Banca Naţională a Bulgariei (BNB) a anunţat vineri băncile că, începând din luna aprilie 2020, vor trebui să pună deoparte mai mult capital suplimentar, pentru a contracara o acumulare a riscurilor ciclice legate de creşterea creditului, transmite Reuters.
Banca Naţională a Bulgariei a precizat că rezerva contra-ciclică de capital (stabilită în prezent la nivelul zero) va fi majorată la 0,5% în luna octombrie 2019 şi la 1% începând din luna aprilie a anului următor. Această rezervă este destinată protejării sistemului bancar împotriva pierderilor potenţiale, care ar putea apărea de pe urma riscurilor ciclice legate de creşterea creditului în perioade de creştere excesivă a creditului.
"Perioadele de activitate puternică de creditare pot fi asociate cu o acumulare graduală de riscuri ciclice, care se pot manifesta prin creşterea creditelor non-performante în cazul unor viitoare crize economice şi/sau majorări de dobândă. Menţinerea unor poziţii solide de capital este esenţială pentru capacitatea instituţiilor de credit de a face faţă consecinţelor unei potenţiale înrăutăţiri a mediului economic", a informat Banca Naţională a Bulgariei într-un comunicat de presă, conform Agerpres.
Potrivit datelor băncii centrale, portofoliul brut de credite a crescut cu 8,6% la finele anului trecut până la 60,9 miliarde leva (34,92 miliarde de dolari). Creditele de consum şi creditele ipotecare către gospodării au crescut cu 11,6% anul trecut. În paralel, economia Bulgariei a crescut cu 3,1% anul trecut, sub estimările Ministerului de Finanţe şi băncii centrale, în principal ca urmare a unor exporturi mai slabe.
La începutul lunii martie, Banca Naţională a Bulgariei a anunţat că şi-a revizuit prognoza de creştere pentru 2019 şi 2020, la 3,6% respectiv 3,8% faţă de o prognoză anterioară de 4% pentru ambii ani.
Băncile bulgare, controlate în proporţie de peste 70% de bănci din Uniunea Europeană, sunt bine capitalizate iar majorarea rezervelor contra-ciclice de capital nu ar urma să determine niciuna din cele 20 de bănci din Bulgaria să strângă noi fonduri.
În prezent, Banca Centrală Europeană derulează teste de stres asupra a şase bănci din Bulgaria, având în vedere planurile autorităţilor de la Sofia de a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) şi uniunea bancară europeană în luna iulie.