investigațiilor penale. Haideți să ne gândim la Google, la Facebook. Inclusiv în România au fost sau sunt subiectul unor investigații penale. Deci acest lucru nu este ceva extraordinar, atâta vreme cât, repet, prețul pe care tu îl plătești reflectă aceste riscuri.  

    Din punctul acesta de vedere noi am considerat că prețul, și nu doar noi pentru că au fost foarte mulți investitori care au subscris la această ofertă publică, am considerat că prețul în final reflectă acest lucru. Probabil, pot să-mi imaginez, și aici speculez, că dacă nu ar fi fost această situație, Digi ar fi putut să se vândă la un preț mai bun decât cel la care s-a vândut. Este logic să fie așa. 

    S-a vorbit despre gradul de îndatorare al Digi, că este unul ridicat și de aici, să zic, toată 'istoria' legată de investiția proastă care s-a făcut și așa mai departe.  

    Trebuie să spun următorul lucru: Sectoarele telecom peste tot în Europa funcționează cu un grad ridicat de îndatorare. Din punctul ăsta de vedere, Digi nici măcar nu este în topul îndatorării, deci dacă ne uităm la firmele de telecom din Europa vom vedea că gradul de îndatorare al Digi este undeva pe la mijloc.  

    Care este motivul pentru care firmele de telecom funcționează pe un grad ridicat de îndatorare? Pentru că ele sunt generatoare perfecte de cash. Având un flux predictibil de cash, ele își pot permite să aibă plăți predictibile de dobânzi. Prin îndatorare nu faci decât să optimizezi folosirea capitalului. Deci faptul că profiturile se repartizează pe un capital mai mic, în timp ce continui să-ți plătești dobânzile la creditele pe care le-ai făcut. 

    Cash-flow-urile sunt predictibile și acesta este motivul pentru care investițiile într-o acțiune de tip Digi, sau a unei firme telecom în general, sunt investiții defensive. Să vă pun o întrebare retorică: în situația de criză câți români știți că și-au anulat abonamentele la cablu TV? Nimeni. Mai mult decât atât. Cercetările arată că în perioadele de criză lumea iese mai puțin în oraș și stă mai mult în fața televizorului acasă, ca să facă economie de bani.  

    Deci asta face să fie o industrie defensivă, chiar și în perioade de criză. Ai un cash flow constant care îți vine din abonamente și singura ta treabă este numai să investești în tehnologie ca să fii sigur că ești la zi.  

    Al doilea lucru pe care vreau să vi-l spun apropos de scăderea prețului: dacă vă veți uita la indicele telecom din Europa care include câteva sute de companii, veți constata că în ultimii ani a scăzut constant. De ce? Din două motive: unu - pentru că dobânzile au început să crească în Europa și atunci și finanțarea începe să devină mai scumpă și doi - pentru că este o industrie defensivă și când vezi că economia este în creștere nu vrei să fii în companii defensive, ci în companii în creștere, și atunci o parte dintre investitori s-au îndreptat spre alt fel de acțiuni.

    Ce vreau să spun, ca să concluzionez, este că, din punctul nostru de vedere, Digi nu se evidențiază în vreun fel față de alte companii similare din Europa printr-o subperformanță." 

    Nu stiu cat adevar este in ce intreaba Valcov dar articolul mi se pare superb. O tema curajoasa, o scriere cursiva si valoroasa. Felicitari pentru articol.

    1. sa scriu un articol pe tema valoare contabila e very deinjearas.Daca.vine un Taliban PSD in redactie ce face Maestrul

      Nu-i asa de rau, 'taleb' inseamna 'student'. Sa nu apara f'un mujaheddin, din aia cu muja psd!:))

      Daca ziarul nu s-ar numi Bursa. E ca si cum in Jurnalul Medical as veni eu sa scriu despre puterile tamaduitoare ale icoanelor facatoare de minuni. Medicina vrea sa vindece oameni, imi dau si eu cu pararea oarescum pe acelasi subiect. Asa si in articolul asta, parerile sunt de trei parale. Asa facem un material din-ala cu oamenii din Vax populi. Fix aceeasi valoare o are. Si in plus da dovada de mare curaj sa cante in struna lui Valcov. Wow, cat curaj sa impingi teme de propaganda emise de reprezentantii unui regim iliberal. Sunt impresionat pana la lacrimi.

      ... in Jurnalul Medical. Stiu, timpul enciclopedistilor a trecut, sint o relicva,un anacronism, dar ce pot face?!? Mai compun un hit, mai scriu o carte, mai desenez, mai produc un disc, mai fac o analiza economica, mai prescriu un nurofen...:))

    Acum i-a casunat pe DIGI.Compania are un business solid, iar gradul de indatorare este tipic pentru sector, in conditiile unor venituri constante si predictibile din abonamente. Net debt/ebitda 2,9 e gestionabil.

    1. Teszari? Oprea? Bendei?:))

      Nu stiati ca un investitor in actiuni trebuie sa stie ce cumpara? EV/Ebitda TTM=4,8 atractiv

      unde a disparut o pictura murala de Gustav Klimt si a fost gasita intr-un muzeu avand acelasi nivel cu tertoriul flamand in Amsterdam...

      unde a disparut o pictura murala de Gustav Klimt si a fost gasita intr-un muzeu avand acelasi nivel cu tertoriul flamand in Amsterdam...

      ... avem si noi o localitate, Flamanzi, aia de unde a plecat rascoala de la '907. Locul preferat de vilegiatura al lui Klimt Eastwood.

      Vezi ca o sa creada lumea ca ii injuri. Las-o asa la punctul mort. Te certi degeaba cu doi boti, MA si The Brute. Sunt curios cu ce algoritmi sunt construiti, chiar ar fi subiect de studiu. Ca daca sunt oameni, atunci ar fi destul de naspa, chiar deprimant.

      se spune si reprezinta capitalizarea bursiera la care se adauga datoria neta. Ebitda e un element din timpul scolii cand profesorul se jena sa spuna despre elev ca Ebata, cu diacriticele de rigoare ale domnului Eastwood. SI el era invatat cu BRUTALITATEA, cum ii spune numele.

      ... diferenta mai mare de la om la om ca de la om la animal. Nu stiu exact ce specie sint eu, ca, privind in jur, nu prea gasesc asemanari intre mine si ceilalti. Nici ce specie esti tu nu-mi dau seama precis, entomologia nu e punctul meu forte. Dar comentez neabatut si frenetic pentru ca, autor fiind, cu identitate asumata si juridic si in conformitate cu elementara curtoazie, imi permit si succinte derapaje frivole!:))

      de ce wirecard e mai valoroasa decat Deutsche Bank.Au inceput cu solutii financiare la gambling si porno iar acum intra in dax.:-) un prüfe frivole c est bon

      Te vad nelinistita.

      Te-ai rafuit cu Ziarul BURSA timp de 5 ore si jumatate, de la ora 9.06, la ora 14,34. 

      Articolul este onest, monografic, fara nici o pretentie de analiza, corect intocmit, nimic criticabil. 

      Daca nu esti casnica, atunci inteleg ca esti platita pe aceste 5 ore si jumatate.

      Mare companie, de vreme ce te tolereaza!... 

      EBITDA pe Digi e superkinki, atractiv cum spui.

      Nu apare steluță că în domeniul respectiv, digi pleacă în fiecare an cu -0,1 mld obligatoriu pentru a nu rămâne de căruță și atunci aburelile statistice pe care numai și numai tu și toți ceilalți deștepți expuși pe digi le puteți citi nu au nicio valoare. 

      Nu sunt casnică, muncesc mult, bine si cu mare folos. Multumesc pentru grija. De obicei nu bag seama articolele de genul asta, dar aici efectiv nu am mai suportat. Nu se poate ca un individ precum valcov sa reușească o asemenea manipulare grosieră. Ati face bine sa va însușiti critica. Habar nu aveti despre ce scrieti. Luati declarațiile lui valcov la face value, si băgați si fitile producție proprie. Nu sunt atinse noțiuni de bază despre piata de capital si evaluarea prețului acțiunilor. Nu zic sa va strofocati cu modele, dar puteti fi mai profunzi. Nu e Digi companie dupa soare, de exemplu pe mobil nu mai cresc de un an. Dar sa nu te uiti in bilant si sa demontezi un fake news scos de unu din guvern nu mi se pare ok. Bilanțul e clar, evaluarea hai sa spunem ca poate fi discutată. Dar si aici te poti uita la companiile din industrie. Până la urmă si eu si dumneavoastra ne dorim o piata de capital. Fără educatie financiara si fonduri de pensii bvb este mort. Așa ati facut la fiecare tranzacție, numai bube căutați. Si argumente mai mult decât puerile. Si ca sa închidem discuția, daca voi credeti ca BERD e plin de tâmpiti, la fel ca multi alti instutionali străini care au dat pretul ala, atunci puteti sta linistiti, cu siguranță nu va mai deranjez.

      Amice, te ocupi de BURSA de fix 12 ore, ceea ce imi face placere.

      Pe de alta parte, interventia de la 9.12. este , deja, in plus, dupa precizarea mea ca acesta este un articol monografic (o precizare care nu este necesara, deoarece o vede oricine, cu ochiul liber).  

      Cunosti deosebirea dintre monografie si analiza? 

      Mi-as insusi critica, daca ar fi cazul. 

      Nu este. 

      Furia ta este ori artificiala, ori este generata de o confuzie.

    Valcov se roaga sa nu-i gaseasca tablourile ascunse

    1. Nu numai asta, dar în rechizitoriu nu se face vorbire de niciun tablou ascuns, doar în paginile propagandei securiste plecând de la e-mailul trimis de către cucuveaua mov, azi împănată, lui Mircea Marean, pupinbăsist celebru.

      ... dar eu, vorba celebrului anacolut al lui Creanga, cind vine vorba de politica, mi se face pielea de gaina si voi a preciza ca mi-e la fel de scirba de ambele tabere, injurai amu pe pesederila ca veni vorba, dar si pe ailalti revars aceleasi fluide.

    Ce popor se lasa condus de condamnati penali ca Dragnea si Valcov. Valcov condamnat in prima instanta la 8 ani cu executate. Dragnea condamnat definitiv 2 ani cu suspendare. O rusine de tara, de popor. Cum sa asculti un consamnat un nimeni in drum.Apoi spunem ca suntem credinciosi ortodocsi si Tariceanu a avut "X" neveste si Dragnea il urmeaza (sunt acum la moda alea sub 25 de ani), urmeaza cele de la gradinita. Poporule chiar ai luat-o razna.

    If you’re upset about your weight and want to lose a little more, get this…

     

    An overweight mother with pre-diabetes has just SHOCKED the medical  

    community by losing an unheard of 22lbs pounds in just 13 days…  

     

    ....Without starving herself, she lost a total of 37lbs in the first month!  

    -> CLICK HERE to see her Transformation Pics!  

     

    ...Even without exercising, she went on to burn off 84lbs (almost a pound a day)  

    and eliminated any sign of diabetes or any other life-ending diseases.  

     

    And the amazing thing is…  

     

    All she did was this D.I.Y. “carb-pairing” trick that reconditions your 3 female  

    weight-loss hormones to drastically accelerate fat-burning while still eating the  

    foods you love.  

     

    Check it out for yourself…  

     

    “Carb-Pairing” Melts Away 37 Pounds in Just 20 Days (WOMEN ONLY)  

    Enjoy! 

    If you’re upset about your weight and want to lose a little more, get this…

     

    An overweight mother with pre-diabetes has just SHOCKED the medical  

    community by losing an unheard of 22lbs pounds in just 13 days…  

     

    ....Without starving herself, she lost a total of 37lbs in the first month!  

    -> CLICK HERE to see her Transformation Pics!  

     

    ...Even without exercising, she went on to burn off 84lbs (almost a pound a day)  

    and eliminated any sign of diabetes or any other life-ending diseases.  

     

    And the amazing thing is…  

     

    All she did was this D.I.Y. “carb-pairing” trick that reconditions your 3 female  

    weight-loss hormones to drastically accelerate fat-burning while still eating the  

    foods you love.  

     

    Check it out for yourself…  

     

    “Carb-Pairing” Melts Away 37 Pounds in Just 20 Days (WOMEN ONLY)  

    Enjoy! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb