De ce giganţii tehnologici precum Microsoft, Amazon, Google şi Meta pariază masiv pe energia nucleară?

R.S.
Companii / 30 decembrie 2024

De ce giganţii tehnologici precum Microsoft, Amazon, Google şi Meta pariază masiv pe energia nucleară?

Centrele de date care susţin inteligenţa artificială şi serviciile de cloud computing aduc cererea de energie la noi maxime, iar consumul global de electricitate ar putea creşte cu până la 75% până în 2050, potrivit Departamentului de Energie al SUA, iar ambiţiile tehnologice ale industriei IT, în special în domeniul AI, sunt principalele motoare ale acestei creşteri, potrivit CNBC.

Centrele de date ar putea ajunge în curând să consume mai multă energie decât oraşe întregi, punând o presiune uriaşă asupra reţelelor de electricitate.

"Un nou centru de date care necesită aceeaşi cantitate de energie ca, să zicem, Chicago, nu poate rezolva problema doar construind mai mult, fără să înţeleagă nevoile sale energetice", a declarat Mark Nelson, director general al Radiant Energy Group.

După ani de investiţii în surse regenerabile, marile companii tehnologice se îndreaptă acum către energia nucleară, apreciată pentru capacitatea sa de a furniza energie masivă într-un mod mai eficient şi mai sustenabil.

Un nou val de interes pentru energia nucleară

Google, Amazon, Microsoft şi Meta se numără printre companiile care explorează sau investesc în proiecte de energie nucleară. Alimentarea centrelor lor de date şi a modelelor de inteligenţă artificială a devenit o prioritate, iar anunţurile recente sugerează începutul unei tendinţe la nivel de industrie.

"Energia nucleară are multe beneficii. Este o sursă de electricitate fără emisii de carbon, care poate funcţiona constant, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, şi aduce un impact economic semnificativ," a spus Michael Terrell, director senior pentru energie şi climă la Google.

După ce a fost ignorată timp de decenii din cauza temerilor legate de accidente şi riscuri de siguranţă, energia nucleară se bucură acum de "o renaştere nucleară", impulsionată de investiţiile din sectorul tehnologic.

Experţii consideră că aceste mişcări ar putea accelera transformarea energetică la nivel global, oferind o soluţie durabilă pentru cererea în continuă creştere, scrie CNBC.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb