Decanul Facultăţii de Teologie de la Universitatea Ovidiu, trimis în judecată

Andreea Cuzub
Anticorupţie / 31 octombrie 2017

Decanul Facultăţii de Teologie de la Universitatea Ovidiu, trimis în judecată

Decanul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Ovidiu din Constanţa, Bogdan Moise, a fost trimis astăzi în judecată, în stare de libertate, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru complicitate la instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual, potrivit unui comunicat al DNA.

Sursa citată precizează că procurorii anticorupţie au dispus anterior, în acelaşi caz, sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Bogdan-Florin Chiriluţă, cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii în formă continuată, uz de fals (două fapte) şi instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii.

În rechizitoriul şi în acordul de recunoaştere a vinovăţiei întocmite în cauză, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "În perioada 2013 - 2015, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanţa - Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de 6 declaraţii pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menţionat mai sus.

Ulterior, conducerea Universităţii Ovidius Constanţa, acţionând fără vinovăţie, i-a acordat inculpatului titlurile de lector respectiv conferenţiar universitar şi l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 - iunie 2017, a unor plăţi ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei.

În acelaşi context, în cursul lunii aprilie 2017, inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin a prezentat Comisiei de verificare a activităţii ştiinţifice şi de cercetare a candidaţilor înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferenţiar şi profesor în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, în fotocopie, o revistă, susţinând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate. În realitate, inculpatul a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său.

La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie iniţiativă, un exemplar al aceleiaşi reviste fotocopiate, în care şi de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său".

Potrivit procurorilor anticorupţie, în demersurile sale infracţionale, în anul 2013, inculpatul Bogdan-Florin Chiriluţă a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogdan Moise, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa.

Concret, afirmă anchetatorii, Bogdan Moise având şi calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universităţii Constanţa cu verificarea criteriilor de promovare a candidaţilor, a declarat pe proprie răspundere că Bogdan-Florin Chiriluţă îndeplineşte condiţiile respective, ceea ce a condus la consecinţele prezentate mai sus.

Universitatea Ovidius Constanţa s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 118.570 lei, prejudiciu care a fost achitat în întregime de Bogdan-Florin Chiriluţă.

DNA menţionează că, în prezenţa avocatului, Bogdan-Florin Chiriluţă a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv de doi ani şi trei luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de patru ani şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcţie publică.

De asemenea, Bogdan-Florin Chiriluţă va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă cuprinsă între 60 şi 120 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă.

Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei privindu-l pe Bogdan-Florin Chiriluţă au fost trimise la Tribunalul Constanţa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Intelectuali de dupa Revolutie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb