DATORII ŞI LICITAŢII "Electroputere" dă lovitura la CFR

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 septembrie 2009

"Electroputere" dă lovitura la CFR

Saudiţii de la "Electroputere" Craiova au reuşit să câştige o licitaţie de 14 milioane de lei ( aproximativ trei milioane de euro) organizată, pe 11 iulie, de "CFR Călători" pentru servicii de reparaţie la locomotivele electrice de 5.100 de KW ale companiei.

Acesta este al doilea contract la rând pe care saudiţii îl primesc de la "CFR", după ce pe 18 august, "Electroputere" a mai câştigat o licitaţie de la aceeaşi instituţie, organizată pe 10 iulie, dar de o valoare mai mică, respectiv de 691.820 de lei.

Criteriul de atribuire al ambelor contracte a fost preţul cel mai scăzut, însă este puţin probabil ca deliberarea celor de la "CFR Călători" să fi fost foarte dificilă, în condiţiile în care "Electroputere" a fost singurul ofertant al ambelor licitaţii.

Contractele câştigate recent aduc o gură de oxigen societăţii după ce aceasta nu a putut, pentru o bună perioadă de timp, să participe la licitaţiile organizate de statul român din cauza datoriilor. Mircea Ursache, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului" (AVAS) explica, la finele lunii mai, anul aces­ta, că "Electroputere" a fost decăzută de la o serie de licitaţii organizate de societăţile de stat din cauza cazierului fiscal cu datorii, fiind nevoită să îşi caute piaţă de desfacere în afara României.

Tot atunci, preşedintele AVAS a exclus varianta ca datoriile uzinei "Electroputere" să fie şterse de statul român.

La finele lunii iunie, anul acesta, compania figura, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) cu datorii de 113,87 milioane de lei şi cu menţiunea începererii procedurii de executare silită. Conducerea companiei nu a putut fi contactată ieri pentru informaţii privind plata acestor datorii către stat. Ceea ce aruncă o umbră de îndoială asupra succesului repurtat în cele două licitaţii, pentru că pare că datoriile la stat nu i-ar fi permis societăţii nici măcar să participe la ele. Nu este exclus, însă, ca din iunie până la prima licitaţie, societatea craioveană să-şi fi restructurat datoriile către stat, transferându-le pe o altă companie.

"Electroputere" Craiova este controlată, în proporţie de 86,28% de "Al Arrab Contracting Company" care a preluat, în 2007, pachetul majoritar de la AVAS, sporindu-şi, ulterior, participaţia printr-o majorare de capital.

Societatea a raportat pierderi de 16,97 milioane de lei, în primul semestru al acestui an. În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri a societăţii a crescut cu 70% faţă de primul semestru din 2008, la 136,05 milioane de lei. Conducerea companiei a anunţat că va disponibiliza 500 de angajaţi, în două etape, până la finalul lunii septembrie, măsura făcând parte din planul de restructurare a societăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb