DAVID CAMERON: "Referendumul privind menţinerea Marii Britanii în UE va avea loc la 23 iunie"

Internaţional / 21 februarie 2016

"Referendumul privind menţinerea Marii Britanii în UE va avea loc la 23 iunie"

Actualizare 16:16 Ministrul britanic al apărării va fi "eurosceptic până la moarte", dar îl sprijină pe Cameron în campania pentru rămânerea în UE

Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a confirmat că, deşi se numără printre politicienii eurosceptici, îl va sprijinit totuşi pe premierul David Cameron în campania acestuia de susţinere a rămânerii Marii Britanii în UE, transmite Agerpres.

"Voi fi eurosceptic până la moarte", a mărturisit Michael Fallon într-un interviu apărut duminică în publicaţia "The Sunday Telegraph". El şi-a explicat această opţiune prin faptul că în opinia sa blocul comunitar este 'frustrant', 'sclerotic' şi 'birocratic'.

"Există oameni în Uniunea Europeană care doresc să armonizeze totul, să centralizeze totul şi să ne constrângă. Ei vor o Europă mai federal", a explicat mai departe oficialul britanic.

Cu toate acestea, el apreciază că Marea Britanie nu îşi poate permite să rămână izolată în faţa terorismului global şi riscurilor care planează asupra Europei din cauza Rusiei. Prin urmare, Michael Fallon a promis că se va alătura celor care susţin un vot favorabil rămânerii în UE la referendumul de pe 23 iunie.

'Nu cred că ar fi alarmist să ne întrebăm ce rezultat ar dori preşedintele rus Vladimir Putin. Dacă plecăm, UE ar fi pentru prima dată în istoria ei mai mică şi mai slabă. Iar acest lucru ar fi, în mod evident, în favoarea intereselor Rusiei (...) Cu siguranţă că lui Putin i-ar conveni să vadă cum UE începe să se fractureze', a argumentat în continuare Michael Fallon.

El s-a alăturat astfel mai multor membri ai cabinetului condus de David Cameron în demersul acestuia de a susţine rămânerea în UE, după ce a primit la Consiliul European promisiunea că Marea Britanie nu va fi obligată să urmeze abordarea federalistă de adâncire continuă a integrării europene.

Printre concesiile care i s-au mai făcut se numără şi posibilitatea ca Marea Britanie să suspende timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigranţii comunitari şi centrul financiar londonez să nu se supună regulilor europene privind băncile şi pieţele de capital.

Însă nu toţi membrii guvernului de la Londra au ales să-l urmeze pe Cameron. Printre ei se numără şi ministrul muncii şi pensiilor, Iain Duncan Smith, care a declarat că susţine tabăra pro-Brexit (ieşirea din UE).

"Realitatea este că blocul comunitar este o uniune politică, al cărei obiectiv este să fie cât mai strânsă (...) Este important să recunoaştem că, dacă nu dorim să facem parte din această uniune politică, trebuie să o părăsim şi să formalizăm o relaţie comercială prietenească", a explicat el, estimând de asemenea că politica europeană în domeniul migraţiei face ca Marea Britanie să fie mai vulnerabilă în faţa ameninţărilor teroriste.

(A.L.)

------------------

Referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE va avea loc la 23 iunie, a declarat sâmbătă premierul britanic David Cameron după o reuniune a cabinetului, relatează Reuters, AFP şi DPA.

"Voi merge în parlament şi voi propune ca britanicii să decidă viitorul nostru în Europa la un referendum care va avea loc joi, 23 iunie", a spus Cameron într-o declaraţie de presă susţinută în faţa reşedinţei sale de la Downing Street 10.

"Recomandarea mea este clară. Cred că Marea Britanie va fi mai în siguranţă, mai puternică şi mai prosperă într-o UE reformată", a adăugat el după o şedinţă de guvern care a durat nu mai puţin de două ore.

"Suntem aproape de una dintre cele mai importante decizii din viaţa noastră", a subliniat David Cameron.

Potrivit acestuia, guvernul britanic va recomanda la referendum un vot în favoarea menţinerii ţării într-o UE reformată, după acordul obţinut la summitul UE privind un pachet de măsuri de reformă cerute de Londra.

Pledând pentru menţinerea ţării sale în UE, el a subliniat că acest lucru "ne dă ce e mai bun din două lumi" şi estimând că o ieşire din UE ar însemna "un salt în incertitudine" şi ar ameninţa economia şi securitatea Marii Britanii, transmit sursele citate.

Chestiunea se anunţă însă una delicată, în condiţiile în care 53% dintre britanici se declarau în ianuarie favorabili unei ieşiri din UE, în timp ce doar 47% erau pentru o rămânere în blocul comunitar, conform unui sondaj al institutului Survation, potrivit DPA.

Chiar dacă acordul negociat la Bruxelles a fost primit cu scepticism de presa conservatoare, Cameron a primit un sprijin cu greutate din partea ministrului său de interne, Therese May, eurosceptică notorie, care s-a alăturat campaniei pentru "da".

Chiar înainte de reuniunea de cabinet, cinci miniştri şi-au anunţat dorinţa de a face campanie pentru o ieşire din UE, printre care cel al justiţiei, Michael Gove, şi cel al muncii, Iain Duncan Smith, membri declaraţi ai puternicului curent eurosceptic din sânul Partidului conservator, relatează AFP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu cred ca o sa voteze sa iasa, cu vot mult mai clar decat sondajul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb