DAVID DAVIS, MINISTRUL PENTRU BREXIT Marea Britanie nu ameninţă Europa în privinţa cooperării pe securitate

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie 2017

Marea Britanie nu ameninţă Europa în privinţa cooperării pe securitate

Actualizare 14:30 Wolfgang Schaeuble: "Vrem să ţinem britanicii aproape, dar nu există drepturi fără obligaţii",

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a afirmat, într-o declaraţie pentru o publicaţie germană, că Uniunea Europeană ar trebui să adopte o poziţie dură în negocierile cu Regatul Unit privind ieşirea din blocul comunitar european, după 40 de ani de apartenenţă, informează Reuters.

Wolfgang Schaeuble: "Vrem să ţinem britanicii aproape, dar nu există drepturi fără obligaţii".

Potrivit domniei sale, principala sarcină în discuţiile pentru Brexit este minimalizarea daunelor pentru ambele părţi, însă potrivit lui, va fi dificil din cauza chestiunilor complicate implicate şi a duratei de doar doi ani.

Marea Britanie nu îşi va păstra accesul actual la piaţa unică, dacă nu acceptă regulile asociate cu aceasta, a insistat oficialul german.

Schaeuble a avertizat că statele membre UE ar trebui să fie pregătite ca Marea Britanie să încerce să le întoarcă pe unele împotriva celorlalte, dar trebuie să fie unite în negocierile cu Guvernul de la Londra.

(A.I.)

---

Actualizare 14:00 Timmermans: "Cetăţenii nu vor fi folosiţi ca ostatici ai Brexitului şi nu e loc de şantaj pe tema securităţii"

Europa şi Marea Britanie nu vor să folosească cetăţenii celeilalte părţi ca "ostatici" în negocierea Brexitului şi nu se poate ca probleme de securitate să fie folosite într-un "şantaj", a declarat vineri un oficial european de rang înalt, relatează The Associated Press.Stabilirea statutului cetăţenilor britanici şi europeni care trăiesc în celelalte ţări reprezintă o prioritate imediată.

"Aceste persoane nu trebuie să sufere din cauza Brexitului", a subliniat vineri, la Madrid, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans.

"Nimeni nu vrea să folosească cetăţenii ca ostatici în acest (proces), nimeni. Nici de partea britanică, nici de partea europeană", a adăugat el, citat de News.ro.

"Nu există o posibilitate reală a unui şantaj aici, deoarece securitatea Regatului Unit, chiar dacă nu face parte din UE, va rămâne un lucru esenţial pentru el", a adăugat vicepreşedintele Comisiei.

"Nu poţi să şantajezi pe cineva cu una dintre propriile cerinţe existenţiale", a subliniat Timmermans.

Unii europeni au interpretat că în scrisoarea prin care a anunţat miercuri în mod oficial Brexitul, Londra ar fi ameninţat că va pune capăt cooperării în domeniul securităţii în cazul în care nu va fi mulţumită de acordul în vederea părăsirii Uniunii Europene.

(A.C.)

------------

Actualizare 13:40 Negocierea tuturor detaliilor ieşirii Marii Britanii din UE vor necesita mai mult de doi ani, avertizează un oficial european de rang înalt

Stabilirea tuturor detaliilor plecării Marii britanii din Uniunea Europeană vor necesita mai mult de doi ani, a declarat vineri un oficial european de rang înalt pentru The Associated Press.

De asemenea, este necesar ca liderii UE să adopte un mandat final în vederea începerii negocierii imediat după 22 mai, după ce Londra a declanşat oficial Brexitul săptămâna aceasta, a îndemnat, la Bruxelles, acest oficial sub protecţia anonimatului.

"Inclusiv dacă se vor depune cele mai mari eforturi nu va fi posibil să se negocieze toate aceste detalii" în doi ani, a subliniat această sursă.

Negociatori UE au avertizat deja că tranziţia ar putea să depăşească cei doi ani prevăzuţi în vederea ieşirii Marii Britanii din UE, din cauza miriadei de detalii referitoare la comerţ şi altor aspecte ale divorţului, scrie News.ro.

Oficialul citat a subliniat totodată că, numai în cadrul unui summit, ceilalţi 27 de membri ai Uniunii pot decide când sunt atinse suficiente progrese în negocierile cu privire la retragerea Londrei pentru a se trece la examinarea relaţiei viitoare din regat şi blocul comunitar.

Oficialul citat a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului din cauza naturii sensibile a acestor probleme diplomatice, precizează Associated Press.

(A.I.)

---

Actualizare 12:34 Boris Johnson apreciază că "există multă bunăvoinţă" din partea europenilor după declanşarea Brexitului

Partenerii Regatului Unit dau dovadă de "multă bunăvoinţă" după ce Londra şi-a declanşat divorţul de blocul european, a apreciat vineri ministrul britanic de Externe Boris Johnson, relatează The Associated Press.

Înainte de reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO, Boris Johnson, a afirmat că a primit numeroase reacţii bune de la partenerii săi începând de miercuri, când a anunţat oficial Brexitul, în pofida unor îngrijorări de ambele părţi ale Canalului Mânecii.

"Avansăm cu adevărat acum. Există multă bunăvoinţă, voinţă de a realiza ceea ce premierul (britanic) Theresa May a spus că vrea să realizeze", a apreciat Johnson.

Şeful diplomaţiei britanice a insistat totodată asupra faptului că angajamentul Marii Britanii faţă de apărarea şi securitatea europene este "necondiţionat" şi "nu vreo monedă de schimb în negocierile" în vederea Brexitului.

(A.C.)

---

Actualizare 12:05 Tusk exclude negocierea în paralel a Brexitului şi relaţiei viitoare cu Marea Britanie

Uniunea Europeană nu va purta în paralel negocieri cu privire la ieşirea Marii Britanii din blocul european şi relaţia viitoare, a anunţat vineri preşedintele Consilului European Donald Tusk, transmite The Associated Press.

Retragerea regatului unit din uniune va avea loc înaintea oricărei noi relaţii, a subliniat Tusk în urma unei întâlniri în Malta.

Însă UE nu va pedepsi Regatul Unit în negocierile în vederea Brexitului, deoarece acesta este suficient de punitiv, a insistat preşedinte Consilului, relatează News.ro.

Tusk le-a propus vineri, celorlalate 27 de state membre UE, orientări cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniune.

La rândul său, premierul maltez Joseph Muscat, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a avertizat că cetăţenii din Marea Britanie şi din alte state membre nu trebuie folosiţi ca "monedă de negociere".

Muscat a spus că negocierile Brexitului vor fi dure, dar "nu vor fi un război".

În orientările pe care preşedintele UE Donald Tusk le propune statelor membre UE se arată clar că retragerea din blocul european a Marii Britanii va avea loc înaintea oricărei noi relaţii cu Londra, în pofida faptului că marile linii ale viitoarei relaţii se pot suprapune parţial cu aceasta.

În proiectul acestor linii directoare obţinut de Associated Press, se arată că mai întâi Bruxellesul şi Londra trebuie să "soluţioneze dezacordul" Marii Britanii cu Uniunea, însă se arată că "o înţelegere de ansamblu asupra cadrului viitoarei relaţii poate fi identificat într-o a doua fază a negocierilor în baza Articolului 50" al Tratatului de la Lisabona.

Aceste linii directoare indică, de asemenea, că problema cetăţenilor care trăiesc în celelte ţări este o prioritate şi îndeamnă la "soluţii flexibile şi ingenioase" în problema frontierei terestre dintre Regatul Unit şi Irlanda.

(A.I.)

---

Actualizare 11:52 Premierul Scoţiei cere oficial premierului May un nou vot pentru independenţă

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, i-a scris premierului britanic Theresa May o scrisoare prin care îi cere oficial să permită organizarea unui al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei, înainte de ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar european, informează Reuters.

Rezultatul referendumului pentru Brexit din data de 23 iunie 2016 pune sub semnul întrebării viitorul Marii Britanii, pentru că Anglia şi Ţara Galilor au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, în timp ce Scoţia şi Irlanda de Nord pentru rămânere.

Parlamentul Scoţiei a votat marţi pentru organizarea unui referendum referitor la separarea de Marea Britanie în 2018 sau 2019, însă referendumul trebuie acceptat de dar guvernul britanic pentru a putea avea loc.

După ce şi-a asigurat mandatul din partea Parlamentului scoţian, Nicola Sturgeon i-a trimis o scrisoare lui May prin care îi solicită oficial să înceapă discuţiile pentru facilitarea votului, ceva ce guvernul britanic a anunţat deja că va respinge.

Guvernul Scoţiei a publicat pe pagina sa de Twitter o fotografie a lui Sturgeon stând telaxată pe o canapea, cu mesajul "premierul Nicola Sturgeon, la Bute House, Edinburgh, lucrând la proiectul final al scrisorii Section 30 adresată premierului Theresa May".

Ordinul Section 30 este mecanismul oficial prin care guvernul britanic ar da temporar dreptul Adunării Scoţiene să organizeze un referendum.

Conform Reuters, scrisoarea va fi trimisă premierului May în cursul zilei de astăzi.

Scoţienii au respins independenţa la referendumul din 2014 cu 55% la 45%, dar Sturgeon afirmă că circumstanţele s-au schimbat de atunci pentru că, în timp ce Marea Britanie în ansamblul ei a a votat în favoarea Brexitului, scoţienii au susţinut rămânerea în UE.

May a spus că nu este momentul potrivit pentru organizarea unui nou referendum în timpul negocierilor complexe de doi ai pentru ieşirea din UE.

(A.I.)

---

Actualizare 10:02 Germania avertizează Marea Britanie să nu adopte o politică de dumping comercial

Guvernul cancelarului german Angela Merkel va insista ca Marea Britanie să nu adopte o politică de dumping în acordul comercial care va fi încheiat în timpul negocierilor pentru Brexit, a declarat ministrul adjunct al Economiei, Matthias Machnig, informează Bloomberg.

Îngrijorarea este că premierul britanic Theresa May ar putea opta să reactiveze ameninţarea de a transforma Marea Britanie într-un Singapore al Vestului, cu taxe scăzute, ca mijloc de a obţine comcesii comerciale şi un acord fără taxe vamale.

Dar orice viitor acord comercial între Uniunea Europeană şi Marea Britanie va fi posibil doar dacă va fi însoţit de angajamentul guvernului May de evitare a concurenţei dăunătoare prin taxe şi reglementări, a spus Machnig într-un interviu la Bloomberg Television.

"Nu dorim să ridicăm bariere comerciale, avem nevoie de acorduri echitabile", a arătat oficialul german.

Acest avertisment arată că Merkel este fermă că unele lucruri nu sunt discutabile, scrie News.ro.

În ianuarie, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat la Davos că nu va fi tolerată o cursă de reducere a taxelor pentru companii.

Comentariile lui Machnig arată că poziţia Germaniei rămâne precaută, la o zi după ce May a trimis o scrisoare preşedintelui UE, Donald Tusk, care a marcat debutul celor doi ani de negocieri pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Putem încheia un acord comercial echitabil, avantajos pentru ambele părţi, dacă vor exista condiţii rezonabile în domeniul fiscalităţii, reglementărilor şi alte asemenea. O întrecere de reducere a taxelor şi rreglementărilor ar face relaţiile comerciale foarte dificile", a mai spus Machnig.

În scrisoarea lui May nu există nimic care să sugereze că este interesată să meargă pe acest drum. Ea a afirmat însă în ianuarie, într-un discurs de referinţă, că nu se teme să îşi supere foştii parteneri din UE pentru a-şi susţine cauza.

(A.I.)

---

Actualizare 09:50 Preţul caselor din Regatul Unit, la prima scădere lunară din 2015 şi până acum

Preţul caselor din Marea Britanie a scăzut pentru prima oară de la mijlocul anului 2015 şi până acum, potrivit companiei de credite ipotecare Nationwide, transmite Reuters.

Nationwide a anunţat vineri că preţurile locuinţelor au scăzut în martie cu 0,3%, comparativ cu o creştere de 0,6% în februarie.

În termeni anuali, preţurile au urcat cu 3,5%, cel mai slab avans din august 2015 şi până acum.

Economiştii sondaţi de Reuters se aşteptau ca preţurile caselor să urce luna aceasta cu 0,4% şi la un avans anual de 4,1%.

(A.I.)

---

Londra nu încearcă să ameninţe UE în legătură cu cooperarea în domeniul securităţii, a declarat, ieri, David Davis, ministrul pentru Brexit, subliniind că nu acest lucru a vrut să transmită Regatul Unit prin scrisoarea premierului Theresa May către liderii europeni, în care aceasta afirma că eşecul negocierilor ar duce la slăbirea cooperării în domeniul luptei antiteroriste.

"Cooperarea dintre noi, în domeniul luptei împotriva crimei organizate şi a terorismului, ar slăbi în cazul în care Marea Britanie părăseşte blocul comunitar fără negocierea unui acord", notează scrisoarea, însă Davis a declarat pentru postul de radio BBC că "aceasta nu este o ameninţare". Davis a adăugat: "Este o afirmaţie care semnalează că acest lucru ar fi păgubos pentru ambele părţi dacă nu obţinem un acord. Este un argument în favoarea unui acord".

Guy Verhofstadt, coordonatorul negocierilor pentru Brexit din partea Parlamentului European, a declarat că UE nu va accepta nicio tentativă din partea Marii Britanii de a se folosi de capacităţile sale în domeniul securităţii, ca o monedă de schimb.

Tot ieri, Davis a spus că Marea Britanie nu se aşteaptă să primească o factură de 60 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, în urma Brexitului, însă Londra îşi va respecta obligaţiile financiare, care, în opinia sa, "ar trebui să fie mult mai mici". Oficialul de la Londra a menţionat: "Deocamdată, Comisia Europeană nu ne-a transmis nimic, dar punctul nostru de vedere este simplu: vom onora obligaţiile, suntem o ţară ce respectă reglementările".

S&P: "Nu am văzut nimic surprinzător în lansarea «divorţului» Marii Britanii de UE"

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) nu a văzut nimic surprinzător în lansarea "divorţului" Marii Britanii de UE şi consideră că nimic din ce s-a întâmplat în ultimele luni nu o va determina să modifice perspectiva negativă atribuită ratingului ţării.

În urma referendumului din iunie 2016, când Regatul Unit a decis să iasă din UE (Brexit), S&P a revizuit în scădere cu două trepte ratingul "AAA" atribuit ţării.

Moritz Kraemer, directorul diviziei de ratinguri suverane din cadrul S&P, a declarat că discursul pe care l-a avut premierului britanic Theresa May la declanşarea procedurii de Brexit a fost în mare parte conform aşteptărilor, "fără surprize", deşi tonul a fost "mai conciliator decât ar fi putut să fie". Acesta asubliniat: "Guvernele din UE ştiu că vor trebui să discute despre Brexit cu bună-credinţă", conform Reuters.

Luxemburg vrea să găzduiască Autoritatea Bancară Europeană

Luxemburgul vrea să găzduiască Autoritatea Bancară Europeană (EBA), al cărei sediu va trebui mutat din Londra după ce Marea Britanie va ieşi din UE, conform unui purtător de cuvânt al ducatului, citat de Le Figaro.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a adresat o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care solicită ca EBA să aibă sediul în ţara sa, în baza unui acord convenit în 1965 de statele membre.

În urma deciziei Marii Britanii de a părăsi UE, mai multe oraşe europene importante concurează pentru atragerea unor instituţii europene sau bănci mari care în prezent îşi coordonează activităţile din spaţiul comunitar de la Londra, conform News.ro.

Printre aceste oraşe se numără Frankfurt, Dublin, Paris, Milano şi Madrid.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Uk sa aiba aceleasi drepturi ca India in UE Scubi.

    Despagubiri sa faca autostrazi in Ro si Bulgaria ca in Germani. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb