Delgaz Grid a investit 2,9 miliarde de lei în reţeaua de energie electrică între 2005 şi 2020

A.P.
Companii / 11 martie 2021

Delgaz Grid a investit 2,9 miliarde de lei în reţeaua de energie electrică între 2005 şi 2020

Compania Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România, a investit peste 2,9 miliarde lei (682 milioane euro) începând din anul 2005, pentru modernizarea sistemului de distribuţie a energiei electrice din cele şase judeţe din Moldova în care activează (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Una dintre priorităţile companiei este automatizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice prin montarea de echipamente telecomandate în staţii şi posturi de transformare, în reţelele de medie tensiune şi integrarea acestora în SCADA (achiziţie de date, comandă şi control de la distanţă).

Staţii de transformare: din cele 134 staţii de transformare pe care le operează compania, 122 au fost modernizate şi integrate (total sau parţial) în SCADA. La sfârşitul anului trecut a fost finalizat un program de circa 12,5 milioane lei, derulat pe doi ani, ce a vizat modernizarea şi integrarea în SCADA a 13 staţii de transformare.

Automatizarea sistemului de distribuţie: circa 1.380 de echipamente telecomandate (separatoare telecomandate şi reclosere) sunt montate în reţelele aeriene de medie tensiune şi integrate în SCADA.

Pentru perioada 2021-2023 Delgaz Grid a pregătit investiţii de circa 7 milioane lei pentru montarea a încă 150 de echipamente telecomandate pentru automatizarea reţelelor aeriene de medie tensiune şi investiţii de circa 53,5 milioane lei pentru automatizarea reţelelor subterane de medie tensiune din mediul urban, prin modernizarea şi integrarea în SCADA a 194 posturi de transformare.

SMART Metering: până la finalul anului 2020 au fost instalate deja la consumatori din peste 750 de localităţi din Moldova, prin programe de investiţii succesive, circa 327.000 de contoare SMART. Cele mai multe unităţi au fost montate în judeţele Bacău şi Neamţ, unde circa 64%, respectiv 44% dintre clienţi beneficiază de contorizare inteligentă.

Pentru perioada 2021-2028 ţinta companiei este montarea a încă 387.000 de contoare. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienţi, reprezentând 45% din totalul clienţilor racordaţi la reţeaua de electricitate a companiei, vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul lui 2028.

Fonduri europene: accesarea surselor de finanţare europeană reprezintă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de modernizare şi digitalizare a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice. Astfel, până în prezent au fost pregătite 12 proiecte totalizând aproximativ 413 milioane lei, din care 253 milioane lei reprezintă valoarea cofinanţărilor din fonduri UE şi de la bugetul naţional.

Dintre acestea, începând cu anul 2012, şapte proiecte în valoare totală de 143 milioane lei au fost deja contractate, cofinanţarea nerambursabilă reprezentând aproximativ 50%, potrivit comunicatului.

Pe parcursul exerciţiului financiar 2014-2020 au fost contractate patru proiecte în valoare de 103 milioane lei, cu cofinanţări de 58 milioane lei. Proiectele se află în prezent în diverse stadii de implementare şi vizează modernizarea reţelei de electricitate, montarea de contoare inteligente şi asigurarea securităţii cibernetice a sistemului de distribuţie a energiei electrice.

Spre exemplificare, două dintre proiecte vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a opt staţii de transformare (Hârlău, Paşcani, Gorban, Huşi, Stănileşti, Vetrişoaia, Fălciu şi Murgeni), valoarea investiţiilor fiind de 48,2 milioane lei, din care 34,6 milioane lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă. Un alt proiect vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iaşi, cu o valoare totală de 53,8 milioane lei, din care 22,7 milioane lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă. De asemenea, Delgaz Grid are în implementare un proiect ce urmăreşte obiective de securitate cibernetică în valoare totală de 1 milion lei, din care 0,7 milioane lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă.

Totodată, în prezent, Delgaz Grid a depus cinci proiecte în valoare de circa 270 milioane lei, aflate în diverse etape ale procesului de evaluare la nivelul autorităţilor responsabile.

Digitalizare: platforma Acces Delgaz, dedicată racordării noilor consumatori la sistemul de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, a fost intens accesată anul trecut, fiind înregistraţi peste 286.500 de utilizatori, de peste trei ori mai mulţi decât în 2019. În 2020 au fost înregistrate 8.886 de solicitări, în creştere cu aproximativ 54% faţă de anul 2019, din care peste 5.300 pe segmentul de electricitate.

La mijlocul anului trecut a fost lansată o aplicaţie dedicată schimbării furnizorului de energie electrică şi gaze naturale, care permite schimbul de date şi informaţii între părţile implicate, precum şi modificarea unor elemente de natură administrativă (titular contract, cu sau fără schimbarea furnizorului). Aplicaţia este disponibilă pe pagina web Delgaz Grid, fiind utilizată în prezent de toţi furnizorii de energie electrică şi/sau gaze naturale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Care este in prezent rolul Eon in raport cu consumatorii sai? Care este rolul Delgaz Grid cu aceiasi consumatori? Nu a explicat nimeni cum functioneaza aceata liberalizare a energiei electrice. Cosumatorii sunt ai lui eon, facturile se platesc la Eon dar furnizarea energiei se face de Delgaz Grid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb