Guvernul a aprobat, ieri, modificarea hotărârii privind starea de alertă şi a decis reluarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi reluarea activităţii culturale şi a spectacolelor în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricţionarea sau închiderea activităţii operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activităţii operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
Programul de lucru în domeniul restaurantelor şi cafenelelor este între ora 06:00 şi ora 24:00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00. De asemenea, operatorii economici vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri.
Deschiderea restaurantelor intră în vigoare, astăzi, 1 septembrie, şi se aplică şi localurilor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, în aceleaşi condiţii.
Prin aceeaşi hotărâre, Guvernul aprobă desfăşurarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, cu aceleaşi condiţii privind avizarea de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.
De asemenea, Guvernul a aprobat, începând, de astăzi, organizarea evenimentelor private, a cursurilor de instruire/ workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maximum 50 de persoane în interior şi de maximum 100 de persoane în exterior, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii.
Guvernul a menţinut măsura privind suspendarea activităţii cluburilor, discotecilor şi a barurilor în interiorul clădirilor.
În privinţa activităţii muzeelor, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber, aceasta se poate desfăşura numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.
Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, fără a depăşi 50 % din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/municipiul Bucureşti este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.
Măsurile respective intră în vigoare tot astăzi, 1 septembrie.
Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri pentru redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor, precum şi ordinul comun al ministrului Sănăţii şi ministrului Culturii privind redeschiderea teatrelor, cinematografelor şi sălilor de spectacole, au fost publicate aseară în Monitorul Oficial. Ele conţin reguli privind triajul epidemiologic observaţional, purtarea măştii de protecţie, distanţarea fizică, amenajarea de culoare unice, privind igiena şi dezinfectarea spaţiilor respective.
1. Un simulacru, o baliverna
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.09.2020, 07:07)
Un simulacru, o baliverna. Cum vor funcționa teatrele cu 15 oameni în sala și 15 pe scena + 10 în spatele scenei? E rentabilitatea lu Bulă in actul artistic. O sa se ajungă să se joace piese cu doi actori pe scena ca in cafenele și pub-uri.
Aceasta așa-zisa relaxare e un fals grosolan un atentat veritabil la libertate și democrație o contrafacere de proporții biblice la care noi cică trebuie sa punem botul.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2020, 15:08)
Sa dubleze preturile, sa le tripleze. Cine vrea cultură și o fleica de ceafă nu se mai uita la 100 lei.