Deficitul bugetar a ajuns la 2,7 miliarde lei

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 martie 2012

Deficitul bugetar a ajuns la 2,7 miliarde de lei, în perioda ianuarie-februarie, reprezentând 0,44% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, însumând 29,3 miliarde lei au fost cu 6,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Veniturile fiscale s-au majorat, în termeni nominali, cu 12,7% faţă de anul precedent. Creşteri semnificative s-au înregistrat în cazul taxei pe valoarea adăugată (+9,4%), accizelor (+9,9%), impozitului pe venit (+25,8%). De asemenea, un avans important s-a înregistrat la alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, datorită colectării în luna februarie a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, conform art.1 din OUG nr. 77/2011, reprezentând 208,8 milioane de lei.

Contribuţiile de asigurări au totalizat, în perioada analizată, 8,6 miliarde lei, în creştere cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent, atât în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,1%), cât şi în cazul veniturilor nefiscale (+29,6%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 31,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns, în primele două luni ale anului, la 32 miliarde de lei, în urcare în termeni nominali cu 7,3% faţă de anul precedent, dar s-au menţinut la acelaşi nivel ca procent în PIB, de 5,2%. Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri ale Uniunii Europene, cu 38% mai mari faţă de anul 2011.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 10,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente, iar cheltuielile de personal au urcat cu 3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,5 miliarde lei.

Muscalu, ING Bank: "Deficitul de 0,4% din PIB nu este de bun augur pentru Executiv"

Deficitul bugetar din primele două luni, reprezentând 0,4% din PIB, este uşor mai mare faţă de ţinta de 0,3% sugerată de către oficiali în urmă cu câteva săptămâni, dar interesant este faptul că se situează la acelaşi nivel cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit lui Vlad Muscalu, analist economic la ING Bank.

Domnia sa a precizat: "Acest lucru nu este de bun augur pentru un Executiv care intenţionează să reducă deficitul din acest an la 1,9% din PIB, de la 4,1% din PIB în 2011. (...) Detaliile sunt departe de a fi roz - încetinirea ritmului de creştere a veniturilor fiind cea mai izbitoare, dar având în vedere natura volatilă a acestor cifre lunare (accentuată poate de această dată de condiţiile meteorologice din februarie) aşteptăm cifrele pe trei luni, înainte de a trage concluzii".

Veniturile colectate după două luni reprezintă 4,7% din PIB, comparativ cu 4,8% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2011, iar acest lucru este interesant, deoarece Guvernul proiectează o creştere a veniturilor ca pondere din PIB la aproximativ 35%, de la circa 31,5% în 2011, potrivit analistului economic de la ING Bank.

Este puţin probabil ca rezultatele publicate de MFP să afecteze tendinţa pozitivă de pe piaţa monetară, deoarece aceasta este determinată de factori de lichiditate, iar sondajele de opinie arată că cei mai mulţi analişti sunt pregătiţi pentru unele derapaje fiscale moderate, a precizat Vlad Muscalu. Estimările generale indică un deficit fiscal de 2,5% din PIB, comparativ cu ţinta de 1,9% din PIB, iar ING Bank prognozează un deficit de 2,6% din PIB, potrivit analistului economic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb