Degeaba îl mitraliaţi pe Andrei Marga

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Editorial / 19 septembrie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Andrei Marga a fluierat în biserică. Dacă şi numai dacă modul în care s-a coalizat lumea euroatlantică pentru a sancţiona războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina poate fi imaginat ca un fapt sacrosant. Ca o biserică. În România, scriitorul, filozoful şi politologul Andrei Marga este pus la zid. De te miri cine. Dar şi de ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Sau de istoricul Adrian Cioroianu. Sau de Teodor Baconschi. Iar din Ucraina, prin intermediul Ambasadei acesteia la Bucureşti, este lansată chiar o ameninţare cu un dosar penal şi o puşcărie. Are vreun rost să-l ciuruim pe Marga? Este drept aşa?

Care este provocarea reală? Căzut într-o capcană întinsă sau nu, Vladimir Putin şi-a exercitat liberul arbitru şi puterea de tip discreţionar de care beneficiază în Federaţia Rusă, pentru a dezlănţui un sângeros război de agresiune împotriva Ucrainei. Pe care-l numeşte "operaţiune militară specială". Pretextul îl reprezintă situaţia populaţiei rusofone din Peninsula Crimeea şi apoi din Donbas, care ar fi fost persecutată de autorităţile de la Kiev, precum şi existenţa unor grupări naţionalist-extremiste în Ucraina, pe care şeful de la Kremlin le taxează drept organizaţii naziste, protejate de Kiev. Teoretic, pretextele pot fi bune, dar agresiunea în sine, corect denumită astfel de mai toate statele lumii, trebuie să fie şi este condamnată. Prin urmare, România, care face parte din Uniunea Europeană şi din rândul statelor NATO, adoptă în mod oficial o politică de solidarizare cu Ucraina şi îşi oferă în acest scop cu generozitate atât poziţia geostrategică extrem de importantă la Marea Neagră şi pe flancul sud-estic NATO, cât şi ajutorul umanitar acordat nenumăraţilor refugiaţi de război. Sunt circumstanţe obiective, care ne determină să procedăm aşa şi nu altfel şi să ne asumăm o serie întreagă de sacrificii.

Din perspectiva de mai sus, nu este desigur oportună punerea în acest moment pe tapet a necesităţii ca Ucraina, un stat despre care Marga spune că are "frontiere nefireşti", să restituie teritorii care, de drept, adică conform dreptului internaţional în sensul larg al cuvântului, nu îi aparţin. Cum este situaţia Transcarpatiei, Galiţiei, Bucovinei, Donbasului şi Crimeei. Aceasta este însă o logică politică, raportată la circumstanţele extrem de grave şi de periculoase ale războiului de agresiune declanşat şi purtat de Federaţia Rusă. Andrei Marga însă a vorbit dintr-o altă perspectivă. Dintr-o perpectivă istorică. Dar şi dintr-o perspectivă morală. Acest cărturar, unul dintre cei mai importanţi pe care-i are România, laureat al premiului Herder, vorbitor de limbă germană, cum scria Bogdan Tiberiu Iacob, mai bun decât Klaus Iohannis, fost ministru reformator al Educaţiei, fost ministru de Externe al României într-o perioadă extrem de grea, fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior româneşti, şi-a permis să gândească şi să se pronunţe dintr-o altă perspectivă decât cea dictată de conjunctura extrem de complicată. Dacă nu care cumva explozivă. A spus ceea ce de fapt gândim toţi cei care am studiat cât de cât istoria României. Şi de dragul de a susţine adevărul, Andrei Marga şi-a asumat şi preţul. Iar preţul este că afirmaţiile sale, deşi reale, deşi în totalitate acoperite prin informaţiile pe care ni le oferă ştiinţa istoriei, sunt sancţionate. Dar nu sunt sancţionate pentru că nu ar fi adevărate. Ci pentru că sunt inoportune.

Sunt două lumi paralele. O lume pragmatică, uneori extrem de cinică, care creează principalul curent de opinie şi de atitudine în lumea euroatlantică în raport cu războiul din Ucraina. Şi o lume ştiinţifică, a oamenilor predispuşi să acorde întâietate criteriilor morale, care, iată, este reprezentată de către Andrei Marga. Nu este rău, ci este bine. Faptul că există o diversitate de viziuni, de poziţionări, de raţionamente vizând aceste evenimente, care schimbă sub ochii noştri ordinea mondială. Indiferent pentru ce strategii optăm ca stat pe termen scurt, mediu şi lung, avem nu numai dreptul, ci şi obligaţia de a menţine şi proteja spaţiul necesar exprimării tuturor opiniilor şi punerii pe tapet a tuturor informaţiilor disponibile. Din această perspectivă, Andrei Marga nu a greşit. Din acestă perspectivă greşesc toţi cei care încearcă să-i închidă gura.

Scandalul creat, căci, iată, acum scânteia a devenit vâlvătaie, iar peste vâlvătaie toarnă unii şi alţii benzină, a generat şi reacţii absolut condamnabile. Cum este posibil ca reprezentantul diplomatic al unui stat, pe care România îl ajută în mod activ, făcând mari sacrificii şi asumându-şi riscuri pe măsură, mă refer la ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, să-şi permită să ameninţe un cetăţean al statului român cu puşcăria? Şi cum este posibil ca primul-ministru, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, să nu reacţioneze? Să admitem că Andrei Marga a înjurat în biserică. Să admitem că acesta ar fi comis un sacrilegiu. Să admitem că afirmaţiile lui au dat apă la moară propagandei Kremlinului. Şi, în paranteză fie spus, au dat. Să admitem că asemenea afirmaţii ar putea demobiliza şi dezorienta frontul antirusesc. Putem să admitem toate cele de mai sus şi încă multe altele, numai că acum asistăm la ceva infinit mai grav. La o cenzurare brutală nu numai din interiorul României, ci şi din exteriorul ei, a dreptului la opinie. Şi asta în condiţiile în care cel acuzat că a fluierat în biserică este un savant român.

Niciun personaj cât de cât relevant, cu capul pe umeri, nu cred că ar putea ajunge la concluzia că eu unul sunt putinist. Că eu unul sunt anti-NATO. Că eu unul aş dori în vreun fel ca Federaţia Rusă să câştige acest război. Dimpotrivă. Am făcut şi fac tot ce pot, utilizându-mi abilităţile pe care le am, pentru a condamna Moscova şi pentru a condamna regimul Putin pentru agresiunea dezlănţuită. Asta nu mă împiedică însă să-mi exprim dezacordul, ca să dau un singur exemplu, faţă de intenţia Uniunii Europene de a retrage dreptul de viză al cetăţenilor ruşi, fapt care deja s-a concretizat în câteva state. Sau să nu îmi exprim dezacordul cu deciziile unor state de a nu mai promova literatura, muzica, teatrul şi în general cultura Rusiei. Sunt excese pe care le condamn. În felul lui, la nivelul lui, utilizându-şi propriile instrumente culturale şi etice, la o cu totul altă dimensiune, cărturarul Andrei Marga face acelaşi lucru. Nu l-am auzit aplaudând invazia Rusiei. E corect sau nu? Degeaba îl mitraliaţi pe Andrei Marga! Efectul va fi de bumerang!

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. srr are tot atita dreptate precum are si marele profesor,diplomat si savant ANDREI MARGA/.pozitiile celor doi exprima multe adevaruri ,unele comporta analize si nuantari,dar ADEVARUL ramine ADEVAR,razboiul trebuie urgent oprit si nicidecum alimentat de pe margine,cu cat mai repede cu atit mai bine,sa lasam omenirea sa nu mai sufere in continuare.

    1. corect

    Asa a fost si la inceputul mascaradei covid cand multi faceau spume daca spuneai ceva altfel decat propaganda si acum vorbesc invers ( gadea , antenna 3 etc ). asa va fi , de fapt este , caci lumea deja a inteles scopul razboiului , o spun chiar americani .traim vremuri in care tehnologia s-a intors si impotriva celor care o folosesc in scop opresiv , adevarul nu poate fi ascuns , indiferent cat de mare este masinaria propagandei , oamenii sint din ce ce mai greu de prostit , cel mult pe termen f scurt .

    "Cum este posibil ca reprezentantul diplomatic al unui stat, pe care România îl ajută în mod activ, făcând mari sacrificii şi asumându-şi riscuri pe măsură, mă refer la ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, să-şi permită să ameninţe un cetăţean al statului român? ". Am încheiat citatul. Foarte bine punctat.

    Reacția statului român lasă însă de dorit. 

    Știți cum vine treaba asta?!? Presupunem că unul dintre copiii noștri " fluieră în biserică " și un cunoscut de-al nostru, pe care noi l-am ajutat în trecut, vine și îl trage de urechi. Lipsa de reacție din partea noastră vis a vis de acest fapt va naște neîncrederea copilului în propriul părinte și va alimenta curajul celor din jur în a ne pedepsi copilul pe viitor. Nu?!? Dacă tac-su nu e în stare să-și apere copilul, când va mai greși acesta pe viitor, poate îi dăm și o palmă. 

    Cam așa stau lucrurile. Cetățenii acestui stat sunt ca și copiii acestei țări. Dacă nu ți-i aperi vin alții și ți-i trag de urechi. 

    Înțeleg că domnul Marga a avut o părere ieșită din tiparul acceptat, asta nu înseamnă că trebuie să-l "tragă de urechi" un străin. Mâine, poimâine poate îl și bate.

    1. Romanii sunt orfani de tata. Statul roman e o formalitate, o forma fara fond, de asta buna parte din romani au alea drumul pribegiei.

      Marga prin declaratiile sale a facut un deserviciu populatiei romane aflate sub ocupatie ucraineana. Azovistii pot face oricand cu populatia romana ce au facut cu populatia rusa. 

      Acum e vremea faptelor, nu a vorbelor. Cand nu poti face nimic, mai bine taci, nu ii provoci pe azovisti. 

      Sunt total de acord cu tine, Marga a periclitat soarta românilor din Ua cu declarațiile sale. A vorbit ca să nu tacă. Mă așteptam ca odată cu vârsta crește și înțelepciunea, dar în ultima vreme această zicală nu-și mai are rostul.

      Ce este deranjant, și am văzut și citit peste tot în media românească, este că ai noștri români judecă și înfierează o declarație, dar nu reacționează la amenințările unui străin. 

      Explicația nu este chiar complicată când vine vorba de autorități.

      Atunci când o persoană deține cunoștințe precare, când nu are siguranța propriilor puteri și convingeri, este ușor de manipulat și de intimidat. 

      La ce sa se aștepte domnul Marga,o bomba ceva

    Nu credeam dar, pentru prima data, sunt pe aceasi lungime de unda cu SRS!

    Cum si-au permis ucrainenii să amenințe un cetățean român cu dosar penal pentru motivul că și-a exprimat părerea?

    Cum si-a permis ambasadorul Ucrainei în Germania să-l facă pe Scholz "cârnat ofensat"? 

    Cum își permite Zele să dea note și ordine mai marilor lumii? Și toți să facă sluj în fața lui? 

    Răspunsul este unul singur: Pentru că pot!  

    Că de fapt este vorba de impertinenta și mitocănie, nu mai are importanță. 

    Să ne așteptăm în continuare la orice. 

    Zicala românească pentru comportamentul rusesc, "Dă-i un deget lui Ivan și se suie pe divan" se aplică și fraților mai mici ai rusnacilor, ucrainenii. 

    1. Eu stiu ca nu e cu degetul!,,Da-i nas lui Ivan ca se suie pe divan,,!Este si mai potrivita,autoritatile ucrainene au prins mult tupeu fiindca au spatele asigurat.Deocamdata!

      Așa e zicala, cu nasul.

      Nu e vorba de deocamdată, războiul se va prelungi intr--un conflict pe termen nedefinit pentru că este vorba de interese economice directe americane în Ucraina. 

      Este un război indirect ruso-american. Nici unii, nici alții nu își permit să dea înapoi.

      Și între timp o țară este pusă la pământ. 

    Articol foarte bun... Ucraina este obraznica si nerecunoscatoare... Bucovina de nord este pamant romanesc luat de rusi si dat la ukraineni... Profesorul Marga are dreptate si cunoaste foarte bine istoria... Ministrul de externe Aurescu este un tip vandut care nu iubeste tara noastra... Ukraina nu mai trebuie ajutata de Romania de nici un fel.... Cearta lor cu rusii nu ne priveste pe noi e problema lor interna...

    1. Bine punctat, teren luat de rusi si dat la ucrainieni. Cand se va incheia razboiul Romania sa faca bine sa se adreseze Rusiei cu o cerere de includere a cerintelor istorice romanesti catre partea ucrainiana. Asa cum marii diplomati si strategi rusi se vor stradui sa gaseasca cele mai bune solutii si compromisuri pentru zonele ocupate de rusofoni sau pentru zonele de alt interes pentru Rusia sa faca bine sa gaseasca solutii si pentru ce au furat de la noi si au dat la altii.

      Cu un pic de verticalitate poate solicitam corectarea si celorlalte aberatii sovietice care afecteaza teritorii romanesti, Basarabia, Transnistria, Gagauzia. 

    Prin acordurile de la Helsinki -1975 - s-a stabilit inviolabilitatea frontierelor - sau popular spus "fiecare ramane cu ce are". Scopul a fost evitarea razboaielor intre state.

    Dl profesor Marga, marele carturar Marga a fost si ministru de externe al Romaniei. El cunoaste acest lucru. Nu poti justifica in niciun fel razboiul de agresiune al Rusiei in Ucraina. Nici macar cu ''argumente" istorice. 

    Dar rubla e tare...

    1. In conditiile in care Rusia a declansat actiuni militare pentru a isi recupera teritoriile stabune si Romania ( si Polonia si Slovacia si Ungaria ) ar trebui, in numele adevarului istoric, sa antameze macar discutii cu Ucraina pe aceasta tema. In viitor o Ucraina victorioasa in acest conflict va fi foarte periculoasa si nu numai pentru Romania. Germania care are problemele sale cu Polonia, in cazul unui conflict cu aceasta tara, trebuie sa se astepte la multe lovituri de obuziere ucrainene (germane) in cap. Si romanii, in viitor, ca si in trecut, vor resimti agresivitatea si injustetea politicilor acestui popor ucrainean, pe care astazi il sprijina injust, asa cum in anii 40, cainele rosu, Antonescu, a sprijinit Germania, dupa ce aceasta tara a rupt din trupul tarii, Ardealul de Nord, Basarabia si Bucovina si a impins Armata Romana peste Nistru la pierzanie.

      Articolul ăsta nu este despre război, revizionism, Slava Ucraina sau Rusia, ci despre dreptul la expresie și la un punct de vedere al unui cetățean român în propria țară.

      Cu atât mai mult că este vorba despre un om care a spus ceva, indiferent ce, fără nici o calitate oficială! 

      Deci nu a reprezentat sau implicat statul roman! 

      Cu atât mai mult este jalnică reacția Ministerului de Externe. 

      În rest, observ aceeași placă. Cine zice altceva decât Slava Ukraine, e plătit de ruși. Puțină imaginație!

      Or fi destui care or fi plătiți cu grivna ucraineană :)) 

      In numele adevarului istoric sa clarificam situatia tuturor teritoriilor romanesti din partea de est.

    Iata ce scria marele nostru domnitor și erudit la 1700, Dimitrie Cantemir, în Descriptio Moldavie: "La miazanoapte de luncile paduroase ale Nistrului stau alungite sate si cetati lesesti randuite de hatmani si numiti din tata in fiu de coroana straveche a Cracoviei catolice. Lesi, nemti fugiti, ovrei si ruteni deopotriva au dat steaguri de lupta si regi si polcovnici viteji in slujba Poloniei"

    QED 

    Revizioniștii care vor teritorii de la Ucraina nu sunt cu nimic diferiți de revizioniștii maghiari care vor Transcarpatia de la Ucraina și Transilvania de la Romania.

    1. Diferența dintre noi și ucraina este ca noi ne respectam minoritatile pe când ucrainienii nu au respectat nimic

      Corect !

    Acel individ total incult nu stie nimic despre celebra ”DINASTIE a MOVILESTILOR” in istoria, cultura si ortodoxismul UCRAINEI ? Acel individ ultranationalist ukrainian sa-si studieze propria cultură veche a țării sale, nu să sară chiar peste calul celebrului HATMAN Bogdan Hmelnitsky in vazul intregii lumi civilizate .Care nu are,nu poate avea memoria scurata si pusă pe moațe tocmai in privinta UKRAINEI cu adevărat eroice ! Acest individ pagubos pentru propria sa țară si a intregii EUROPE are mintea atăt de subredă să poată cere o condamnare penală internatională a lui ANDREI MARGA ?? ! A, Marga are atăt de multe , cunoscute si apreciate lucrări despre filosofia moderna a lumii actuale si a istoriei sale incăt va trebui sa ceara TUTUROR TARILOR care i-au acordat distinctii, premii si recunoastere internatională anularea si repudierea lor publică ! Peste 30 de-a lungul carierei sale, asa cum e !

    Cred că i se poate chiar cere presedintelui ZELENSKI sa demita imediat pe un astfel de individ cum s-a procedat cu toti ceilalti ”INALTI” tradatori ai UKRAINEI .Astfel de ipochimene nu aduc decît imense prejudicii tocmai cauzei eroismului poporului ukrainian. Categoric nu astfel de indivizi scurteaza sau pun capăt razboiul inuman al IMPERIULUI RĂULUI RUS impotriva Ukrainei si a UE , Dimpotriva . Il prelungesc.Mintea lui lipsită de logică si aflata sub efectul otravurilor letale ale propriului demon , nu poate fi lăsată să devina balaurul care nimiceste irational tot ce intîlneste in cale . IN UKRAINA PRESEDINTELUI ZELENSKI nu am intrezarit nicio clipa ca astfel de BALAURI pot prolifera . Cel putin pînă acum. 

    Avem destui cetățeni ucrainienii pe teritoriul României, sa nu va fie de mirare la ce pretentii au ca în viitor sa nu spună ca sunt pe teritoriul lor iar dacă nu vrem o sa fim și noi bombardat ca cei din Donetsk și Lungansk

    1. Vezi că probabil mulți, dacă nu cumva majoritatea refugiaților sunt vorbitori de limba rusă, nu cred că știu o boaba de ucraineană.

      Așa că tot Putin e de vină.

      Nu mă speria, că mă duc în munți:)) 

      ucrainieni rusofoni refugiati in Romania? Nu i-au eliberat rusii, nu le-au dat lapte si miere si puf in perne?

      Nu mă speria, că mă duc în munți:))  

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb