DE LA 2000 LA 3000 DE ÎMBOLNĂVIRI Pandemia, aproape de un nou prag, în doar o săptămână

Adelina Toader, Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 8 octombrie 2020

Pandemia, aproape de un nou prag, în doar o săptămână

Ţara noastră pare să urmeze statelor în care pandemia de Covid-19 a avut o evoluţie alertă. După ce, în ultima zi a lunii septembrie, numărul cazurilor testate pozitiv cu noul coronavirus a depăşit pragul de 2000, recordul îmbolnăvirilor a fost bătut în mod repetat, ieri fiind înregistrat cel mai mare număr de cazuri de Covid-19, respectiv 2.958. Acest nivel înseamnă 10,62% din totalul de 27.849 de teste efectuate, raport care, în ultima lună, a avut o creştere constantă, de la circa 5% la începutul lui septembrie. Raportul numărului de cazuri testate pozitiv la volumul de teste efectuate prezintă câteva vârfuri, în ultima perioadă, cele mai ridicate fiind înregistrate în 28 septembrie (20,63%), respectiv 5 octombrie (24,34%).

Numărul cazurilor de bolnavi de SARS - CoV - 2 a început să crească accelerat la scurt timp după începerea şcolilor şi imediat după alegerile locale. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, aseară, că nu procesul electoral de la locale a dus la creşterea numărului îmbolnăvirilor de COVID-19 şi că este posibil ca această evoluţie să aibă legătură cu petrecerile de după alegeri. Referitor la alegerile parlamentare, preşedintele consideră că actul de votare în sine nu este mai periculos decât a merge după pâine. Iohannis spune că evoluţia accelerată a numărului de cazuri testate pozitiv cu noul coronavirus este extrem de îngrijorătoare şi reprezintă un puternic semnal de alarmă, apreciind că măsurile de restricţie sunt inevitabile.

Potrivit informaţiilor confirmate de surse oficiale, cele mai multe focare erau identificate, în urmă cu câteva zile, în unele centre rezidenţiale pentru copii şi vârstnici, în unităţi medico-sanitare, în instituţii publice şi educaţionale, precum şi la unii operatori economici. Conform datelor publicate în spaţiul online, un singur focar a fost identificat în HoReCa. Cu toate acestea, măsurile luate zilele trecute de autorităţi au fost închiderea la interior a restaurantelor şi cafenelelor din Bucureşti, precum şi închiderea cazinourilor, a teatrelor şi a cinematografelor. Măsurile luate la nivelul Bucureştiului au venit imediat după ce Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi au decis, luni, interzicerea în perioada 6 - 12 octombrie a accesului în interiorul restaurantelor, cafenelelor şi suspendarea spectacolelor şi a activităţii cinematografelor. Industria HoReCa şi sectorul jocurilor de noroc au protestat împotriva hotărârilor luate la nivelul Capitalei, contestând aceste decizii. Preşedintele Klaus Iohannis a spus, aseară, că măsurile privind închiderea teatrelor şi a cinematografelor au fost luate de autorităţi la sfatul experţilor.

Autorităţile din Capitală au hotărât şi purtarea obligatorie a măştii în apropierea şcolilor. Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a menţionat că, deocamdată, nu va fi luată o astfel de măsură, dar dacă rata de incidenţă va ajunge la 3, atunci vor fi luate măsuri extreme, fiind posibilă inclusiv carantinarea sectoarelor şi chiar carantinarea unor cartiere.

Până ieri, 7 octombrie, pe teritoriul ţării noastre au fost confirmate 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 111.564 de pacienţi fiind declaraţi vindecaţi şi 5.203 persoane decedând.

Reacţii dure din partea industriei HoReCa, după închiderea restaurantelor

Industria HoReCa se află în faţa unei noi crize după ce autorităţile au decis să închidă restaurantele, începând de ieri, în Bucureşti. Deşi motoarele industriei abia fusese repornite şi unităţile din piaţă începuse să se obişnuiască cu funcţionarea în noile condiţii de siguranţă impuse, acum industria primeşte o nouă lovitură, iar multe unităţi de cazare sunt în pericol să-şi închidă porţile definitiv.

Decizia Executivului a declanşat nemulţumiri puternice în rândul Organizaţiilor din domeniu care au contestat măsura luată de Guvern şi chiar au protestat în Piaţa Victoriei din Capitală.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a trimis, marţi, o adresă oficială mai multor demnitari din fruntea statului în care cere ca industria să fie tratată corect de către autorităţi.

Reprezentanţii industriei au transmis că vor respecta măsurile, dar că vor da statul în judecată dacă nu explică şi dovedeşte de ce s-a luat măsura închiderii restaurantelor şi cafenelelor, având în vedere că, potrivit informaţiilor din surse oficiale, în zona HoReCa a fost identificat doar un singur focar.

Scrisoarea este adresată prim-ministrului Ludovic Orban,ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrului Sănătăţii Nelu Ta¢taru, ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, ministerului Muncii, Violeta Alexandru, secretarului de stat din cadrul MEEMA, Răzvan Pîrjol, secretarului general al Guvernului, Ionel Dancă, prefectului Municipiului Bucureşti, Gheorghe Cojanu şi lui Robert Viorel Chioveanu A.N.S.V.S.A.

HORA atrage atenţia că din cauza crizei pandemice şi a măsurilor restrictive instaurate de autorităţi, industria HoReCa este în prezent cea mai afectată, atât la nivel local, cât şi internaţional, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 80% faţă de anul trecut şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori.

Adresa oficială informează: "Înainte de criza COVID-19, industria HORECA număra în jur de 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro şi aproximativ 400.000 de angajaţi. Totodată, industria noastră contribuia semnificativ la evoluţia unor companii ce dezvoltau afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători şi distribuitori materie primă în bucătărie, importatori şi distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum şi sisteme de gestiune, curăţenie, transport, logistică, ambalaje".

HORA precizează că susţine dezvoltarea unui cadru sănătos pentru afacerile din industria ospitalităţii şi îşi doreşte evaluarea obiectivă a propunerii făcută de CNSU în ceea ce priveşte restricţionarea activităţii restaurantelor în Capitală.

Organizaţia cere autorităţilor să ia în calcul următoarele aspecte:

Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele aspecte:

1. Re-deschiderea teraselor restaurantelor la 01.06.2020 nu a dus la o creştere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;

2. Re-deschiderea restaurantelor la interior de la 01.09.2020 nu a dus la o creştere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;

3. Nu au fost depistate şi nu există focare de infecţie cu COVID în restaurante;

4. Nu există un studiu care să poată certifica, fără echivoc, faptul că restaurantele pot duce la răspândirea virusului mai mult decăt alte activităţi;

5. Restaurantele au fost şi sunt un domeniu bine reglementat în care, încă de la re-deschiderea teraselor, se respectă foarte strict masurile de siguranţă şi protocolul sanitar.

În cazul în care au existat unităţi în care nu au fost respectate sau aplicate corect măsurile sanitar-veterinare în vigoare, HORA este în asentimentul organelor abilitate şi consideră că trebuie aplicate cele mai dure măsuri.

HORA subliniază că protocolul sanitar şi măsurile de siguranţă existente sunt respectate de către toţi operatorii.

"Considerăm că, prin restricţionarea activităţii restaurantelor, închiderea industriei ospitalităţii nu se va rezolva problema sanitară în Bucureşti şi nu se va stopa răspandirea virusului SARS-COV-2. Un mediu bine reglementat, o industrie bine reglementată şi care va respecta toate regulile şi măsurile impuse pentru siguranţa noastră, a tuturor, are şansa reală de a contribui la menţinerea sub control a răspândirii COVID şi revenirea la normalitate", transmite Organizaţia.

Angajaţii din sector s-au mobilizat pe reţelele de socializare unde anunţau: "Protestăm pentru incriminarea HoReCa pentru răspândirea Covid. Credem în existenţa acestui virus, înţelegem gravitatea lucrurilor, dar nu putem să fim de acord cu rezolvarea lucrurilor cu jumătăţi de măsură sau fără o analiză argumentată a focarelor de infecţie".

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), declara recent pentru Ziarul BURSA că industria HoReCa a reprezentat 0,9% din scăderea economică de 4,6% înregistrată în prima jumătate a anului current. Domnia sa ne-a precizat că extrapolând la întreg anul contribuţia HoReCa la scăderea economică ar însemna 1,8%, ceea ce reprezintă un procent enorm.

Totodată, preşedintele FIHR a mai adăugat că business-urile din HoReCa au scăzut în prima jumătate a anului cu 70%.

Efectele economice vor fi devastatoare pentru industrie dacă Guvernul nu va veni cu măsuri de sprijin.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Daca s-ar testa cum trebuie, adică testul sa fie oferit gratuit de către stat, am avea între 12000-15000 de noi cazuri pe zi, nu 3000 cum avem acum.

    Faptul că România nu testează suficient le da posibilitatea acestor neo-marxisti ticăloși să tina cifra sub control, sa raporteze cat vor ei. 

    1. Se vede că n-ai dat pe la școală că altfel ai fi știut să calculezi un procent și să vezi cât e la "mortalitatea covid". Numărul de infectati crește ca Făt Frumos, dar numărul de decese cât e? A rămas neschimbat. E pe undeva până în cinci mii de oameni (și nici ăia toți de Covid). Parcă te plângeai că ne obligă să purtăm mască și că instaurează dictatură. Acum te plângi că nu fac teste pentru boala asta închipuită, ca să aibă motive să instaureze dictatura medicală și să ne închidă iar în casă. În creierul tău e numai ceață.

    Intr-un alt articol Bursa de azi, primarul ales al Timisoarei (D Fritz) afirma ca este nevoie de teste care sa diferentieze noul coronavirus de virusurile gripale sezoniere.

    Cu alte cuvinte, testele curente nu sunt specifice si depisteaza la gramada SARS-CoV-2 si alte corona-virusuri sezoniere. 

    Poate lipsa de specificitate a testelor sa explice saltul recent al cazurilor noi de covid? 

    Practic, asistam nu neaparat la cresterea cazurilor de covid, ci la cresterea cazurilor de infectii virale ceea ce este de asteptat odata cu venirea toamnei. 

    Ar putea ziarul Bursa sa ceara lamuriri suplimentare pe aceasta tema?

    Va multumesc 

    1. oamenii sint purtatori de tot felul de virusi si microbi ai diferitelor boli. tu stii de ex cati sint infectati de hepatita si alte boli infectioase ? se fac testari pentru astea ? de ce se vorbeste numai de covid ? toata lumea parca-i hipnotizata cu covidul asta . a spus fritz !

      Nu. Lipsa de specificitate a testului comun de gripa (care identifica urne de ARN viral de ORICARE tip de gripa) nu poate justifica creșterea numărului de cazuri. Deschiderea școlilor, alegerile și faptul că testăm doar cum și cand ne convine pot fi o justificare a creșterii numărului de cazuri.

      Daca s-ar testa cum trebuie, gratuit, în toate locurile de risc ar ieși 12.000 de cazuri pe zi și adio alegerile lu Iohannis. 

      Nu cred ca ai citit articolul respectiv din Bursa (de azi).

      Primarul D Fritz mentioneaza tocmai faptul ca este nevoie de teste care sa departajeze infectiile cu sars-cov-2 fata de alte infectii virale cu corona-virusuri. Sa nu se mai faca teste care nu au specificitate pentru sars-cov-2.  

      Eu din cuvintele lui D. Fritz citat in articolul respectiv am inteles ca este probabil ca recordul curent de infectii cu sars-cov-2 include de fapt, in mod eronat, si pacienti care testeaza pozitiv la alte corona-virusuri.

      Acest aspect trebuie elucidat pentru ca in baza acestor cifre potential eronate se iau masuri restrictive care ne afecteaza pe toti 

      n-ai inteles ce am vrut sa spun , adica testarile nu folosesc la nimic , bani aruncati in buzunarele afaceristilor . de ce se fac testari doar pentru covid si nu si pentru celelalte boli infectioase si transmisibile ? intreaba-l pe fritz !

      Conform informațiilor primite de la medicii epidemiologi din cadrul Institutului Național Matei Balș, afirmația respectivă a primarului ales al Timișoarei nu este corectă. Medicii ne-au comunicat că testul PCR este specific pentru depistarea doar a Sars-Cov2 și că nu are nicio treabă cu virusurile gripale.

      este un punct de vedere exagerat si nu cred ca reflecta realitatea

      daca testele nu au aceasta capacitate de a evidentia sursa de pandemie vorbim discutii pe tema cresterii nr lui de cazuri! 

      din punctul meu de vedere nu inceperea scolilor si nici alegerile au fost cauza cresterii nr lui de cazuri ci inceperea sezonului rece 

      un argument in sustinere este si prognoza marilor vizionari in pandemii (Arafat, Cercel etc) care au desenat viitorul volumelor de infectari pe o buna perioade de timp

      despre ce vb -im? 

    ...

    1. Covidul își face datoria pentru care a fost creat. Încă mai speram ca poate fi oprit.

      E vrajeala .

    Realitatea este ca cel putin 60% din populatie nu ia masuri de protectie individuala cu exceptia unei masti

    de unica folosinta purtata sub forma de bratara care o arunca numai daca se rupe. Ce sa mai vorbim de spalatul pe maini sau folosirea unor dezinfectante individuale.... 

    1. că până acum doar 5200 de oameni au murit în România. În 6 luni. Asta e "marea epidemie". Câți din ăia au murit cu adevărat de Covid și nu de cancer, inimă și alte chestii nici nu mai are rost să întrebăm că ție o să-ți explodeze capul dacă mai punem întrebări din astea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb