DE LA MINISTERUL FINANŢELOR, LA ONJN ŞI ACUM LA MINISTERUL ECONOMIEI Loteria, pe cale să fie din nou transferată

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 23 iunie 2016

Loteria, pe cale să fie din nou transferată

Sorin Constantinescu: "Guvernul tot mută Loteria de la o instituţie la alta crezând că va reuşi să o resusciteze, dar dacă nu taie răul din rădăcini, dacă nu schimbă întregul sistem de funcţionare a acestei companii, nu va reuşi nimic"

Loteria Română este pe cale să fie din nou transferată - de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) la Ministerul Economiei -, după ce, în toamna anului trecut, a fost trecută de sub administrarea Ministerului Finanţelor Publice sub coordonarea ONJN.

Iniţiativa aparţine Guvernului, care doreşte să facă acest transfer printr+o Ordonanţă de Urgenţă, după cum ne-au spus specialiştii din piaţă.

Aceştia susţin că decizia Guvernului nu este una bună, pentru că la Ministerul Economiei nu există specialişti în domeniul jocurilor de noroc, care să administreze Loteria.

Guvernul îşi justifică hotărârea prin necesitatea punerii în concordanţă cu recomandarea din 14 iulie 2014 a Comisiei Europene privind principiile pentru protecţia consumatorilor şi utilizatorilor de servicii de jocuri de noroc online şi pentru împiedicarea accesului minorilor la jocurile de noroc online, conform Mediafax.

Executivul susţine că este necesară şi respectarea recomandării CE din 23 septembrie 2015, care impune adoptarea unor măsuri imediate în privinţa stabilirii entităţii care să exercite drepturile şi obligaţiile statului la Loteria Română.

Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR), care a făcut parte din conducerea Loteriei, susţine: "Guvernul tot mută Loteria de la o instituţie la alta crezând că va reuşi să o resusciteze, dar dacă nu taie răul din rădăcini, dacă nu schimbă întregul sistem de funcţionare a acestei companii, nu va reuşi nimic".

În opinia domului Constantinescu, Compania Naţională Loteria Română (CNLR) trebuie să aibă o structură de firmă privată, cu parteneriate încheiate cu specialişti din domeniu.

Domnia sa ne-a mai spus: "Sistemul de evidenţiere e prost, fiind vechi de 20 de ani. Toate încasările lor sunt considerate venituri, deşi ar trebui scăzute plăţile, fapt ce durutează opinia publică. În plus, este foarte prost conceptul de asociere".

Sorin Constantinescu este de părere că, la Loterie, trebuie schimbat totul de la zero, începând cu statutul şi modul de funcţionare: "ONJN a intenţionat să facă ceva cu această companie, dar a fost împiedicată de legea loteristică".

În opinia specialistului, ar trebui ca Loteria să încheie un contract de management cu o firmă privată mare, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări.

Domnul Constantinescu a explicat: "În multe ţări europene s-a procedat astfel: Loteria a făcut un contract de management cu o societate mare din mediul privat, aceasta primind procent din toată suma încasată în plus faţă de veniturile din anul precedent".

În toamna anului trecut, când Loteria a fost transferată la ONJN, Odeta Nestor, preşedintele Oficiului, ne-a declarat, într-un interviu: "Această decizie are în vedere adaptarea activităţii şi a managementului la dinamica şi specificul pieţei interne şi mai ales europene, prin implementarea unui plan coerent de dezvoltare a afacerii, bazat pe principii economice solide şi de guvernanţă corporativă".

Odeta Nestor ne-a mai spus că, în mod cert, s-a dovedit în trecut faptul că Loteria este una dintre companiile publice care ar trebui să aibă cel mai mare profit.

"Societatea, prin specificul activităţii desfăşurate şi bazându-se pe apetitul populaţiei pentru jocurile de noroc loteristice, va trebui să se repoziţioneze şi să redevină o companie de top a statului român", spunea, la vremea respectivă, şeful ONJN.

Domnia sa este de părere că, în primul rând, trebuie schimbată mentalitatea conducerii şi a angajaţilor companiei: "Dacă oamenii din societate nu vor înţelege că ei sunt resursa cea mai de preţ pentru dezvoltarea afacerii şi nu vor înţelege că singura formulă în care vor avea succes este echipa şi lucrul în echipă, atunci orice plan, oricât de bun ar fi, nu va conduce niciunde".

În legătură cu activitatea derulată în anii trecuţi la Loteria Română, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) derulează o anchetă. La finalul lunii septembrie 2015, procurorii au ridicat o serie de documente de la sediul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Acţiunea DNA vizează anumite contracte încheiate de Loteria Română, după cum ne-a spus, atunci, Sorin Constantinescu.

DNA investighează, de circa doi ani, unele proceduri de achiziţie publică derulate de Loteria Română. Acest lucru se întâmplă în contextul în care rapoartele Curţii de Conturi pe ultimii zece ani reclamă mai multe contracte păguboase încheiate de Loteria Română cu un grup de firme greceşti, fiind sesizate organele de cercetare în legătură cu neregulile de la Loterie.

Se pare că firmele greceşti Lotrom-Intralot-Intracom ar fi păgubit statul român cu peste un miliard de euro, prin contractele considerate păguboase pe care le-au derulat cu CNLR, după cum susţin sursele noastre.

Sistemul loteristic în cauză vizează jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport-S şi servicii suport.

CNLR a încheiat mai multe contracte considerate "păguboase" cu Grupul grecesc Lotrom-Intralot-Intracom, respectiv unul pe video-loterie, un contract pe jocurile tip 6/49, unul pe pariuri şi unul pe online. Potrivit unor surse judiciare, ancheta DNA ar viza contractele încheiate între Loteria Română şi firma greacă Intralot.

CNLR şi Intralot au încheiat un contract de colaborare pe zece ani în anul 2003 (fiind, astfel, prelungit contractul încheiat, iniţial, în 1993), care viza jocurile loteristice şi serviciile suport. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin mai multe acte adiţionale.

Surse apropiate situaţiei susţin că reprezentanţii CNLR şi cei ai companiei greceşti Intralot ar fi modificat, în 2014, "cu pixul", un act adiţional "de frica DNA".

La finalul lunii iunie 2014, Ioana Petrescu, ministru de finanţe la acea vreme, a dat mână liberă Loteriei să încheie un nou contract cu Intralot, pe o perioadă de zece ani.

După ce controversatul contract pe videoloterie a expirat, Compania Naţională Loteria Română a încheiat, în toamna anului 2013, un nou contract, cu austriecii de la Novomatic, parteneriatul fiind, de data aceasta, pe o perioadă de 15 ani. Sursele noastre spun că în spatele noului partener al Loteriei Române ar fi, pe lângă Grupul Novomatic, şi Benny Steinmetz (acţionar în proiectul Roşia Montană), Tal Silberstein (fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când acesta din urmă era premier, şi consultantul lui Traian Băsescu, pe când era preşedintele ţării, potrivit presei) şi omul de afaceri Remus Truică.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb