Portofoliile de credite neperformante vândute de băncile româneşti în 2018 au scăzut semnificativ, de la o valoare nominală de 2,1 miliarde de euro în 2017, la o valoare estimată de 1 miliard de euro anul trecut, o scădere de 52%, iar trendul este aşteptat să continua şi în acest an, potrivit datelor publicate, astăzi, de firma de consultanţă Deloitte.
Băncile din România au vândut portofolii de credite neperformante (NPL) cu o valoare nominală de 1 miliard de euro în 2018, conform estimărilor Deloitte România, semnificativ sub nivelul din 2017, de 2,1 miliarde de euro.
"Scăderea semnificativă a volumului tranzacţiilor cu NPL din 2018 este rezultatul reducerii volumului de credite neperformante şi al schimbărilor legislative. În continuare, ne aşteptăm la o diminuare a volumului tranzacţiilor cu portofolii de NPL în 2019, având în vedere contextul actual, deşi băncile au un stoc bilanţier de credite neperformante estimat la 3-4 miliarde de euro, precum şi un volum similar în afara bilanţului", a declarat Radu Dumitrescu, partener servicii suport în tranzacţii, Deloitte România.
Totodată, piaţa de fuziuni şi achiziţii va însuma în jur de 100 de tranzacţii în 2019, păstrând o tendinţă similară cu cea din perioada 2008-2018, potrivit estimărilor departamentului de Consultanţă Financiară din cadrul Deloitte România. De asemenea, valoarea medie a tranzacţiilor pentru anul 2019 este estimată de Deloitte România între 40 şi 50 de milioane de euro, uşor peste media de 40 de milioane de euro din ultima decadă.
"În ciuda contextului fiscal aspru de la începutul lui 2019, nu anticipăm consecinţe majore asupra pieţei de fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a acestui an, ci mai degrabă spre sfârşitul anului, când, în funcţie de contextul macroeconomic, fereastra de oportunitate s-ar putea închide. Ne aşteptăm ca sectoarele cele mai dinamice ale pieţei de M&A în 2019 să fie tehnologia, retailul, industria farmaceutică şi serviciile medicale, bunurile de larg consum şi imobiliarele", a spus Ioana Filipescu, partener consultanţă, Deloitte România.
Piaţa de M&A din 2018, cu o valoare estimată de Deloitte România între 3,8 şi 4,3 miliarde de euro incluzând tranzacţiile cu valoare nedeclarată, a fost mai puţin transparentă decât în anii precedenţi, cu o scădere semnificativă a numărului de tranzacţii cu valori comunicate.
"Piaţa tranzacţiilor cu valori declarate a continuat să fie dominată în 2018 de investitorii strategici, care au fost implicaţi în 56% din tranzacţii, în timp ce firmele de private equity s-au regăsit în 39% din volumul tranzacţiilor cu valori declarate", se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte tranzacţiile M&A declarate din perioada 2016-2018, valoarea totală a companiilor din România a fost evaluată la o medie de 8,5 x EBITDA, uşor peste valorile medii înregistrate în Europa Centrală si de Est, de 7,8 x EBITDA, potrivit unei analize realizate de Deloitte România bazată pe datele Mergermarket.
"În ultimii trei ani, domeniile din România cu cei mai mari multipli cheie în evaluare au fost bunurile de larg consum, industria farmaceutică şi a serviciilor medicale şi domeniul TMT - tehnologie, media şi telecomunicaţii -, la polul opus fiind construcţiile şi retailul", a adăugat Marius Vasilescu, director consultanţă financiară, Deloitte România.