DARIUS VÂLCOV: "Noul produs pentru soluţionarea crizei francilor - într-o formă avansată"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 martie 2015

"Noul produs pentru soluţionarea crizei francilor - într-o formă avansată"

Noul produs la care Ministerul Finanţelor Publice lucrează împreună cu bancherii, pentru rezolvarea crizei creditelor în franci elveţieni (CHF), este într-o formă avansată, a declarat, ieri, ministrul de resort Darius Vâlcov, fără să ofere detalii.

Oficialul a precizat: "Lucrăm împreună cu experţii din sistemul bancar şi cu cei din Banca Naţională a României la un nou produs pentru soluţionarea problemei împrumuturilor în franci. Acest nou produs este într-o formă mult mai avansată, în cadrul Ministerului Finanţelor. Este dat spre avizare în direcţie. În momentul în care va avea viza până la nivelul ministrului, îl voi face public".

Surse apropiate situaţiei ne-au spus, recent, că acest produs ar viza conversia împrumuturilor din CHF în lei, la cursul zilei, cu aplicarea unui discount şi cu garanţii din partea statului.

Sursele noastre ne-au declarat: "Ar urma să fie efectuată o conversie la cursul zilei, cu un discount de 15% aplicat de bancă. Restul rămas de plată de către consumatori va fi garantat de stat în proporţie de 50%. Întrebarea care se pune este dacă acţionarii băncilor vor aproba acel discount, pentru că acesta va trebui să fie aprobat în Adunările Generale ale Acţionarilor din cadrul instituţiilor financiare".

Se pare că noua soluţie, în cazul în care va fi adoptată, este dedicată doar unora dintre creditele în CHF, în funcţie de valoarea acestora.

În timp ce Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), consideră că un astfel de proiect ar reprezenta "un ajutor uriaş pentru consumatori", fiind o idee foarte bună, avocatul Gheorghe Piperea este de părere că iniţiativa este discriminatorie.

Recent, ministrul Vâlcov anunţa că lucrează, împreună cu instituţiile financiar-bancare, la "un nou produs".

Problema împrumuturilor în franci elveţieni a debutat la jumătatea lunii ianuarie, când Banca Naţională a Elveţiei a desfiinţat pragul de 1,2 CHF/EUR impus în 2011.

De atunci, unii dintre clienţii cu credite în franci elveţieni au ajuns în imposibilitatea să-şi plătească ratele la bănci. Aceştia au apelat la diverse manifestări de protest, pichetând sediile Parlamentului şi Băncii Naţionale a României. De asemenea, au încercat să blocheze activităţile bancare, plătindu-şi o parte din rate în monede începând de la 1 ban.

Soluţia pe care o văd atât BNR, cât şi ANPC este negocierea individuală între bănci şi clienţi, în funcţie de fiecare caz în parte.

Băncile din Polonia au anunţat, miercuri, că vor să înfiinţeze fonduri speciale ca să-i ajute pe clienţii cu credite ipotecare denominate în franci. Soluţiile prezentate de Krzysztof Pietraszkiewicz, şeful Asociaţiei bancare din Polonia (ZBP), implică înfiinţarea unui fond de restructurare al ipotecilor pentru debitorii afectaţi de creşterea francului, dar şi un fond de stabilizare ca să-i ajute pe clienţii ce vor să-şi convertească creditele în zloţi.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. sa se grabeasca...

    1. bancile trebuiau sa ne coverteasca creditul din propria initiativa cand cursul a crescut cu 20% ca majoritatea imprumutatilor din cauza salariilor mici nu au putut opta la alta moneda eu cred ca CORECT ESTE 15% DIN CURSUL DE 3.7 RON

      Fata de 3.7 lei, aplicarea unui discount de 15% ar conduce la un curs de 3.15, in cazul meu echivalent cu cursul istoric + 42%. Mi-as asuma conversia chiar si in aceste conditii.

    "Lucrăm împreună cu experţii din sistemul bancar şi cu cei din Banca Naţională a României la un nou produs pentru soluţionarea problemei împrumuturilor în franci." De ce nu si cu reprezentanti ai clientilor? Sa intelegem ca Statul ne reprezinta. Nu s-a simtit pana acum. Iar un curs de 3.57 lei nu este tocmai recomandabil pentru conversie. Mai mult "noua soluţie este dedicată DOAR unora dintre creditele în CHF, în funcţie de valoarea acestora." Tipic romaneste. Nu poti da o solutie globala pentru o problema globala...

    1. Rusine idiotilor, mai dati ceva garantii la banci, ca nu au suficient, nu au incasat dobanzi suficiente pana acum, sa le mai garanteze si statul ceva iar pentru cei cu credite in franci sa le faceti conversia la currs de peste 4 si sa dati un discount de 10-15% ca sa aveti cu ce iesi in presa ca ati facut pentru problema asta.Din Ianuarie pana acum bancile nu au miscat nimic, la cererire de restructurare se pun acte aditionale cu clauze care sa nu mai permita clientului sa dea in judecata banca *-vedeti Piraeus Bank , vedeti Credit europe si voi spuneti ca negiciaza pentru noi!

      daca nu o sa faceti ceva real , o sa facem noi, venim si va luam de gat ca altfel nu se mai poate.doar cu forta si teama ca va pierdeti scaunele o sa miscati ceva.Indiferent ca suntem 1000 sau 75000 sau mai mult dar nu o sa ne lasam pentru ca noua ne-a ajuns sa lucram cu incompetenti.Nu mai vrem sa dati nicio garantie ca nu vrem sa rezolvati tot problemele bancilor, vrem sa rezolvati problema noastra.Stiti ce raspuns am primit de la Credit Europe ca in momentul contractarii creditului gradul de indatorare a fost de 95% si a fost aprobat de BNR.Dragi jurnalisti care va faceti treaba, a existat o astfel de reglementare?daca nu atunci Credit europe a dat aceste credite ilega?

      din pacate, Credit Europe Bank sunt foarte inflexibili, regret enorm acum ca m-am legat de aceasta banca pentru 30 de ani! o sa fie invatatura familiei mele actuale si viitoare, nepotilor, stranepotilor etc. si tuturor care or sa vrea sa imi asculte sfatul

      Regretele mele sunt legate de OTP Bank.

    acest discutii intre stat si banci par total nestransparente si ii exclud fix pe debitori! cum este posibil asa ceva? de ce aceste discutii se desfasoara in spatele usilor inchise? de ce este nevoie sa aflam despre ele "pe surse"? domnule valcov, "step into the light" si transformatia aceste discutii intr-o consultare transparenta. altfel vor aparea intrebari asupra modului in care discutiile au fost influentate si deciziile biased...

    Valcov este banuit de fapte de coruptie.am spus tot.de asta negocierile au loc fara reprezenrantii debitorilor? Sa il mai caute pe valcov prin conturi...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb